Bakonykoppány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális étkeztetés térítési díjáról

Hatályos: 2021. 05. 27

a szociális étkeztetés térítési díjáról

Általános indokolás

I.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban Jat.) 18. §-a szerint:

18. § (1) A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.

(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.

(3) A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani.

(4) A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik.

(5) A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.

II.

Bakonykoppány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális étkeztetés és a gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló 2/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelet megalkotásának indokai – a Jat 18. §-a alapján – az alábbiak szerint összegezhetők:

1. A javasolt szabályozást szükségessé tevő társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok, a jogi szabályozás várható hatásainak ismertetése

Bakonykoppány Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) megalkotta a Bakonykoppány községben biztosítható személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díjairól, és gyermekjóléti ellátások intézményi térítési díjáról szóló 11/2014. (XII. 25.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet), mely 2015. január 1-jén lépett hatályba.

A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 115. § (1) bekezdése alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg.

a Rendelet jelenleg hatályos szövege a 2020. évre megállapított térítési díjakat tartalmazza –, annak mértéke azonban nem lehet magasabb, mint a 2020. december 18-án hatályos és alkalmazandó térítési díj. A térítési díj felülvizsgálatot ebből következően nem kell elvégezni. A szolgáltatási önköltség és a nyersanyagköltség emelésére sincs lehetőség.

2. Az indokolás közzététele, nyilvánossága

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolás Nemzeti Jogszabálytárban történő közzététele kötelező. A közzétett indokolás nyilvános. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.

3. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja, valamint a Jat. 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség

Az önkormányzati rendelet nem esik a Jat. 18. § (2) bekezdésének hatálya alá.