Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XII.23.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XII.23.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról

2024.05.31.

Homokbödöge Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontjában és az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről 1995. évi XLII. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével, a környezet védelméről, tisztaságának kialakításáról, fenntartásáról és védelméről a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet (a továbbiakban: Rendelet) célja, hogy Homokbödöge közigazgatási területén megállapítsa és biztosítsa – a helyi hatóságokra tekintettel – az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében a környezeti elemek:

a) levegőtisztaság,

b) föld- és víz-,

c) zaj- és rezgés-,

valamint a település tisztaságának védelmével kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat.

(2) A Rendelet hatálya nem terjed ki:

a) veszélyes hulladékokra és az azokkal összefüggő tevékenységekre,

b) arra a zajra és rezgésre, mely

ba) szomszédos, egybeépített más létesítményekbe az épületen átszűrődik,

bb) a természeti csapás elhárítása érdekében, vagy más fontos közérdekű célból (közművezeték meghibásodása) származik.

2. Köztisztasági kötelezettségek

2. § (1) A köztisztaság a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek megvalósításában mindenki köteles hatékonyan együttműködni, szennyeződést, fertőzést okozó tevékenységektől, magatartástól tartózkodni.

(2) Az egyes ingatlanok tisztaságáról az ingatlan

a) tulajdonosának,

b) használójának (haszonélvezőjének, bérlőjének) kötelessége gondoskodni.

(3) A település önkormányzati tulajdonú közterületei rendszeres tisztántartásáról, valamint a szervezett szemétszállításról a Képviselő-testület gondoskodik.

3. Értelmező rendelkezések

3. § (1) Értelmező fogalmak:

a) települési szilárd hulladék: háztartási hulladék (szemét) és egyéb szilárd hulladék

b) háztartási hulladék: a lakásokban, valamint a lakás, pihenés céljára szolgáló egyéb helyiségekben, a lakás közös használatára szolgáló helyiségekben keletkezett szilárd hulladék pl. salak (beleértve a fűtésből keletkezett salakot is), rongy, söpredék, hamu, korom, edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék, kerti- és gazdasági hulladék (falomb nyesedék), valamint a lakásban folytatott vállalkozási tevékenység folytatásából keletkezett hulladék.

c) egyéb szilárd hulladék: lakásban és emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségben felhalmozódott szilárd hulladék (nagymértékű berendezési tárgy, lom, ágybetét stb.), valamint az azokhoz tartozó területeken, közterületen bontásból keletkezett építési törmelék.

d) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, pormentesítése, illetve hó- és síkosság mentesítése.

e) hangosító berendezés: bármely hangszóró, vagy más műsorforrás.

f) járda: a gyalogos közlekedésére rendelt, kiépített és kiépítetlen terület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjed.

g) köztisztasági szolgáltatás: megbízás, illetve megrendelés alapján a közterületek tisztántartása, a települési szilárd hulladék tárolása, illetve kijelölt lerakóhely elszállítása célját szolgálja.

II. Fejezet

Levegőtisztaság - védelem

1. Mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladék, avar és kerti

hulladék kezelésének és égetésének szabályai

4. § (1) A mezőgazdasági termelés során keletkezett növényi, valamint kerti és avar hulladék ártalmatlanításáról elsősorban hasznosításával kell gondoskodni, amennyiben ez nem lehetséges, elszállításáról intézkedni kell. Az összegyűjtésről és saját költségen történő elszállításról annak kell gondoskodnia, akinél az keletkezett.

(2) Avar és kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az

(1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(3) Avart és kerti hulladékot csak ott lehet égetni, ahol az égetés környezeti kárt nem

okoz, emberi egészséget nem veszélyeztet.
(4) Avart és kerti hulladékot közterületen égetni tilos.

5. § (1) Az égetés belterületen, szélcsendes időben, nagykorú személy felügyelete mellett történhet, 15.00 – 20.00óra közötti időszakban, a hét minden napján, vasárnapot és ünnepnapokat kivéve.

(2) Az égetés külterületen szélcsendes időben, nagykorú személy felügyelete mellett történhet, 10.00 – 18.00óra közötti időszakban, a hét minden napján, vasárnapot és ünnepnapokat kivéve.

(3) Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással,

egyéb, arra alkalmas módon – meg kell szüntetni.

2. Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

6. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező házakban, a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben az arra engedélyes tüzelőanyagot lehet égetni.

(2) A tüzelőberendezésekben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot – különösen ipari hulladékot - égetni tilos.

3. Porképző és bűzös anyagok kezelésére vonatkozó szabályok

7. § (1) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál, valamint úttest felbontásánál keletkezett port - terjedésének megakadályozására - vízzel kell nedvesíteni.

(2) Külterületen építési, bontási, egyéb anyagokat a polgármester által kiadott közterület-

használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és
időtartamban lehet tárolni.
Magánterületen engedély nélkül lehet – közegészségügyi szempontból veszélytelen –anyagot tárolni.
(3) Porképző, vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, nedvesített állapotban szabad szállítani.
(4) Ha bármilyen szállítmány fel-, vagy lerakásánál, szállításánál köz-, vagy magánterület
szennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles a tisztítási munka elvégzésére.
(5) A községben a keletkező por képződésének megakadályozására talajterületek növényzettel való beborítására kell törekedni.
(6) A jegyző - a porképzés megakadályozása céljából - jogosult a kertészeti munkák el-
végzésének előírására.

8. § (1) Az állati hulladékok kezelésének és a hasznosításukkal készült termékek forgalomba hozatalának állat-egészségügyi szabályairól szóló 71/2003.(VI.27.) FVM rendelet 5. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével állati hullát, valamint olyan anyagot, mely a környék levegőjét szennyezi, bűzt áraszt, az egészséget veszélyezteti, vagy élősködők számára táptalajt nyújt, sem köz-, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.

(2) Az elhullott állatok tetemét a magántulajdonos az Adászteveli Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) közreműködésével köteles saját költségére elszállíttatni. A vállalkozóknak egyedi szerződést kell kötni állati hulla elszállítására a szolgáltatóval.

Közúton történt állat elhullását – ha a tulajdonos ismeretlen – a Hivatalnál haladéktalanul be kell jelenteni.
(3) A Képviselő-testület közigazgatási területén az állati hulladék szállításáról és ártalmatlanításáról az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt.-vel megkötött szolgáltatási szerződés alapján gondoskodik.
(4) A község közterületén tilos járművet mosni, olajcserét, vagy más olyan tevékenységet
végezni, amely bűzt áraszt és szennyezést eredményez.

4. Allergén növények elleni védekezési szabályok

9. § (1) Az egyes ingatlanok gyom- és allergiát okozó növényzettől – főleg parlagfűtől – való mentesítése, gyomirtása a tulajdonos, illetve használó kötelessége.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség elmaradása esetén belterületen - a jegyző

határozattal rendeli el a közérdekű védekezést. Külterületen a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága jogosult ellenőrizni és eljárni.
(3) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
(4) A területen található allergén növények és parlagfű irtása tekintetében a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakvéleménye az irányadó.
(5) Az allergén növények – főleg parlagfű – felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyéről, irtásáról az okozott allergén megbetegedésekkel kapcsolatos tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról a Képviselő-testület szórólapok, valamint hangosító berendezés útján gondoskodik.
III. Fejezet

1. Felszíni és felszín alatti vizek védelme

10. § (1) Tilos a meglévő élővízfolyásokat (a Darza patakot, a pápai Bakony-ér és azok mellékágait, továbbá a vízelvezető árkokat) eltorlaszolni, a víz természetes hozamát, lefolyását, a víz áramlásának viszonyait megváltoztatni, a vízfolyások medrét, partját szűkíteni, illetve feltölteni. A károkozó köteles az eredeti állapot visszaállítására, a károk megtérítésére. Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti nyílt árok és annak műtárgyainak tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. Csapadékvíz ingatlanról történő kivezetése csak abban az esetben lehetséges, amennyiben az ingatlan előtt szikkasztó árok található.

(2) Ha a víz által sodort anyagnak (iszap, hordalék stb.) az ingatlanon történt lerakódása folytán a víz természetes lefolyása megváltozik és ezáltal mások kárt szenvedhetnek, az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) – amennyiben a lerakódott anyagot felhívás ellenére, az abban meghatározott határidőn belül nem távolítja el – tűrni köteles a szükséges munka elvégzését. A lerakódott anyag eltávolításáért kártalanítás nem jár.

(3) A Darza patak, a pápai Bakony-ér és azoknak mellékágai, valamint az egyéb élővizek és azok mellékágai mentén lévő partmenti ingatlantulajdonosok, földhasználók a vizek természetes lefolyását nem akadályozhatják, a patakokhoz kapcsolódó mű-tárgyak állapotát és üzemelését nem veszélyeztethetik.

11. § (1) A vízmű kijelölt védőterületén tervezett tevékenységek engedélyezése a 123/1997.(VII.18.) Korm. rendelet alapján történhet.

(2) Tilos a vizek fertőzése és káros szennyezése. Tilos a vízelvezető rendszerekbe veszélyes hulladékot, vegyszert, azok csomagoló anyagait, mérgező anyagokat, motorolaj származékokat bevezetni.

Tilos belterületi csapadékvíz levezető rendszerekbe (árkokba) a fentieken kívül szennyvizet, vagy egyéb más hulladékot juttatni.
Minden olyan behatástól védeni kell a vízelvezető rendszereket, ahol a vizek öntisztulási képességei hátrányosan megváltoznak.
(3) A járműbehajtók átereszeinek építése és tisztán tartása minden esetben az ingatlan
használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.
(4) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetve a
kiépített árokba történő bevezetéséről – előzetes bejelentés alapján – az ingatlan
tulajdonosa, vagy használója köteles gondoskodni.
(5) Telekalakítási és területrendezési munkák során az élő- és felszín alatti vizek minőségét veszélyeztető anyagok felhasználása tilos.

12. § (1) Tilos ásott, vagy fúrt kutakba szennyvizet, veszélyes, mérgező hulladékot juttatni, kutakat engedély nélkül betemetni.

(2) Kút létesítése esetén, házi vízszükségletek kielégítése céljából, amennyiben nem haladja meg a vízkivétel az évi 500 m 3 vízmennyiséget, a jegyző hatósági engedélye szükséges. Minden egyéb esetben a vízügyi hatósági és szakhatósági feladatokat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság látja el.

(3) Tilos a meglévő ivóvíz vízellátást biztosító hálózatot veszélyeztetni szabálytalan, engedély nélküli rákötéssel, az ivóvizet szennyezni.

2. Szennyvízelhelyezés

13. § (1) A szennyvizet szennyvízcsatornába, vagy közműpótló, zárt szennyvíztározóba kell vezetni. (A vízzáróság biztosítása érdekében műanyag akna, vagy vízzáró betonakna építése lehetséges.) Zárt rendszerű szennyvíztározó építésénél a tulajdonosnak igazolni kell annak vízzáróságát.

(2) Tilos a szennyvizet kilocsolni.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és szállítását a közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató, a Talajerőgazdálkodási Termelő és Szolgáltató Kft. (8500 Pápa, László Miklós u. 1.) végzi, a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával, a hatóságilag kijelölt ürítőhelyre.

3. Földvédelem

14. § (1) Aki olyan tevékenységet folytat, melynek következtében roncsolt földterület keletkezik, annak jogszabályban és egyedi kötelezésben meghatározottakon túl, a roncsolt földterület rendezéséről is gondoskodnia kell.

(2) A köztisztaság megóvása, balesetek elkerülése végett közterületen hulladékot (üveg, papír) szennyező, vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, kiszórni, vagy eldobni tilos.

IV. Fejezet

1. Zaj- és rezgésvédelem

15. § (1) A község közigazgatási területén tilos indokolatlanul olyan zajt okozni, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja.

(2) A belterület határán belül naponta 22.00 órától 7.00 óráig tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék, vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető, vagy károsító hang-, illetve rezgésterhelést okoz, mint

a) az építési, bontási, szerelési tevékenység (kivéve a közcélú hibaelhárítást),

b) a motoros és elektromos gépek használata.

16. § (1) Az egyes zajforrásokból származó zajterhelés megengedett határértéket a zajterhelési alapérték és a módosító tényezők összege határozza meg.

(2) A zajterhelési határérték megállapításánál a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló, 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM. együttes rendeletben foglaltak rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Az üzemeltető által vitatott lakossági bejelentés jogossága esetén a hatóság az elvégzett vizsgálatok és intézkedések során felmerült költségeket az üzemeltetőre átterhelheti.

V. Fejezet

1. Az ingatlanok és közterület tisztán tartásáról

17. § (1) Az épület tulajdonosa, vagy használója köteles gondoskodni:

a) az ingatlan tisztán tartásáról, műveléséről, gyomtól, gaztól való megtisztításáról,

b) az ingatlan előtti járdaszakasz állandó tisztán tartásáról, hó eltakarításáról, síkos

járdarészek szórásáról, valamint gyom és gaztól való megtisztításáról,
c) a csapadékvíz akadálytalan lefolyásának biztosításáról, az ingatlan előtti árok
tisztításáról,
d) az ingatlan előtti közterületen és az ingatlanról közterületre kihajló fák legallyazásáról, annak érdekében, hogy a közlekedést ne akadályozzák.
(2) A Képviselő-testület gondoskodik az önkormányzati tulajdonú közterületek tisztán tartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság mentesítéséről, szilárd burkolatú utak tisztán tartásáról, valamint szeméttárolók elhelyezéséről és ürítéséről.

18. § (1) A járdáról a havat naponta többször, hóesést követően azonnal el kell takarítani.

(2) A járdáról a havat, jeget a közút és a járda között kell elhelyezni úgy, hogy az se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(3) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát szükség szerint naponta többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (pl. homok, hamu, fűrészpor, kőpor) kell használni. A szóróanyag beszerzéséről a tisztán tartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(4) A járda síkosság mentesítését úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

VI. Fejezet1

1.

19. §

VII. Fejezet

1. Záró rendelkezések

20. § (1) A Rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

(2) A Rendelet hatályba lépésével egyidejűleg, hatályát veszti a Képviselő-testület 6/2002.(IX.04.) önkormányzati rendelete.

1

A VI. Fejezetet (19. §-t) a Homokbödöge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.