Bakonyszücs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bakonyszücs Község Önkormányzatának Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 07. 26

Bakonyszücs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.26.
Bakonyszücs Község Önkormányzatának Helyi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
ELŐTERJESZTÉS
a Képviselő-testület júniusi ülésére
Tárgy: Új Településtervek jóváhagyása
Tisztelt Képviselő-testület!
A település új típusú fejlesztési és rendezési tervének készítési és egyeztetési folyamatai lezárultak, a jogszerűségről az állami főépítész a záróvéleményét kiadta, eszerint a tervek véglegesítése megtörtént. A közel kétéves folyamat a tervek jóváhagyásával lezárulhat.
A településtervek készítésének célja volt:
a település fejlesztési céljainak meghatározása után, annak területhasználati és szabályozási környezetének megteremtése,
az országos jogszabályi környezetnek való megfelelés,
az építés helyi rendjének kialakítása, megalkotása.
Az önkormányzatunk a 419/2021.(VII. 15.) Korm.rendelet (továbbiakban: Kr.) szerinti új településtervek készítésének eljárását 2022. június 30. előtt kezdte meg, ezért a 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Eljr.) eljárási rendje szerinti teljes eljárással még az egyeztetéseket lefolytathatta.
A Kr.10. § (1) A fejlesztési terv a település jövőképének meghatározása mellett, a település fejlődésének meghatározására rögzíti azokat a rövid, közép- és hosszú távú célokat, feladatokat, településfejlesztési akciókat, fejlesztéseket, intézkedéseket, amelyeket a település a tervszerű, fenntartható és gazdaságos fejlődése és üzemeltetése érdekében megvalósítana.
A Kr.12. § (1) A helyi építési szabályzat az Étv. 13. § (2) bekezdésében foglaltak mellett tartalmazza az építési telkek beépítési módjára, valamint az elő-, oldal- és hátsókertre vonatkozó előírásokat.
A településtervek készítéséhez a 419/2021 (VII. 15.) Korm. rendelet 7. § (7) szerint a megalapozó vizsgálat és az alátámasztó javaslat tartalmi részeiről a terv tartalmára vonatkozó főépítészi feljegyzés szerint döntött korábban a testület. Mivel a tervezés a településre vonatkozó új szabályozás és a teljes településre vonatkozik, ezért a jogszabályban előírt teljes tartalmi rend szerint terveztünk.
A településtervek véleményezési dokumentációját a szakmai szerveken kívül, a lakosság (partnerek) is véleményezték, a helyi partnerségi egyeztetés szabályai szerint. A véleményezési eljárás a Kr. 29/A. § szerinti közzététele és a meghirdetett lakossági egyeztető fórum megtörtént, a partnerségi egyeztetési folyamatot a Képviselő-testület – észrevételek, vélemények nélkül – zárta le korábban.
A Kr. 67§ (9) szerint az önkormányzat a településterv elfogadásáról a záró szakmai vélemény ismeretében dönt. Az állami főépítész záró szakmai véleménye a dokumentációban mellékelve van.
A Kr. 72. § (1) szerint a polgármester a fejlesztési tervet legkésőbb a közzététele napján, és a rendezési tervet legkésőbb a hatálybalépése napján feltölti az E-TÉR felületre.
A képviselő-testület a fejlesztési tervet normatív határozatban állapítja meg, míg a rendezési tervet rendelettel hagyja jóvá. Mindkettő hatálybalépésének dátuma, a jóváhagyás után 30 nap.
Mivel több körös folyamatban a tervekről a testület már többször is döntött, annak tartalmát már akkor megismerhették, az egyeztetési folyamatok is több mint egy éve folynak, ezért kérem, hogy a tervek tartalmát és azok jogi elfogadását tegyék meg a mellékletek szerint.
Bakonyszücs, 2023. június
Fódi István dr. Takács Ádám Attila
polgármester jegyző