Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1999. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás önkormányzati támogatásról

Hatályos: 2003. 05. 05

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1999. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás önkormányzati támogatásról

2003.05.05.

Oroszi Község Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésben biztosított jogkörében eljárva a lakáshoz jutás támogatására vonatkozó helyi szabályokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Oroszi község területén lakásépítésre, vásárlásra terjed ki.

Támogatási forma

2. § (1) 100.000 Ft-ig_terjedő vissza nem térítendő támogatás adható annak a házaspárnak, akiknek maguknak, kiskorú gyermeküknek 1-nél több lakás tulajdona, állandó használati joga nincs.

(2) Támogatás adható annak az egyedülálló szülőnek is - ha az egyéb feltételeknek megfelel- aki gyermekét /gyermekét/ egyedül neveli.

(3) Kamatmentes kölcsön adható legfeljebb 200.000 forint annak a magánszemélynek, aki megfelel az előző bekezdések feltételeinek, valamint család esetén az egy főre jutó jövedelem nem magasabb a mindenkori öregségi nyugdíj minimum másfélszeresénél, egyedülálló esetén a mindenkori Öregségi nyugdíjminimumnál.

(4) Az előző bekezdésben megfogalmazott kamatmentes kölcsön adható használt lakás vásárlásához, valamint már meglévő ház felújításához, korszerűsítéséhez.

(5) Legfeljebb 300.000 forint kamatmentes kölcsön nyújtható annak a magánszemélynek, aki az előző (3) bekezdés feltételeinek megfelel, valamint a kölcsönt olyan új lakás építésére kívánja felhasználni, melyre még nem adtak ki használatbavételi engedélyt

A támogatás igénylése

3. § (1) A vissza nem térítendő támogatás valamint a kamatmentes kölcsön 1. sz. melléklet szerinti kérelem benyújtására a házaspár, /szülő/ akkor jogosult, ha a házaspár /szülő/ Oroszi községben állandó lakóhellyel rendelkezik.

(2) A támogatásra irányuló kérelmet az Oroszi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell:

- munkáltatói kereseti igazolásokat
- lakásépítés esetén: jogerős építési engedély másolatát
- lakásvásárlás esetén: aláírt szerződés másolatát
- 2.sz. melléklet szerinti nyilatkozatot vagyoni helyzetéről.

Jogosultak köre

4. § (1) Házaspár, szülő a pályázat benyújtására akkor jogosult, ha az 1. §-ban megjelölt lakás építésére, megvásárlására OROSZI községben került, ill. kerül sor.

(2) Nem adható támogatás annak a pályázónak:

a./ akinek életvitele, tevékenysége alapján vélelmezhető, hogy lakásgondjukat a támogatás nélkül képesek megoldani,
b./ akik saját hibájukból nem folytatnak rendszeres kereső tevékenységet
c./ akik a támogatás iránt benyújtott pályázatukban olyan valótlan adatot közölnek, amely számukra jogtalan előnyt jelent.

A pályázat elbírálása

5. § (1) A támogatások odaítélése Oroszi község önkormányzati képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

A döntéshez minősített többség szükséges.
(2) A képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.
(3) A támogatások odaítélésekor a képviselő-testület előnyben részesíti a gyermekes házaspárokat.

5/A. § (1) A képviselő-testület a Rendelet 2,§. (3) bekezdés szerinti támogatási formára pályázatot írhat ki. A pályázatban saját erő biztosítása is kiköthető.

(2) A pályázati felhívást legalább 30 napra az Önkormányzat hirdetőtábláján közszemlére kell tenni. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell az adható támogatás mértékét, formáját, a szükséges saját erő mértékét, az elszámolás feltételeit, határidejét és módját.

(3) A képviselő-testület a támogatás odaítéléséről legkésőbb június 30-ig dönt. A képviselőtestület nevében a polgármester a támogatottal szerződést köt. A nyújtott támogatásról legkésőbb tárgyév december 31-ig el kell számolni.

(4) Amennyiben támogatott a kapott támogatást nem a pályázatban megjelölt feladatra használja fel, vagy valótlan adatokat közöl a támogatási összeget egy összegben köteles visszafizetni.”

A támogatás visszatérítésére vonatkozó rendelkezések

6. § (1) Amennyiben a támogatásban részesített házaspár /szülő/ a támogatás folyósításától számított 1 éven belül az építkezési munkálatokat nem kezdi el, illetve a lakás vásárlását bizonyító tulajdoni lapot nem csatolja, vagy a támogatás folyósításától számított 5 éven belül Oroszi községben állandó lakóhelyét megszünteti, Oroszi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a támogatás egy összegben történő visszafizetését kezdeményezi.

(2) A kamatmentes kölcsön legfeljebb 36 hónapra adható, melynek visszafizetése havonta egyenlő részletekben történik.

Vegyes rendelkezések

7. § (1) A képviselő-testület jogosult a kérelemben és a jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatban foglaltakat ellenőrizni.

(2) Amennyiben a támogatás odaítélése után megállapítja, hogy a kérelmező a kedvezőbb elbírálás érdekében valótlan adatokat közölt, a kérelmező köteles a már folyósított támogatást a valótlan adatok megállapítását követő hónap 1-től a mindenkori legmagasabb piaci kamattal növelten egy összegben visszafizetni,

8. § A jövedelem kiszámításánál a kérelem benyújtását megelőző 6 hónap valamennyi jövedelmének havi nettó átlag összegét kell figyelembe venni.

9. § A támogatás folyósítása az Országos Takarékpénztár útján, vagy a Polgármesteri Hivatal házipénztárából történik.

10. § Az elnyert támogatás csak az építési engedély, illetve az adásvételi szerződés bemutatásakor folyósítható.

11. § Az Oroszi Polgármesteri Hivatal a benyújtott kérelmekről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza:

- a kérelmező nevét,
- a kérelmezők lakcímét,
- a kérelem benyújtásának és elbírálásának időpontját,
- juttatott támogatás összegét,
- a támogatás folyósításának napját,
- a támogatási célt,
- a pályázat iktatószámát.

12. § A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat erre a célra elkülönített pénzeszközei képezik.

13. § Ez a rendelet 1999. április 1-jén lép hatályba.