Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (X. 30.) önkormányzati rendelete

A köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2000. 10. 30- 2009. 09. 16

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (X. 30.) önkormányzati rendelete

A köztemető használatának rendjéről

2000.10.30.

Oroszi község Önkormányzatának képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a köztemető használatának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Oroszi község közigazgatási területén fekvő köztemetőre, mely a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő temetőben 600 m2 nagyságú elkülönült terület (Oroszi, 012/1 hrsz.), az ott végzett temetkezési és temető fenntartási, üzemeltetési tevékenységre terjed ki.

(2) A köztemető tulajdonosa az Önkormányzat, a temető részben vagy egészben történő lezárásáról, megszüntetéséről, újbóli használatba vételéről a képviselő-testület dönt.

(3) Lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg a felszámolásáról döntés nem születik.

Temetési helyek, sírhelyek

2. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A. sírhelytábla jelölése az abécé kezdőbetűjével, a sorok számozása római számokkal, a temetési helyek jelölése arab számokkal emelkedő számsorrendben történik. A temetési helyek nyilvántartására szolgáló térképet az Önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja, és a temető bejáratánál elhelyezi.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével — az ahhoz szükséges engedélyek megszerzését követően — ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni.

3. § (1) A köztemetőben a temetési helyek az alábbiak:

Ø egyes sírhelyek,
Ø kettős sírhelyek,
Ø sírbolt.
(2) Hamvasztásos temetés esetén
Ø urnasírhely.
(3) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem szabad.

4. § (1) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága kettő méter.

(2) Az előző bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az Önkormányzaton keresztül az építési hatósághoz be kell jelenteni.

(3) Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja, melyről 15 napon belül értesíti az Önkormányzatot. Amennyiben az építési hatóság a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekinteni, hogy a tervezett magasság ellen kifogást nem

emel.

A temetési hely feletti rendelkezési jog

5. § (1) A rendelkezési jog a temetési helyre vonatkozik, magába foglalja a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározását, síremlék, sírjel állítását, valamint mindezek gondozását.

(2) Sírbolt fenntartásáról, a sírbolt felett rendelkezni jogosult (örökös) köteles gondoskodni. A sírboltba temetni csak a sírbolt felett rendelkezni jogosult engedélyével lehet.

(3) Az elhunytat — ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga — az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően lehet eljárni, ha

Ø az elhunyt erről külön rendelkezett,
Ø idős vagy mozgásában korlátozott eltemettető kérésére a kedvezőbb megközelíthetőség kedvéért

6. § (1) A 3. §.-ban felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési (1) A 3. §.-ban felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama

Ø egyes sírhely, a temetéstől számított 25 év
Ø kettős sírhely, a második temetéstől számított 25 év
Ø sírbolt: 100 év
(2) Hamvasztásos temetés esetén
Ø urnasírhely: 25 év.

Sírnyitás, rátemetés

7. § (1) Holttest újra temetése vagy hamvasztása céljából történő sírnyitás esetén, - a jogszabályokban meghatározott engedélyek beszerzését követően — a sírnyitást kérelmező köteles a temető üzemeltetőjét az exhumálás időpontjáról értesíteni, valamint a sírhely eredeti állapotába történő helyreállításáról gondoskodni.

(2) Sírhelyre történő rátemetés a a sírhely felett rendelkezni jogosult hozzájárulásával, valamint az ÁNTSZ engedélye alapján lehetséges.

Temetői munkák, temetőüzemeltetés

8. § (1) Vállalkozói tevékenység a köztemető területén nem végezhető.

(2) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató) működése során e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységével a szertartások rendjét nem zavarhatja, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a

szomszédos sírokban és a temető létesítményeiben kárt nem tehet.

(3) A köztemető üzemeltetése az önkormányzat feladata.

(4) A temető esetleges kiürítésével kapcsolatos eljárásra a hatályos központi jogszabályok az irányadók. A temetőben lévő történeti értékű temetési helyek, síremlékek őrzéséről, gondozásáról — a temető kiürítése esetén azok áthelyezéséről —a temető fenntartója gondoskodik.

A temető létesítményei

9. § (1) A köztemető használata során az Önkormányzat biztosítja:

Ø az utak igénybevételét,
Ø a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló használatát,
Ø az öntözéshez szükséges vízvételi lehetőséget.
Ø a temető bekerítését.
(2) Az Önkormányzat gondoskodik a temető területének parkosításáról, sorfásításáról, a temető bekerítéséről, a temetőben keletkezett, konténerben elhelyezett hulladék elszállításáról.

A temető működési rendje

10. § (1) A köztemető bejáratánál jól látható helyen kell elhelyezni a tájékoztató táblát, melyen megtalálható a temető részletes térképe.

(2) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja, 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet a temető üzemeltetőjének előzetesen be kell jelenteni.

(4) A temetőt látogató köteles a keletkezett hulladékot, koszorú és virágmaradványt az erre a célra kijelölt helyen elhelyezni.

(5) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

11. § (1) A temetőben gépjárművel, motorkerékpárral közlekedni — a halott szállító jármű kivételével — tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, engedélyezett munkálatokat végzőkre, az idős betegekre nem vonatkozik.

(3) A temető területére csak kész síremlék vihető be. A temető területére csak a sírbolt és sírboltkert építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni.

(4) A temetések alkalmával a síremlék megbontása csak a legszükségesebb mértékig történhet. Nem szabad a megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni, elhelyezni.

(5) A temetőből sírkövet, síremléket és fejfát vagyonvédelmi okokból csak a temető üzemeltetőjének tett előzetes bejelentés után lehet kivinni.

Szabálysértési rendelkezések

12. § (1) Tilos

Ø a temetőbe kutyát bevinni, kivéve a vak vezető kutyát,
Ø az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot szállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani,
Ø hulladékot, koszorút, virágmaradványt a kijelölt helyen kívül egyéb helyen lerakni, elégetni,
Ø hangoskodni, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,
Ø a sírokat, a sírokon lévő tárgyakat növényeket, és a temető létesítményeit, berendezéseit megrongálni, beszennyezni,
Ø a sírokat kerítéssel körülhatároni,
Ø a temető földjét fölásni, földet kivinni.
(2) Aki az előző bekezdésben foglaltakat, valamint e rendelet 3. §. (4) bekezdés és 12. §. (1) —(5) bekezdéseinek rendelkezéseit megszegi szabálysértést követel és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.