Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II.26.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 27- 2020. 03. 24

Noszlop Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületére és az Önkormányzatának fenntartásában lévő költségvetési szervére, intézményére.


(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével, valamint a költségvetési szerv vezetőjének általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.


2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének


a) bevételi főösszegét 291.437.823,- forintban,

b) kiadási főösszegét 291.437.823,- forintban


állapítja meg.


(2) Az Önkormányzat 2020. évi költségvetési összevont főösszesítőjét az 1. melléklet, az Önkormányzat önálló 2020.évi költségvetési főösszesítőjét az 1/l. melléklet tartalmazza.


3. § a) A költségvetési bevételek előirányzata 216.736.178,- forint,


b) a finanszírozási műveletek bevétele 74.701.645.- forint, mely a 2019. évi pénzmaradvány tervezett összege


4. § a) A költségvetési kiadások előirányzata 258.763.853,- forint,


b) a finanszírozási műveletek kiadása 32.673.970,- forint, mely központi irányító szervi támogatás és az államháztartási megelőlegezés összegének visszafizetési kötelezettsége.


5. § Az önkormányzat sem működési célú, sem felhalmozási célú hitel felvételt nem tervez.


6. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételi főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1/1. melléklet, a költségvetési bevételek részletezését a 2. melléklet, a finanszírozási bevételek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.


(2) A 2. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet összevontan, az 1/1. melléklet Önkormányzati szinten, a költségvetési kiadások részletezését a 3. melléklet, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok kiadásainak részletezését a 4. melléklet, a finanszírozási kiadások részletezését a 6. melléklet tartalmazza.


(3) A működési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 7. melléklet tartalmazza.


(4) A felhalmozási célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 8. melléklet tartalmazza.


(5) A működési célú általános tartalékot a 9. melléklet mutatja be.


(6) Az éves likviditási és előirányzat-felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.


(7) A közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 11. melléklet tartalmazza.


(8) A képviselő-testület az önkormányzat és intézmény létszámkeretét a 12. melléklet szerint határozza meg.


(9) A képviselő-testület a Noszlopi Óvoda költségvetési főösszesítőjét a 13. melléklet szerint határozza meg.


(10) A képviselő-testület a Noszlopi Óvoda kiadásait a 14. melléklet szerint határozza meg.


(11) A képviselő-testület a Noszlopi Óvoda bevételeit a 15. melléklet szerint határozza meg.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, és a költségvetési intézményt a költségvetési rendeletben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.


(2) A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.


(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket előirányzat- átcsoportosítás címén engedélyezze.


(4) Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, az önkormányzat költségvetési szerve által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt.

4. Az önkormányzat költségvetési szerveinek gazdálkodása és előirányzat módosítása


8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szerv költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.


9. § (1) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatait csak a képviselő-testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.


(2) A költségvetési szerv saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt negyedévente, - az első negyedév kivételével - de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás


10.§ (1) A költségvetési szerv a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.


(2) A részére jóváhagyott létszám előirányzat nem léphető túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.


6. A költségvetés előre nem tervezhető bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos szabályok


11. § (1) A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25 %-a alatti és nettó 500.000,- Ft feletti beszerzések esetében a beszerzéssel megbízott, illetve a költségvetési szerv vezetője minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A döntéshozatal tekintetében az Önkormányzat vonatkozásában a polgármester és az alpolgármester, a költségvetési szerv vonatkozásában a költségvetési szerv vezetője és a polgármester együtt jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.


7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai


12.§ (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.


(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.


(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.

8. Költségvetési gazdálkodásra vonatkozó további szabályok


13. § Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.


14. § (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.


(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.


(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2020. évi támogatás feltétele, hogy a 2019. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.


(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a feladattal megbízott pénzügyi ügyintéző köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.


15. § (1) A polgármester az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.


(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.


16. § (1) Az önkormányzat intézményének pénzellátását működési kiadásaira nettósítva, felújítási és felhalmozási kiadásaira teljesítményarányosan biztosítja.


17. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja.

9. Záró rendelkezések


18. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


19. § A rendelet a 2020. évi költségvetési évre szól és hatálya a 2020. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáig tart.




 Farkasné Szolnoki Brigitta                                                          Bendes István

     polgármester                                                                                      jegyző



A rendelet kihirdetve: 2020. február 26.


                                                                                                           Bendes István

                                                                                                               jegyző