Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 22- 2024. 12. 30

Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.02.22.

Noszlop Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületére és az Önkormányzatának fenntartásában lévő költségvetési szervére, intézményére.

(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével, valamint a költségvetési szerv vezetőjének általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 477.166.582,- forintban,

b) kiadási főösszegét 477.166.852,- forintban állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat 2023. évi költségvetési összevont főösszesítőjét az 1. melléklet 1. pontja, az Önkormányzat önálló 2023.évi költségvetési főösszesítőjét az 1.melléklet 2. pontja tartalmazza.

3. § A költségvetési

a) bevételek előirányzata 298.370.713,- forint,

b) a finanszírozási műveletek bevétele 178.711.278 forint, mely a 2022. évi pénzmaradvány tervezett összege.

4. § A költségvetési

a) kiadások előirányzata 413.325.080,- forint,

b) a finanszírozási műveletek kiadása 63.756.911,- forint, mely központi irányító szervi támogatás és az államháztartási megelőlegezés összegének visszafizetési kötelezettsége.

5. § Az önkormányzat sem működési célú, sem felhalmozási célú hitel felvételt nem tervez.

6. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételi főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet, a költségvetési bevételek részletezését a 2. melléklet, a finanszírozási bevételek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.

(2) A 2. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszeg rovatrend szerinti részletezését összevontan és Önkormányzati szinten az 1. melléklet, a költségvetési kiadások részletezését a 3. melléklet, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok kiadásainak részletezését a 4. melléklet, a finanszírozási kiadások részletezését a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A működési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 7. melléklet tartalmazza.

(4) A felhalmozási célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

(5) A működési célú általános tartalékot a 9. melléklet mutatja be.

(6) Az éves likviditási és előirányzat-felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.

(7) A közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 11. melléklet tartalmazza.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat és intézmény létszámkeretét a 12. melléklet szerint határozza meg.

(9) A képviselő-testület a Boribon Óvoda és Mini Bölcsőde Noszlop költségvetési főösszesítőjét a 13. melléklet szerint határozza meg.

(10) A képviselő-testület a Boribon Óvoda és Mini Bölcsőde Noszlop kiadásait a 14. melléklet szerint határozza meg.

(11) A képviselő-testület a Boribon Óvoda és Mini Bölcsőde Noszlop bevételeit a 15. melléklet szerint határozza meg.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, és a költségvetési intézményt a költségvetési rendeletben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(2) A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket előirányzat- átcsoportosítás címén engedélyezze.

(4) Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, az önkormányzat költségvetési szerve által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt.

4. Az önkormányzat költségvetési szerveinek gazdálkodása és előirányzat módosítása

8. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szerv költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.

9. § (1) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatait csak a képviselő-testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.

(2) A költségvetési szerv saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt negyedévente, - az első negyedév kivételével - de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás

10. § (1) A költségvetési szerv a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.

(2) A részére jóváhagyott létszám előirányzat nem léphető túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

6. A költségvetés előre nem tervezhető bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos szabályok

11. § A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25 %-a alatti és nettó 1.000.000,- Ft feletti beszerzések esetében a beszerzéssel megbízott, illetve a költségvetési szerv vezetője minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A döntéshozatal tekintetében az Önkormányzat vonatkozásában a polgármester és az alpolgármester, a költségvetési szerv vonatkozásában a költségvetési szerv vezetője és a polgármester együtt jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.

7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai

12. § (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.

(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.

(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.

8. Költségvetési gazdálkodásra vonatkozó további szabályok

13. § Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.

14. § (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.

(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.

(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2023. évi támogatás feltétele, hogy a 2022. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.

(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a feladattal megbízott pénzügyi ügyintéző köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.

15. § (1) A polgármester az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.

(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.

16. § Az önkormányzat intézményének pénzellátását működési kiadásaira nettósítva, felújítási és felhalmozási kiadásaira teljesítményarányosan biztosítja.

17. § Az önkormányzat és költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja.

9. Záró rendelkezések

18. § A rendelet a 2023. évi költségvetési évre szól.

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. december 31-én hatályát veszti.

1. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Mérleg

1. Összevont mérleg

Sor
szám

A

B

C

D

E

F

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Eredeti
Előirányzat (Ft)

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat (Ft)

1.

B111

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

23 434 758

K1

Személyi juttatások

93 532 272

2.

B112

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

51 766 010

K2

Munkaad.terh.járulékok és szoc.hoz.jár.adó

12 502 676

3.

B113

Települési önkormányzatok szociális, gyermekjó- léti és gyermekétkeztetési feladatainak támoga- tása

54 064 490

K3

Dologi kiadások

147 029 540

4.

B114

Települési önkormányzatok kulturális feladatai- nak támogatása

2 270 000

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 000 000

5.

B115

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

K5

Egyéb működési célú kiadások

51 841 549

6.

B16

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

29 023 500

K6

Beruházások

15 349 135

7.

B34

Vagyoni tipusú adók

16 624 800

K7

Felújítások

148 650 000

8.

B35

Termékek és szolgáltatások adói

102 370 000

K9

Finanszírozási kiadások

5 261 410

9.

B4

Működési bevételek

18 817 155

10.

B7

Felhalmozási bevételek

0

11.

B8

Finanszírozási bevételek

178 795 869

12.

B 1-8

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

477 166 582

K 1-9

KIADÁSOK ÖSSZESEN

477 166 582

2. Önkormányzat mérleg

Sor
szám

A

B

C

D

E

F

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Eredeti
Előirányzat (Ft)

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat (Ft)

1.

B111

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

23 434 758

K1

Személyi juttatások

48 882 200

2.

B112

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

51 766 010

K2

Munkaad.terh.járulékok és szoc.hoz.jár.adó

6 384 286

3.

B113

Települési önkormányzatok szociális, gyermekjó- léti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

54 064 490

K3

Dologi kiadások

139 217 910

4.

B114

Települési önkormányzatok kulturális feladatai- nak támogatása

2 270 000

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 000 000

5.

B115

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

K5

Egyéb működési célú kiadások

51 841 549

6.

B16

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

29 023 500

K6

Beruházások

15 349 135

7.

B34

Vagyoni tipusú adók

16 624 800

K7

Felújítások

148 650 000

8.

B35

Termékek és szolgáltatások adói

102 370 000

K9

Finanszírozási kiadások

63 756 911

9.

B4

Működési bevételek

18 817 155

10.

B7

Felhalmozási bevételek

0

11.

B8

Finanszírozási bevételek

178 711 278

12.

B 1-8

BEVÉTELEK ÖSSZSEN

477 081 991

K 1-9

KIADÁSOK ÖSSZESEN

477 081 991

2. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési bevételek

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

B111

23 434 758

02

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

51 766 010

03

Egyes szociális, gyermekjóléti feladatainak támogatása
(szoc.étkeztetés, mini bölcsöde)

B1131

15 649 052

03

Intézményi gyermekétkeztetés

B1132

38 368 413

03

Szünidei étkeztetés

B1132

47 025

04

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

05

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

06

Elszámolásból származó bevételek

B116

07

Önkormányzatok működési támogatásai (=01+…+06)

B11

131 535 258

08

Elvonások és befizetések bevételei

B12

09

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B13

10

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B14

11

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B15

12

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

29 023 500

13

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (=07+…+12)

B1

160 558 758

14

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

15

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B22

16

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B23

17

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B24

18

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

19

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (=14+…+18)

B2

0

20

Magánszemélyek jövedelemadói

B311

21

Társaságok jövedelemadói

B312

22

Jövedelemadók (=20+21)

B31

0

23

Szociális hozzájárulási adó és járulékok

B32

24

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók

B33

25

Vagyoni tipusú adók

B34

16 624 800

26

Értékesítési és forgalmi adók

B351

102 370 000

27

Fogyasztási adók

B352

28

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

B353

29

Gépjárműadók

B354

30

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

B355

31

Termékek és szolgáltatások adói (=26+…+30)

B35

102 370 000

32

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

33

Közhatalmi bevételek (=22+...+25+31+32)

B3

118 994 800

34

Készletértékesítés ellenértéke

B401

35

Szolgáltatások ellenértéke

B402

5 000 000

36

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

37

Tulajdonosi bevételek

B404

38

Ellátási díjak

B405

8 500 000

39

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

3 645 000

40

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

1 672 155

41

Befektetett pénzügyi eszközökből származó bevételek

B4081

42

Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek

B4082

43

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek (=41+42)

B408

0

44

Részesedésekből származó pénzügyi műveletek bevételei

B4091

45

Más egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B4092

46

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei (=44+45)

B409

0

47

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

48

Egyéb működési bevételek

B411

49

Működési bevételek (=34+…+40+43+46+...+48)

B4

18 817 155

50

Immateriális javak értékesítése

B51

51

Ingatlanok értékesítése

B52

52

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

53

Részesedések értékesítése

B54

54

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

55

Felhalmozási bevételek (=50+…+54)

B5

0

56

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B61

57

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

B62

58

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B63

59

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B64

60

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

61

Működési célú átvett pénzeszközök (=56+…+60)

B6

0

62

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B71

63

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

B72

64

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B73

65

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B74

66

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

67

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (=62+…+66)

B7

0

68

Költségvetési bevételek (=13+19+33+49+55+61+67)

B1-B7

298 370 713

3. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01

Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K1101

29 278 200

02

Normatív jutalmak

K1102

03

Céljuttatás, projektprémium

K1103

-

04

Készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat

K1104

05

Végkielégítés

K1105

06

Jubileumi jutalom

K1106

07

Béren kívüli juttatások

K1107

2 130 000

08

Ruházati költségtérítés

K1108

09

Közlekedési költségtérítés

K1109

100 000

10

Egyéb költségtérítések

K1110

76 000

11

Lakhatási támogatások

K1111

-

12

Szociális támogatások

K1112

-

13

Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

K1113

1 518 000

14

Foglalkoztatottak személyi juttatásai (=01+…+13)

K11

33 102 200

15

Választott tisztségviselők juttatásai

K121

13 200 000

16

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások

K122

2 580 000

17

Egyéb külső személyi juttatások

K123

18

Külső személyi juttatások (=15+16+17)

K12

15 780 000

19

Személyi juttatások (=14+18)

K1

48 882 200

20

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

6 384 286

21

Szakmai anyagok beszerzése

K311

1 810 000

22

Üzemeltetési anyagok beszerzése

K312

7 755 000

23

Árubeszerzés

K313

24

Készletbeszerzés (=21+22+23)

K31

9 565 000

25

Informatikai szolgáltatások igénybevétele

K321

1 150 000

26

Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

415 000

27

Kommunikációs szolgáltatások (=25+26)

K32

1 565 000

28

Közüzemi díjak Villamosenergia szolgáltatás díja

K3311

3 150 000

29

Közüzemi díjak Gázenergia szolgáltatás díja

K3312

11 320 000

30

Közüzemi díjak Víz- és csatorna szolgáltatás díja

K3314

1 530 000

29

Vásárolt élelmezés

K332

40 400 000

30

Bérleti és lízing díjak

K333

4 983 000

31

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

4 300 000

32

Közvetített szolgáltatások

K335

-

33

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

25 950 000

34

Egyéb szolgáltatások

K337

5 760 000

35

Szolgáltatási kiadások (=28+…+34)

K33

97 393 000

36

Kiküldetések kiadásai

K341

20 000

37

Reklám- és propagandakiadások

K342

50 000

38

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások (=36+37)

K34

70 000

39

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

27 764 910

40

Fizetendő általános forgalmi adó

K352

2 850 000

41

Kamatkiadások

K353

-

42

Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

-

43

Egyéb dologi kiadások

K355

10 000

44

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások (=39+…+43)

K35

30 624 910

45

Dologi kiadások (=24+27+35+38+44)

K3

139 217 910

46

Társadalombiztosítási ellátások

K41

47

Családi támogatások

K42

48

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

49

Betegséggel kapcsolatos (nem társadalombiztosítási) ellátások

K44

-

50

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

-

51

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

-

52

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

-

53

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

3 000 000

54

Ellátottak pénzbeli juttatásai (=46+...+53)

K4

3 000 000

55

Nemzetközi kötelezettségek

K501

56

A helyi önkormányzatok előző évi elszámolásából származó kiadások

K5021

57

A helyi önkormányzatok törvényi előíráson alapuló befizetései

K5022

29 532 765

58

Egyéb elvonások, befizetések

K5023

59

Elvonások és befizetések (=56+57+58)

K502

29 532 765

60

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K503

61

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K504

62

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K505

63

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

6 500 000

64

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K507

65

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K508

66

Árkiegészítések, ártámogatások

K509

67

Kamattámogatások

K510

68

Működési célú támogatások az Európai Uniónak

K511

69

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

1 100 000

70

Tartalékok

K513

14 708 784

71

Egyéb működési célú kiadások (=55+59+…+70)

K5

51 841 549

72

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

73

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

-

74

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

4 600 000

75

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

7 485 933

76

Részesedések beszerzése

K65

-

77

Meglévő részesedések növeléséhez kapcsolódó kiadások

K66

-

78

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K67

3 263 202

79

Beruházások (=72+…+78)

K6

15 349 135

80

Ingatlanok felújítása

K71

117 047 244

81

Informatikai eszközök felújítása

K72

-

82

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

-

83

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

31 602 756

84

Felújítások (=80+...+83)

K7

148 650 000

85

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K81

86

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K82

87

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K83

88

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

K84

89

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K85

90

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K86

91

Lakástámogatás

K87

92

Felhalmozási célú támogatások az Európai Uniónak

K88

93

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

K89

94

Egyéb felhalmozási célú kiadások (=85+…+93)

K8

-

95

Költségvetési kiadások (=19+20+45+54+71+79+84+94)

K1-K8

413 325 080

5. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Finanszírozási bevételek

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8111

02.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

03.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8113

04.

Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól (=01+02+03)

B811

-

05.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

06.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

07.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

08.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

09.

Belföldi értékpapírok bevételei (=05+..+08)

B812

-

10.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

B8131

178 711 278

11.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

B8132

12.

Maradvány igénybevétele (=10+11)

B813

178 711 278

13.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

B814

14.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

B815

15.

Központi, irányító szervi támogatás

B816

16.

Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

17.

Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

18.

Hosszú lejáratú tulajdonosi kölcsönök bevételei

B8191

19.

Rövid lejáratú tulajdonosi kölcsönök bevételei

B8192

20.

Tulajdonosi kölcsönök bevételei (=18+19)

B819

-

21.

Belföldi finanszírozás bevételei (=04+09+12+…+17+20)

B81

178 711 278

22.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

23.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

24.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

25.

Hitelek, kölcsönök felvétele külföldi kormányoktól és nemzetközi szervezetektől

B824

26.

Hitelek, kölcsönök felvétele külföldi pénzintézetektől

B825

27.

Külföldi finanszírozás bevételei (=22+…+26)

B82

-

28.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

29.

Váltóbevételek

B84

30.

Finanszírozási bevételek (=21+27+28+29)

B8

178 711 278

6. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Finanszírozási kiadások

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9111

02.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9112

03.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9113

04.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (=01+02+03)

K911

-

05.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9121

06.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9122

07.

Kincstárjegyek beváltása

K9123

08.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

K9124

09.

Belföldi kötvények beváltása

K9125

10.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

K9126

11.

Belföldi értékpapírok kiadásai (=05+…+10)

K912

-

12.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

K913

13.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

5 261 410

14.

Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

58 495 501

15.

Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

16.

Pénzügyi lízing kiadásai

K917

17.

Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

18.

Hosszú lejáratú tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K9191

19.

Rövid lejáratú tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K9192

20.

Tulajdonosi kölcsönök kiadásai (=18+19)

K919

-

21.

Belföldi finanszírozás kiadásai (=04+11+…+17+20)

K91

63 756 911

22.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

K921

23.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

K922

24.

Külföldi értékpapírok beváltása

K923

25.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak és nemzetközi szervezeteknek

K924

26.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

K925

27.

Külföldi finanszírozás kiadásai (=22+…+26)

K92

-

28.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

29.

Váltókiadások

K94

30.

Finanszírozási kiadások (=21+27+28+29)

K9

63 756 911

7. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Működési célú bevételek és kiadások 2023-2024-2025. évi alakulása (forintban)

A

B

C

D

Sor
szám

M E G N E V E Z É S

2023. évi számított

2024. évi számított

2025. évi számított

1.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

160 558 758

180 000 000

180 000 000

2.

Közhatalmi bevételek

69 950 032

8 880 000

8 880 000

3.

Működési bevételek

18 817 155

20 000 000

20 000 000

4.

Előző évi pénzmaradvány

5.

MŰKÖDÉSI CÉLÚ BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

249 325 945

208 880 000

208 880 000

6.

Személyi juttatások

48 882 200

60 000 000

60 000 000

7.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

6 384 286

7 800 000

7 800 000

8.

Dologi kiadás

139 217 910

148 000 000

148 000 000

9.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 000 000

2 000 000

2 000 000

10.

Egyéb működési célú kiadások

51 841 549

71 000 000

71 000 000

11.

MŰKÖDÉSI CÉLÚ KIADÁSOK ÖSSZESEN:

249 325 945

288 800 000

288 800 000

8. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Felhalmozási célú bevételek és kiadások 2023-2024-2025. évi alakulása (forintban)

A

B

C

D

Sor
szám

M E G N E V E Z É S

2023. évi tervezet

2024. évi tervezet

2025. évi tervezet

1.

B E V É T E L E K

2.

Előző évi szabad pénzmaradvány

163 999 136

0

0

3.

FELHALMOZÁSI CÉLÚ BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

163 999 136

0

0

4.

K I A D Á S O K

5.

Beruházások

15 349 136

0

0

6.

Új hivatali épület vagyonvédelmi és informatikai rendszer

5 842 000

7.

Új hivatali épület irodai bútorzat

4 427 135

8.

Közvilágítás_ napelemes kandelláberek beszerzése

5 080 000

9.

Felújítások

148 650 000

0

0

10.

Óvoda nyílászáró cserék, lépcső és kerítés felújítás

3 810 000

11.

Új hivatali épület felújítása

85 000 000

12.

Szolgálati lakás felújítás II. szakasz _ MFP program keretében

38 250 000

13.

Szolgálati lakás felújítás III. szakasz gépészet, fűtés korszerűsítés

21 590 000

14.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

0

15.

FELHALMOZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK ÖSSZESEN:

163 999 136

0

0

9. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Noszlop Község Önkormányzata működési célú általános tartaléka

A

B

Sorszám

Megnevezés

forintban

1.

Előre nem látható feladatok finanszírozás

14 708 784

10. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Likviditási ütemterv a 2023. évi költségvetéshez Előirányzat-felhasználási ütemterv (havi forgalmi adatokkal forintban)

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

Sor
szám

Bevételek megnevezése

össz.

2023. évi várható bevételek havi forgalma

I. hó

II. hó

III. hó

IV. hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó

1.

Pénzmaradvány

178 711 278

178 711 278

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

160 558 758

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

13 379 897

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

0

4.

Közhatalmi bevételek

118 994 800

59 497 400

59 497 400

5.

Működési bevételek

18 817 155

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

1 568 096

6.

Felhalmozási bevételek

0

7.

Működési célú átvett pénz- eszközök

8.

Felhalmozási célú átvett pénz-eszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

9.

Finanszírozási bevétel

0

10.

Összes bevétel

477 081 991

193 659 271

14 947 993

74 445 393

14 947 993

14 947 993

14 947 993

14 947 993

14 947 993

74 445 393

14 947 993

14 947 993

14 947 993

11.

Kiadások
megnevezése

össz.

2023. évi várható kiadások havi forgalma

12.

I. hó

II. hó

III. hó

IV. hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó

13.

Személyi juttatások

48 882 200

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

4 073 517

14.

Munkaadókat terhelő járulé- kok és szociális hozzájárulási adó

6 384 286

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

532 024

15.

Dologi kiadások

139 217 910

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

11 601 493

16.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 000 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

250 000

17.

Egyéb működési célú kiadások

51 841 549

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

4 320 129

18.

Beruházások

15 349 135

15 349 135

19.

Felújítások

148 650 000

74 325 000

74 325 000

20.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

21.

Finanszírozási kiadások

63 756 911

10 136 035

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

4 874 625

22.

Összes kiadás

477 081 991

30 913 197

25 651 787

99 976 787

25 651 787

25 651 787

25 651 787

25 651 787

25 651 787

115 325 922

25 651 787

25 651 787

25 651 787

23.

Tartalék

14 708 784

24.

Kiadások mindösszesen

491 790 775

30 913 197

25 651 787

99 976 787

25 651 787

25 651 787

25 651 787

25 651 787

25 651 787

115 325 922

25 651 787

25 651 787

25 651 787

25.

Többlet/hiány

162 746 074

152 042 279

126 510 885

115 807 090

105 103 296

94 399 502

83 695 707

72 991 913

32 111 383

21 407 589

10 703 795

0

11. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

A

B

C

Sorszám

MEGNEVEZÉS

mennyiség (db)

összeg (Ft)

1.

Építményadó mentességek, kedvezmények:

2.

Építményadóról szóló 7/2020. (VIII.25.) Ör. 2 § (a) bek. alapján mentes

1

-

3.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13. § alapján

3

-

4.

Építményadó mentességek, kedvezmények összesen:

4

5.

Iparűzési adó mentességek, kedvezmények:

6.

A helyi iparűzési adóról szóló 7/2017. (V.31.) rendelet

-

-

7.

3. § . alapján mentes

1

-

8.

Iparűzési adó mentességek, kedvezmények összesen:

1

-

9.

ÖSSZESEN:

5

-

12. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Noszlop Község Önkormányzata és intézményének létszámkerete

Sorszám

A

B

C

Megnevezés

2023.évi létszámkeret (fő)

teljes munkaidőben

részmunkaidőben

1.

Polgármester

1

2.

Hivatalsegéd

1

3.

Iskolai intézményi étkeztetés

2

4.

Város- és községgazdálkodás

1

5.

Család- és nővédelmi eü.gondozás

1

6.

Háziorvosi alapellátás

1

7.

Közfoglalkoztatás

5

8.

Közműv.int.-közösségi szintér

1

9.

Boribon Óvoda

6

10.

Boribon Mini Bölcsőde,

2

1

11.

Összesen

20

2

13. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Mérleg - Óvoda

Sor-
szám

A

B

C

D

E

F

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Eredeti
Előirányzat (Ft)

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat (Ft)

1.

B816

Központi, irányító szervi támogatás /
Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

58 495 501

K1

Személyi juttatások

44 650 072

2.

B8131

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

84 591

K2

Munkaad.terh.járulékok és szoc.hoz.jár.adó

6 118 390

3.

K3

Dologi kiadások

7 811 630

4.

K6

Beruházások

0

5.

B 1-8

BEVÉTELEK ÖSSZSEN

58 580 092

K 1-9

KIADÁSOK ÖSSZESEN

58 580 092

14. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások - Óvoda (forintban)

A

B

C

D

E

F

G

H

Sor-
szám

Megnevezés

096015.

cofog: 091110.

cofog: 091120.

cofog: 091140.

Boribon Óvoda
összesen

cofog: 104031

Boribon Óvoda és Bölcsöde
összesen

Gyermek - étkeztetés
óvoda

Óvodai nevelés

Óvodai sajátos nevelés

Óvodai nev., ell.
működtetési fa.

Boribon Bölcsöde

1

Törvény szerinti illetmények, munkabérek (K1101)

29 170 248

29 170 248

9 963 524

39 133 772

2

Béren kívüli juttatások (K1107)

2 160 000

2 160 000

900 000

3 060 000

3

Közlekedési költségtérítés (K1109)

781 860

781 860

334 440

1 116 300

4

Foglalkoztatottak személyi juttatásai (K11)

32 112 108

0

0

32 112 108

11 197 964

43 310 072

5

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások (K122)

420 000

920 000

1 340 000

1 340 000

6

Külső személyi juttatások (K12)

420 000

0

920 000

0

1 340 000

0

1 340 000

7

Személyi juttatások (K1)

420 000

32 112 108

920 000

0

33 452 108

11 197 964

44 650 072

8

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

54 600

4 396 932

119 600

4 571 132

1 547 258

6 118 390

9

Szakmai anyagok beszerzése (K311)

910 000

910 000

250 000

1 160 000

10

Üzemeltetési anyagok beszerzése (K312)

1 160 000

525 000

1 685 000

425 000

2 110 000

11

Készletbeszerzés (K31)

0

2 070 000

0

525 000

2 595 000

675 000

3 270 000

12

Informatikai szolgáltatások (K321)

175 000

175 000

12 000

187 000

13

Egyéb kommunikációs szolgáltatások (K322)

40 000

40 000

60 000

100 000

14

Kommunikációs szolgáltatások (K32)

0

0

0

215 000

215 000

72 000

287 000

15

Közüzemi díjak (K331) Villa- mosenergia szolgáltatás

0

400 000

400 000

Közüzemi díjak (K331) Gáz- energia szolgáltatás

Közüzemi díjak (K331) Víz- és csatornaszolgáltatás

171 500

16

Karbantartási, kisjavítási szol-gáltatások (K334)

380 000

380 000

189 000

569 000

17

Egyéb szakmai szolgáltatá- sok (K336)

900 000

200 000

1100 000

160 000

1260 000

18

Egyéb szolgáltatások (K337)

150 000

150 000

150 000

19

Szolgáltatási kiadások (K33)

0

900 000

0

730 000

1 630 000

920 500

2 550 500

20

Kiküldetések kiadásai (K341)

80 000

80 000

48 000

128 000

21

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások (K34)

0

80 000

0

0

80 000

48 000

128 000

22

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó (K351)

729 000

0

396 900

1 125 900

450 230

1 576 130

23

Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai (K354)

0

0

24

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások (K35)

0

729 000

0

396 900

1 125 900

450 230

1 576 130

25

Dologi kiadások (K3)

0

3 779 000

0

1 866 900

5 645 900

2 165 730

7 811 630

26

Egyéb tárgyi eszközök be- szerzése, létesítése (K64)

0

0

27

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó (K67)

0

0

28

Beruházások (K6)

0

0

0

0

0

0

0

29

Költségvetési kiadások (K1-K8)

474 600

40 288 040

1 039 600

1 866 900

43 669 140

14 910 952

58 580 092

15. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Finanszírozási bevételek - Óvoda

A

B

Sorszám

Megnevezés

Eredeti előirányzat (Ft)

1.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

58 495 501

2.

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele (8131)

84 591

3.

Belföldi finanszírozás bevételei (B81)

58 580 092

4.

Finanszírozási bevételek(B8)

58 580 092