Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 28- 2025. 12. 30

Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

Noszlop Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.02.28.

Noszlop Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületére és az Önkormányzatának fenntartásában lévő költségvetési szervére, intézményére.

(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével, valamint a költségvetési szerv vezetőjének általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 378.882.979,- forintban,

b) kiadási főösszegét 378.882.979,- forintban állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetési összevont főösszesítőjét az 1. melléklet 1. pontja, az Önkormányzat önálló 2024.évi költségvetési főösszesítőjét az 1.melléklet 2. pontja tartalmazza.

3. § A költségvetési

a) bevételek előirányzata 318.632.930,- forint,

b) a finanszírozási műveletek bevétele 60.250.049,- forint, mely a 2023. évi pénzmaradvány tervezett összege.

4. § A költségvetési

a) kiadások előirányzata 291.503.769,- forint,

b) a finanszírozási műveletek kiadása 87.379.210,- forint, mely központi irányító szervi támogatás és az államháztartási megelőlegezés összegének visszafizetési kötelezettsége.

5. § Az önkormányzat sem működési célú, sem felhalmozási célú hitel felvételt nem tervez.

6. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételi főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet, a költségvetési bevételek részletezését a 2. melléklet, a finanszírozási bevételek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.

(2) A 2. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadási főösszeg rovatrend szerinti részletezését összevontan és Önkormányzati szinten az 1. melléklet, a költségvetési kiadások részletezését a 3. melléklet, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok kiadásainak részletezését a 4. melléklet, a finanszírozási kiadások részletezését a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A működési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 7. melléklet tartalmazza.

(4) A felhalmozási célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

(5) A működési célú általános tartalékot a 9. melléklet mutatja be.

(6) Az éves likviditási és előirányzat-felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.

(7) A közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 11. melléklet tartalmazza.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat és intézmény létszámkeretét a 12. melléklet szerint határozza meg.

(9) A képviselő-testület a Boribon Óvoda és Mini Bölcsőde Noszlop költségvetési főösszesítőjét a 13. melléklet szerint határozza meg.

(10) A képviselő-testület a Boribon Óvoda és Mini Bölcsőde Noszlop kiadásait a 14. melléklet szerint határozza meg.

(11) A képviselő-testület a Boribon Óvoda és Mini Bölcsőde Noszlop bevételeit a 15. melléklet szerint határozza meg.

(12) A képviselő-testület 2024. évben az önkormányzat többéves kihatással járó döntéseiből származó kötelezettségeket célonként és éves bontásban a 16. mellékleten szerepelteti és hagyja jóvá.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, és a költségvetési intézményt a költségvetési rendeletben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(2) A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket előirányzat- átcsoportosítás címén engedélyezze.

(4) Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, az önkormányzat költségvetési szerve által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt a költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján dönt.

4. Az önkormányzat költségvetési szerveinek gazdálkodása és előirányzat módosítása

8. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint a felügyelete alá tartozó költségvetési szerv költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.

9. § (1) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatait csak a képviselő-testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.

(2) A költségvetési szerv saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt negyedévente, - az első negyedév kivételével - de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás

10. § (1) A költségvetési szerv a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.

(2) A részére jóváhagyott létszám előirányzat nem léphető túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

6. A költségvetés előre nem tervezhető bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos szabályok

11. § A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25 %-a alatti és nettó 1.000.000,- Ft feletti beszerzések esetében a beszerzéssel megbízott, illetve a költségvetési szerv vezetője minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A döntéshozatal tekintetében az Önkormányzat vonatkozásában a polgármester és az alpolgármester, a költségvetési szerv vonatkozásában a költségvetési szerv vezetője és a polgármester együtt jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.

7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai

12. § (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.

(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.

(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.

8. Költségvetési gazdálkodásra vonatkozó további szabályok

13. § Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.

14. § (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.

(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.

(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2024. évi támogatás feltétele, hogy a 2023. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.

(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a feladattal megbízott pénzügyi ügyintéző köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.

15. § (1) A polgármester az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.

(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.

16. § Az önkormányzat intézményének pénzellátását működési kiadásaira nettósítva, felújítási és felhalmozási kiadásaira teljesítményarányosan biztosítja.

17. § Az önkormányzat és költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja.

9. Záró rendelkezések

18. § A rendelet a 2024. évi költségvetési évre szól.

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2025. december 31-én hatályát veszti.

1. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

MÉRLEG (Ft)

1. Összevont mérleg

Sor
szám

A

B

C

D

E

F

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Eredeti
Előirányzat

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat

1

B111

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

19 664 758

K1

Személyi juttatások

103 545 464

2

B112

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

69 279 092

K2

Munkaad.terh.járulékok és szoc.hoz.jár.adó

14 058 045

3

B113

Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és
gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

66 241 280

K3

Dologi kiadások

154 338 530

4

B114

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 000 000

5

B115

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

K5

Egyéb működési célú kiadások

73 932 552

6

B16

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

17 512 800

K6

Beruházások

3 762 800

7

B34

Vagyoni típusú adók

17 675 000

K7

Felújítások

22 010 531

8

B35

Termékek és szolgáltatások adói

111 580 000

K9

Finanszírozási kiadások

5 235 057

9

B36

Egyéb közhatalmi bevételek

718 000

10

B4

Működési bevételek

11 692 000

11

B7

Felhalmozási bevételek

2 000 000

12

B8

Finanszírozási bevételek

60 250 049

13

B 1-8

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

378 882 979

K 1-9

KIADÁSOK ÖSSZESEN

378 882 979

2. Önkormányzat mérlege

Sor
szám

A

B

C

D

E

F

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Eredeti
Előirányzat

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat

1

B111

Helyi önkormányzatok működésének általános
támogatása

19 664 758

K1

Személyi juttatások

36 331 200

2

B112

Települési önkormányzatok egyes köznevelési
feladatainak támogatása

69 279 092

K2

Munkaad.terh.járulékok és szoc.
hoz.jár.adó

4 975 056

3

B113

Települési önkormányzatok szociális,
gyermekjóléti és gyermekétkeztetési
feladatainak támogatása

66 241 280

K3

Dologi kiadások

148 491 630

4

B114

Települési önkormányzatok kulturális
feladatainak támogatása

2 270 000

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 000 000

5

B115

Működési célú költségvetési támogatások és
kiegészítő támogatások

0

K5

Egyéb működési célú kiadások

73 932 552

6

B16

Egyéb működési célú támogatások bevételei
államháztartáson belülről

17 512 800

K6

Beruházások

3 762 800

7

B34

Vagyoni típusú adók

17 675 000

K7

Felújítások

22 010 531

8

B35

Termékek és szolgáltatások adói

111 580 000

K9

Finanszírozási kiadások

87 379 210

9

B36

Egyéb közhatalmi bevételek

718 000

10

B4

Működési bevételek

11 692 000

11

B7

Felhalmozási bevételek

2 000 000

12

B8

Finanszírozási bevételek

60 250 049

13

B 1-8

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

378 882 979

K 1-9

KIADÁSOK ÖSSZESEN

378 882 979

2. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési bevételek

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

B111

19 664 758

02

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

69 279 092

03

Egyes szociális, gyermekjóléti feladatainak támogatása
(szoc.étkeztetés)

B1131

848 600

03

Bölcsőde, mini bölcsöde támogatása

B1131

17 810 000

03

Intázményi gyermekétkeztetés támogatása

B1131

47 554 750

03

Szünidei étkeztetés

B1132

27 930

04

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

05

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

06

Elszámolásból származó bevételek

B116

07

Önkormányzatok működési támogatásai (=01+…+06)

B11

157 455 130

08

Elvonások és befizetések bevételei

B12

09

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B13

10

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B14

11

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B15

12

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

17 512 800

13

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (=07+…+12)

B1

174 967 930

14

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

15

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B22

16

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B23

17

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B24

18

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

19

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (=14+…+18)

B2

0

20

Magánszemélyek jövedelemadói

B311

21

Társaságok jövedelemadói

B312

22

Jövedelemadók (=20+21)

B31

0

23

Szociális hozzájárulási adó és járulékok

B32

24

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók

B33

25

Vagyoni tipusú adók

B34

17 675 000

26

Értékesítési és forgalmi adók

B351

111 580 000

27

Fogyasztási adók

B352

28

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

B353

29

Gépjárműadók

B354

30

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

B355

31

Termékek és szolgáltatások adói (=26+…+30)

B35

111 580 000

32

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

718 000

33

Közhatalmi bevételek (=22+...+25+31+32)

B3

129 973 000

34

Készletértékesítés ellenértéke

B401

35

Szolgáltatások ellenértéke

B402

36

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

37

Tulajdonosi bevételek

B404

38

Ellátási díjak

B405

8 500 000

39

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

2 295 000

40

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

897 000

41

Befektetett pénzügyi eszközökből származó bevételek

B4081

42

Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek

B4082

43

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek (=41+42)

B408

0

44

Részesedésekből származó pénzügyi műveletek bevételei

B4091

45

Más egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B4092

46

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei (=44+45)

B409

0

47

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

48

Egyéb működési bevételek

B411

49

Működési bevételek (=34+…+40+43+46+...+48)

B4

11 692 000

50

Immateriális javak értékesítése

B51

51

Ingatlanok értékesítése

B52

2 000 000

52

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

53

Részesedések értékesítése

B54

54

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

55

Felhalmozási bevételek (=50+…+54)

B5

2 000 000

56

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B61

57

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

B62

58

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B63

59

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B64

60

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

61

Működési célú átvett pénzeszközök (=56+…+60)

B6

0

62

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B71

63

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

B72

64

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B73

65

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B74

66

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

67

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (=62+…+66)

B7

0

68

Költségvetési bevételek (=13+19+33+49+55+61+67)

B1-B7

318 632 930

3. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési kiadások

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01

Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K1101

14 604 800

02

Normatív jutalmak

K1102

03

Céljuttatás, projektprémium

K1103

-

04

Készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat

K1104

05

Végkielégítés

K1105

06

Jubileumi jutalom

K1106

07

Béren kívüli juttatások

K1107

1 680 000

08

Ruházati költségtérítés

K1108

09

Közlekedési költségtérítés

K1109

100 000

10

Egyéb költségtérítések

K1110

60 000

11

Lakhatási támogatások

K1111

-

12

Szociális támogatások

K1112

-

13

Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

K1113

914 400

14

Foglalkoztatottak személyi juttatásai (=01+…+13)

K11

17 359 200

15

Választott tisztségviselők juttatásai

K121

13 200 000

16

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások

K122

5 772 000

17

Egyéb külső személyi juttatások

K123

18

Külső személyi juttatások (=15+16+17)

K12

18 972 000

19

Személyi juttatások (=14+18)

K1

36 331 200

20

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

4 975 056

21

Szakmai anyagok beszerzése

K311

1 500 000

22

Üzemeltetési anyagok beszerzése

K312

8 185 000

23

Árubeszerzés

K313

24

Készletbeszerzés (=21+22+23)

K31

9 685 000

25

Informatikai szolgáltatások igénybevétele

K321

1 950 000

26

Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

600 000

27

Kommunikációs szolgáltatások (=25+26)

K32

2 550 000

28

Közüzemi díjak Villamosenergia szolgáltatás díja

K331

4 450 000

29

Közüzemi díjak Gázenergia szolgáltatás díja

K332

6 600 000

30

Közüzemi díjak Víz- és csatorna szolgáltatás díja

K333

1 370 000

29

Vásárolt élelmezés

K332

51 800 000

30

Bérleti és lízing díjak

K333

4 184 000

31

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

4 100 000

32

Közvetített szolgáltatások

K335

-

33

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

26 200 000

34

Egyéb szolgáltatások

K337

7 160 000

35

Szolgáltatási kiadások (=28+…+34)

K33

105 864 000

36

Kiküldetések kiadásai

K341

20 000

37

Reklám- és propagandakiadások

K342

50 000

38

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások (=36+37)

K34

70 000

39

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

30 312 630

40

Fizetendő általános forgalmi adó

K352

-

41

Kamatkiadások

K353

-

42

Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

-

43

Egyéb dologi kiadások

K355

10 000

44

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások (=39+…+43)

K35

30 322 630

45

Dologi kiadások (=24+27+35+38+44)

K3

148 491 630

46

Társadalombiztosítási ellátások

K41

47

Családi támogatások

K42

48

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

49

Betegséggel kapcsolatos (nem társadalombiztosítási) ellátások

K44

-

50

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

-

51

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

-

52

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

-

53

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

2 000 000

54

Ellátottak pénzbeli juttatásai (=46+...+53)

K4

2 000 000

55

Nemzetközi kötelezettségek

K501

56

A helyi önkormányzatok előző évi elszámolásából származó kiadások

K5021

57

A helyi önkormányzatok törvényi előíráson alapuló befizetései

K5022

32 283 479

58

Egyéb elvonások, befizetések

K5023

59

Elvonások és befizetések (=56+57+58)

K502

32 283 479

60

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K503

61

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K504

62

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K505

63

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

2 000 000

64

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K507

65

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K508

66

Árkiegészítések, ártámogatások

K509

67

Kamattámogatások

K510

68

Működési célú támogatások az Európai Uniónak

K511

69

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

1 100 000

70

Tartalékok

K513

38 549 073

71

Egyéb működési célú kiadások (=55+59+…+70)

K5

73 932 552

72

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

73

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

-

74

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

-

75

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

2 962 835

76

Részesedések beszerzése

K65

-

77

Meglévő részesedések növeléséhez kapcsolódó kiadások

K66

-

78

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K67

799 965

79

Beruházások (=72+…+78)

K6

3 762 800

80

Ingatlanok felújítása

K71

17 331 127

81

Informatikai eszközök felújítása

K72

-

82

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

-

83

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

4 679 404

84

Felújítások (=80+...+83)

K7

22 010 531

85

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K81

86

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K82

87

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K83

88

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

K84

89

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K85

90

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K86

91

Lakástámogatás

K87

92

Felhalmozási célú támogatások az Európai Uniónak

K88

93

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

K89

94

Egyéb felhalmozási célú kiadások (=85+…+93)

K8

-

95

Költségvetési kiadások (=19+20+45+54+71+79+84+94)

K1-K8

291 503 769

5. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Finanszírozási bevételek

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8111

02

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

03

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8113

04

Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól (=01+02+03)

B811

-

05

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

06

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

07

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

08

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

09

Belföldi értékpapírok bevételei (=05+..+08)

B812

-

10

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

B8131

60 250 049

11

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

B8132

12

Maradvány igénybevétele (=10+11)

B813

60 250 049

13

Államháztartáson belüli megelőlegezések

B814

14

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

B815

15

Központi, irányító szervi támogatás

B816

16

Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

17

Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

18

Hosszú lejáratú tulajdonosi kölcsönök bevételei

B8191

19

Rövid lejáratú tulajdonosi kölcsönök bevételei

B8192

20

Tulajdonosi kölcsönök bevételei (=18+19)

B819

-

21

Belföldi finanszírozás bevételei (=04+09+12+…+17+20)

B81

60 250 049

22

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

23

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

24

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

25

Hitelek, kölcsönök felvétele külföldi kormányoktól és nemzetközi szervezetektől

B824

26

Hitelek, kölcsönök felvétele külföldi pénzintézetektől

B825

27

Külföldi finanszírozás bevételei (=22+…+26)

B82

-

28

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

29

Váltóbevételek

B84

30

Finanszírozási bevételek (=21+27+28+29)

B8

60 250 049

6. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Finanszírozási kiadások

A

B

C

Sor-
szám

Rovat megnevezése

Rovat
száma

Előirányzat (Ft)

01

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9111

02

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9112

03

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9113

04

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (=01+02+03)

K911

-

05

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9121

06

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9122

07

Kincstárjegyek beváltása

K9123

08

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

K9124

09

Belföldi kötvények beváltása

K9125

10

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

K9126

11

Belföldi értékpapírok kiadásai (=05+…+10)

K912

-

12

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

K913

13

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

5 235 057

14

Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

82 144 153

15

Pénzeszközök lekötött bankbetétként elhelyezése

K916

16

Pénzügyi lízing kiadásai

K917

17

Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

18

Hosszú lejáratú tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K9191

19

Rövid lejáratú tulajdonosi kölcsönök kiadásai

K9192

20

Tulajdonosi kölcsönök kiadásai (=18+19)

K919

-

21

Belföldi finanszírozás kiadásai (=04+11+…+17+20)

K91

87 379 210

22

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

K921

23

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

K922

24

Külföldi értékpapírok beváltása

K923

25

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak és nemzetközi szervezeteknek

K924

26

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

K925

27

Külföldi finanszírozás kiadásai (=22+…+26)

K92

-

28

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

29

Váltókiadások

K94

30

Finanszírozási kiadások (=21+27+28+29)

K9

87 379 210

7. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Működési célú bevételek és kiadások 2024-2025-2026. évi alakulása

A

B

C

D

1

M E G N E V E Z É S

2024. évi számított
(Ft)

2025. évi számított (Ft)

2026. évi számított (Ft)

2

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

174 967 930

180 000 000

180 000 000

3

Közhatalmi bevételek

129 973 000

130 000 000

130 000 000

4

Működési bevételek

11 692 000

12 000 000

12 000 000

5

Előző évi pénzmaradvány

29 241 660

28 000 000

28 000 000

6

MŰKÖDÉSI CÉLÚ BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

345 874 590

350 000 000

350 000 000

7

Személyi juttatások

103 545 464

103 000 000

103 000 000

8

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó

14 058 045

14 000 000

14 000 000

9

Dologi kiadás

154 338 530

154 000 000

154 000 000

10

Ellátottak pénzbeli juttatásai

2 000 000

2 000 000

2 000 000

11

Egyéb működési célú kiadások

73 932 552

77 000 000

77 000 000

12

MŰKÖDÉSI CÉLÚ KIADÁSOK ÖSSZESEN:

347 874 591

350 000 000

350 000 000

8. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Felhalmozási célú bevételek és kiadások 2024-2025-2026. évi alakulása

A

B

C

D

1

M E G N E V E Z É S

2024. évi tervezet
(Ft)

2025. évi tervezet
(Ft)

2026. évi tervezet
(Ft)

2

B E V É T E L E K

3

Felhalmozási bevétel

2 000 000

4

Előző évi szabad pénzmaradvány

23 773 331

0

0

5

FELHALMOZÁSI CÉLÚ BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

25 773 331

0

0

6

K I A D Á S O K

7

Beruházások

3 762 800

0

0

8

Zsaluzia II.részlet

825 500

9

Napelemes közvilágítás II. részlet

2 937 300

10

Felújítások

22 010 531

0

0

11

Garázsok_felújítás II.részlet

5 675 791

12

Garázsok_felújítása

15 318 740

13

Noszlop 670 és a 675/5 hrsz-ú parkoló engedélyezési
tervdokumentáció és közvilágítás szakági engedélyezési
tervek

1 016 000

14

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

0

15

FELHALMOZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK ÖSSZESEN:

25 773 331

0

0

9. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Noszlop Község Önkormányzata működési célú általános tartaléka

A

B

1

Megnevezés

Ft

2

Előre nem látható feladatok finanszírozás

38 549 073

10. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

LIKVIDITÁSI ÜTEMTERV a 2024. évi költségvetéshez - Előirányzat-felhasználási ütemterv (havi forgalmi adatokkal)

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

Sor
szám

Bevételek
megnevezése

össz.

várható bevételek havi forgalma

I. hó

II. hó

III. hó

IV. hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó

1

Pénzmaradvány

60 250 049

60 250 049

2

Működési célú
ámogatások
államháztartáson
belülről

174 967 930

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

14 580 661

3

Felhalmozási célú
támogatások
államháztartáson
belülről

0

0

0

4

Közhatalmi
bevételek

129 973 000

64 986 500

64 986 500

5

Működési bevételek

11 692 000

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

974 333

6

Felhalmozási
bevételek

2 000 000

7

Működési célú átvett
pénzeszközök

8

Felhalmozási célú
átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

9

Finanszírozási
bevétel

0

10

Összes bevétel

378 882 979

75 805 043

15 554 994

80 541 494

15 554 994

15 554 994

15 554 994

15 554 994

15 554 994

80 541 494

15 554 994

15 554 994

15 554 994

11

Kiadások
megnevezése

össz.

várható kiadások havi forgalma

12

I. hó

II. hó

III. hó

IV. hó

V. hó

VI. hó

VII. hó

VIII. hó

IX. hó

X. hó

XI. hó

XII. hó

13

Személyi juttatások

36 331 200

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

3 027 600

14

Munkaadókat
terhelő járulékok
és szociális
hozzájárulási adó

4 975 056

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

414 588

15

Dologi kiadások

148 491 630

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

12 374 303

16

Ellátottak pénzbeli
juttatásai

2 000 000

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

166 667

17

Egyéb működési
célú kiadások

35 383 479

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

2 948 623

18

Beruházások

3 762 800

3 762 800

19

Felújítások

22 010 531

11 005 266

11 005 266

20

Egyéb felhalmozási célú kiadások

21

Finanszírozási
kiadások

87 379 210

12 080 403

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

6 845 346

22

Összes kiadás

340 333 906

31 012 184

25 777 127

36 782 392

25 777 127

25 777 127

25 777 127

25 777 127

25 777 127

40 545 192

25 777 127

25 777 127

25 777 127

23

Tartalék

38 549 073

24

Kiadások
mindösszesen

378 882 979

31 012 184

25 777 127

36 782 392

25 777 127

25 777 127

25 777 127

25 777 127

25 777 127

40 545 192

25 777 127

25 777 127

25 777 127

25

Többlet/hiány

44 792 860

34 570 727

78 329 830

68 107 697

57 885 565

47 663 433

37 441 300

27 219 168

67 215 470

56 993 337

46 771 205

36 549 073

11. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások

A

B

C

1

MEGNEVEZÉS

mennyiség (db)

összeg (Ft)

2

Építményadó mentességek, kedvezmények:

3

Építményadóról szóló 7/2020. (VIII.25.) Ör. 2 § (a) bek. alapján mentes

1

-

4

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13. § (b) bek. alapján mentes

3

-

5

Építményadó mentességek, kedvezmények összesen:

4

-

6

Iparűzési adó mentességek, kedvezmények:

7

A helyi iparűzési adóról szóló 7/2017. (V.31.) rendelet

-

-

8

3. §. alapján mentes

1

-

9

Iparűzési adó mentességek, kedvezmények összesen:

1

-

10

ÖSSZESEN:

5

-

12. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Noszlop Község Önkormányzat és intézményének létszámkerete

A

B

C

1

Megnevezés

2024.évi létszámkeret (fő)

2

teljes munkaidőben

rész munkaidőben

3

Polgármester

1

4

Zöldterület kezelés

1

5

Iskolai intézményi étkeztetés

2

6

Város- és községgazdálkodás

1

7

Háziorvosi alapellátás

1

8

Közfoglalkoztatás

9

Közműv.int.-közösségi szintér

1

10

Boribon Óvoda

6

11

Boribon Mini Bölcsőde,

2

12

Összesen

12

3

13. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

BORIBON ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE NOSZLOP - BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK ALAKULÁSA

A

B

C

D

E

F

1

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

2

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Eredeti
Előirányzat (Ft)

Rovat
szám

Rovat megnevezése

Előirányzat (Ft)

3

B816

Központi, irányító szervi támogatás /
Települési önkormányzatok egyes
köznevelési feladatainak támogatása

82 144 153

K1

Személyi juttatások

67 214 264

4

B8131

Előző év költségvetési
maradványának igénybevétele

0

K2

Munkaad.terh.járulékok és
szoc.hoz.jár.adó

9 082 989

5

K3

Dologi kiadások

5 846 900

6

K6

Beruházások

0

7

B 1-8

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

82 144 153

K 1-9

KIADÁSOK ÖSSZESEN

82 144 153

14. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

BORIBON ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE NOSZLOP - Költségvetési kiadások

A

B

C

D

E

F

G

H

Sor-
szám

Megnevezés

096015.

cofog: 091110.

cofog: 091120.

cofog: 091140.

Boribon Óvoda
összesen (Ft)

cofog: 104031

Boribon Óvoda és Bölcsőde
összesen (Ft)

Gyermekétkeztetés
óvoda (Ft)

Óvodai nevelés (Ft)

Óvodai sajátos nevelés (Ft)

Óvodai nev., ell.
működtetési fa. (Ft)

Boribon Bölcsöde (Ft)

1

Törvény szerinti illetmények, munkabérek (K1101)

45 717 284

45 717 284

13 491 100

59 208 384

2

Céljuttatás, projektprémium (K1103)

1 800 000

1 800 000

750 000

3

Béren kívüli juttatások (K1107)

2 160 000

2 160 000

900 000

3 060 000

4

Közlekedési költségtérítés (K1109)

652 140

652 140

223 740

875 880

5

Foglalkoztatottak személyi juttatásai (K1113)

500 000

500 000

100 000

6

Foglalkoztatottak személyi juttatásai (K11)

50 829 424

0

0

50 829 424

15 464 840

66 294 264

7

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem
saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások (K122)

420 000

500 000

920 000

920 000

8

Külső személyi juttatások (K12)

420 000

0

500 000

0

920 000

0

920 000

9

Személyi juttatások (K1)

420 000

50 829 424

500 000

0

51 749 424

15 464 840

67 214 264

10

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó (K2)

54 600

6 847 046

65 000

6 966 646

2 116 343

9 082 989

11

Szakmai anyagok beszerzése (K311)

540 000

540 000

200 000

740 000

12

Üzemeltetési anyagok beszerzése (K312)

510 000

575 000

1 085 000

375 000

1 460 000

13

Készletbeszerzés (K31)

0

1 050 000

0

575 000

1 625 000

575 000

2 200 000

14

Informatikai szolgáltatások (K321)

220 000

150 000

370 000

20 000

390 000

15

Egyéb kommunikációs szolgáltatások (K322)

40 000

40 000

100 000

140 000

16

Kommunikációs szolgáltatások (K32)

0

220 000

0

190 000

410 000

120 000

530 000

17

Közüzemi díjak (K331) Villamosenergia szolgáltatás

0

0

18

Közüzemi díjak (K331) Gázenergia szolgáltatás

19

Közüzemi díjak (K331) Víz- és csatornaszolgáltatás

20

Bérleti díjak (K333)

100 000

100 000

100 000

21

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások (K334)

500 000

500 000

500 000

22

Egyéb szakmai szolgáltatások (K336)

530 000

200 000

730 000

210 000

940 000

23

Egyéb szolgáltatások (K337)

200 000

200 000

200 000

24

Szolgáltatási kiadások (K33)

0

530 000

0

1 000 000

1 530 000

210 000

1 740 000

25

Kiküldetések kiadásai (K341)

100 000

100 000

60 000

160 000

26

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások
(K34)

0

100 000

0

0

100 000

60 000

160 000

27

Működési célú előzetesen felszámított általános
forgalmi adó (K351)

496 000

0

476 550

972 550

244 350

1 216 900

28

Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai (K354)

0

0

29

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások (K35)

0

496 000

0

476 550

972 550

244 350

1 216 900

30

Dologi kiadások (K3)

0

2 396 000

0

2 241 550

4 637 550

1 209 350

5 846 900

31

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése (K64)

0

0

32

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó (K67)

0

0

33

Beruházások (K6)

0

0

0

0

0

0

0

34

Költségvetési kiadások (K1-K8)

474 600

60 072 470

565 000

2 241 550

63 353 620

18 790 533

82 144 153

15. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

BORIBON ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE NOSZLOP - Finanszírozási bevételek

A

B

1

Megnevezés

Eredeti előirányzat (Ft)

2

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

82 144 153

3

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele(B8131)

0

4

Belföldi finanszírozás bevételei (B81)

82 144 153

5

Finanszírozási bevételek(B8)

82 144 153

16. melléklet a 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Noszlop Község Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettség bemutatása

A

B

C

D

E

1

Megnevezés

Tárgyév (Ft)

Saját bevétel és adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettség a tárgyévet követő (Ft)

2

1. évben

2. évben

3. évben

3

Helyi adók

129 255 000

130 000 000

130 000 000

130 000 000

4

Osztalékok, koncessziós díjak

-

-

-

-

5

Díjak, pótlékok, bírságok

-

-

-

-

6

Tárgyi eszköz és az immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése, vagyonhasznosításból származó bevétel

-

-

-

-

7

Részvények, részesedések értékesítése

-

-

-

-

8

Vállalat értékesítésből, privatizációból származó bevételek

-

-

-

-

9

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

-

-

-

-

10

Saját bevételek összesen:

129 255 000

130 000 000

130 000 000

130 000 000

11

Saját bevételek 50%-a

64 627 500

65 000 000

65 000 000

65 000 000

12

Előző években keletkezett tárgyévet terhelő fiz.köt.

13

Felvett, átvállalt hitel és annak tőke tartozása

-

-

-

-

14

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőke tartozása

-

-

-

-

15

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

-

-

-

-

16

Adott váltó

-

-

-

-

17

Pénzügyi lízing

-

-

-

-

18

Halasztott fizetés

-

-

-

-

19

Kötelezettségvállalásból eredő fizetési kötelezettség

-

-

-

-

20

Tárgyévben keletkezett, illetve tárgyévet terhelő fizetési kötelezettség

-

-

-

-

21

Felvett, átvállalt hitel és annak tőke tartozása

-

-

-

-

22

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőke tartozása

-

-

-

-

23

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

-

-

-

-

24

Adott váltó

-

-

-

-

25

Pénzügyi lízing

-

-

-

-

26

Halasztott fizetés

-

-

-

-

27

Kötelezettségvállalásból eredő fizetési kötelezettség

-

-

-

-

28

Fizetési kötelezettség összesen:

0

0

0

0

29

Fizetési kötelezettséggel csökkentett saját bevétel

129 255 000

130 000 000

130 000 000

130 000 000