Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II.26.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 03. 25- 2021. 05. 26

Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II.26.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

Noszlop Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületére és az Önkormányzatának fenntartásában lévő költségvetési szervére, intézményére.

(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével, valamint a költségvetési szerv vezetőjének általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1)

A Képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 407.123.023.- forintban,

b) kiadási főösszegét 407.123.023.- forintban

állapítja meg.”

(2) Az Önkormányzat 2020. évi költségvetési összevont főösszesítőjét az 1. melléklet, az Önkormányzat önálló 2020.évi költségvetési főösszesítőjét az 1/l. melléklet tartalmazza.

3. §

a) A költségvetési bevételek előirányzata 332.421.378.- forint,

b) a finanszírozási műveletek bevétele 74.701.645.- forint, mely a 2019. évi pénzmaradvány tervezett összege

4. §

a) A költségvetési kiadások előirányzata 374.449.053.- forint,

b) a finanszírozási műveletek kiadása 32.673.970,- forint, mely központi irányító szervi támogatás és az államháztartási megelőlegezés összegének visszafizetési kötelezettsége.

5. § Az önkormányzat sem működési célú, sem felhalmozási célú hitel felvételt nem tervez.

6. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételi főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1/ 1. melléklet, a költségvetési bevételek részletezését a 2. melléklet, a finanszírozási bevételek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.

(2) A 2. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet összevontan, az 1/ 1. melléklet Önkormányzati szinten, a költségvetési kiadások részletezését a 3. melléklet, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok kiadásainak részletezését a 4. melléklet, a finanszírozási kiadások részletezését a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A működési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 7. melléklet tartalmazza.

(4) A felhalmozási célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

(5) A működési célú általános tartalékot a 9. melléklet mutatja be.

(6) Az éves likviditási és előirányzat-felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.

(7) A közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 11. melléklet tartalmazza.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat és intézmény létszámkeretét a 12. melléklet szerint határozza meg.

(9) A képviselő-testület a Noszlopi Óvoda költségvetési főösszesítőjét a 13. melléklet szerint határozza meg.

(10) A képviselő-testület a Noszlopi Óvoda kiadásait a 14. melléklet szerint határozza meg.

(11) A képviselő-testület a Noszlopi Óvoda bevételeit a 15. melléklet szerint határozza meg.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, és a költségvetési intézményt a költségvetési rendeletben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(2) A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket előirányzat- átcsoportosítás címén engedélyezze.

(4) Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, az önkormányzat költségvetési szerve által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt.

4. Az önkormányzat költségvetési szerveinek gazdálkodása és előirányzat módosítása

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szerv költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.

9. § (1) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatait csak a képviselő-testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.

(2) A költségvetési szerv saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt negyedévente, - az első negyedév kivételével - de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás

10. § (1) A költségvetési szerv a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.

(2) A részére jóváhagyott létszám előirányzat nem léphető túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

6. A költségvetés előre nem tervezhető bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos szabályok

11. § (1) A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25 %-a alatti és nettó 500.000,- Ft feletti beszerzések esetében a beszerzéssel megbízott, illetve a költségvetési szerv vezetője minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A döntéshozatal tekintetében az Önkormányzat vonatkozásában a polgármester és az alpolgármester, a költségvetési szerv vonatkozásában a költségvetési szerv vezetője és a polgármester együtt jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.

7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai

12. § (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.

(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.

(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.

8. Költségvetési gazdálkodásra vonatkozó további szabályok

13. § Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.

14. § (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.

(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.

(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2020. évi támogatás feltétele, hogy a 2019. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.

(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a feladattal megbízott pénzügyi ügyintéző köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.

15. § (1) A polgármester az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.

(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.

16. § (1) Az önkormányzat intézményének pénzellátását működési kiadásaira nettósítva, felújítási és felhalmozási kiadásaira teljesítményarányosan biztosítja.

17. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja.

9. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

19. § A rendelet a 2020. évi költségvetési évre szól és hatálya a 2020. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáig tart.

1. melléklet

üres cím

1 melléklet.pdf

2. melléklet

üres cím

2 melléklet.pdf

3. melléklet

üres cím

3 melléklet.pdf

4. melléklet

üres cím

4 melléklet.pdf

5. melléklet

üres cím

5 melléklet.pdf

6. melléklet

üres cím

6 melléklet.pdf

7. melléklet

üres cím

7 melléklet.pdf

8. melléklet

üres cím

9. melléklet

üres cím

10. melléklet

üres cím

10 melléklet.pdf

11. melléklet

üres cím

11 melléklet.pdf

12. melléklet

üres cím

12 melléklet.pdf

13. melléklet

üres cím

13 melléklet.pdf

14. melléklet

üres cím

14 melléklet.pdf

15. melléklet

üres cím

15 melléklet.pdf