Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (IV. 9.) önkormányzati rendelete

Oroszi község vagyonáról

Hatályos: 2013. 04. 10

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (IV. 9.) önkormányzati rendelete

Oroszi község vagyonáról

2013.04.10.

Oroszi Község Önkormányzatának Képviselö-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVL törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, a 6. § (5) bekezdésben, 6. § (6) bekezdésben, 11. § (16) bekezdésben, 13. § (1) bekezdésben, 18. § (1) bekezdésben; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Oroszi Község Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat) vagyonára terjed ki.

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Oroszi Község Önkormányzat Képviselö-testülete.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát - ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik -az önkormányzat hivatala látja el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő testület Oroszi község polgármestere képviseli.

(2) A képviselő-testület kizárólagosan jogosul az 50.000 forint összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(3) A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a) a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;

b) a képviselő-testület szerződéskötéséről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;

d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása;

e) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;

f) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 100.000 Ft értékhatárig;

g) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására maximum 5 évre, azzal a kikötéssel, hogy azt közösségi célú igénybevétel esetén a használó azonnali hatállyal kártalanítási igény nélkül köteles az Önkormányzat rendelkezésére bocsátani. A földterületen évelő növényeket és ültetvényt csak a bérbeadó előzetes hozzájárulásával lehet telepítem.

h) a 50.000 forint összeghatárt nem meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy év időtartamon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

4. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó döntési javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

5. § Amennyiben a rendelet a vagyonnal való rendelkezést értékhatárhoz köti, az értékhatár megállapításánál a vagyontárgy nyilvántartás szerinti bruttó értékéből kell kiindulni.

I. Fejezet

A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések

6. § (1) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartozó az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyont a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont a képviselő-testület nem határoz meg.

7. § (1) A forgalomképtelennek nem minősülő a rendelet szerint korlátozottan forgalomképes ingatlan vagyont a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.

(3) A (3) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

8. § A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.

9. § Üzleti vagyon mindazon önkormányzati tulajdonban álló vagyonelem, amely nem tartozik e rendelet 6. § (1) és a 7. § (1) bekezdésében meghatározott törzsvagyon körébe. Különösen az önkormányzat tulajdonában lévő:

a.) lakások,
b.) bel-és külterületi beépítetlen ingatlanok,
c.) nem lakás céljára szolgáló helyiségek, egyéb ingóságok

10. § . Az önkormányzat üzleti vagyonába tartozó vagyonelemeket a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

II. Fejezet

A vagyonkezelés szabályai

11. § A rendelet 4. melléklete tartalmazza azokat a vagyonelemeket, amelyekre önkormányzati közfeladat ellátásához kapcsolódóan vagyonkezelői jog létesíthető és kijelöli a vagyonkezelőket.

12. § (1) A vagyonkezelői jog létesítéséért a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának ba), be), bd) és be) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők kötelesek a -vagyonkezelői szerződés időtartama alatt éve ellenértéket fizetni.

(2) A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának bb) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők esetében kerülhet sor.

13. § (1) A vagyonkezelők kötelesek az önkormányzat törzsvagyona körébe tartozó ingatlanok állagmegőrzéséről, felújításáról, korszerűsítéséről folyamatosan gondoskodni, e feladata kapcsán a képviselő-testület éves költségvetésében dönt a tárgyévi feladatokról és azok megvalósításának forrásairól.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés alkalmazása során a feladatok tervezéséhez meg kell kérni a vagyonkezelő szervezetek vezetőinek véleményét, melyek figyelembevételével a vagyon állagmegóvását, felújítását, illetve korszerűsítését célzó éves feladattervet kell meghatározni.

14. § A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.

15. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

III. Fejezet

A hasznosítás szabályai

16. § (1) A nettó 1 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemet - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

a.) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
b.) forgalmi értékének megjelölése,
c.) a hasznosítás módja,
d.) a pályázati feltételek meghatározása.
(3) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat weblapján.
IV. Fejezet

A vagyon átruházásának szabályai

17. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

a.) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
b.) forgalmi értékének megjelölése,
c.) az átruházás módja,
d.) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,
e.) árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,
f.) csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

18. § (1) A nettó 1 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemeket - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános meghirdetés útján értékesíthető.

19. § Településrendezési terv végrehajtását célzó, nem önálló ingatlanként nyilvántartott földrészlet értékesítése, vagy cseréje esetén árverés vagy nyilvános meghirdetés nélkül kell a szerződést megkötni, a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerinti érték megjelölésével.

20. § A tulajdonközösség megszüntetése érdekében kötendő önkormányzati tulajdonú ingatlan tulajdoni hányadrészének tulajdonostárs általi megváltása esetén a forgalmi érték megjelölésével kell a szerződést megkötni.

V. Fejezet

A vagyonszerzés szabályai

21. § (1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármester javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(2) A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a.) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése, b.) forgalmi értékének megjelölése,
c.) a szerzés módja,
d.) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,
e.) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.
(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntő., előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.
(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.

22. § Az önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a képviselő-testület a polgármester javaslata alapján hoz döntést.

VI.

Beszámolás a vagyoni helyzet alakulásáról

23. § (1) Az Önkormányzat költségvetésének végrehajtásáról szóló (zárszámadás) rendeletben minden évben be kell mutatni

a.) a vagyonmérleget
b.) az immateriális javak és tárgyi eszközök állományának alakulását
c.) a december 31. napi állapot szerinti vagyonleltárt.
(2) A polgármester a zárszámadási rendelet beterjesztésével egyidejűleg a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a képviselő-testületet a vagyoni helyzet alakulásáról.

24. § § A vagyonleltár az önkormányzati vagyont törzsvagyon - ezen belül forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes - valamint egyéb vagyon bontásban tartalmazza azzal, hogy az egyes vagyoncsoportokon belül

a) az ingatlanok közül a helyi közutakat és műtárgyaikat, vizek és vízi közműnek nem minősülő közcélú vízi létesítményeket összesített mérleg szerinti értékben, b) az a) pontban nem szereplő ingatlanokat tételesen,

c) az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat tételesen

d) a c) pontban nem szereplő immateriális javakat vagyonkezelőnként összesített mérleg szerinti értékben,

e) az ingó vagyontárgyakat vagyonkezelőnként összesített mérleg szerinti értékben, f) részesedéseket, értékpapírokat, adott kölcsönöket - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - tételesen és névértéken tartalmazza.

VII.

Záró rendelkezések

25. § .E rendelet mellékletei:

a.) 1. melléklet: Az önkormányzó forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartozó az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyon
b.) 2. melléklet: Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingatlan vagyona.
c.) 3. melléklet: Az önkormányzat üzleti vagyonába tartozó vagyonelemek
d.) 4. melléklet: A vagyonkezelésbe adható vagyonelemek

26. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezései azonban nem érintik a hatálybalépés előtt megkötött jogügyletek, szerződések érvényességét.

27. § E rendelet hatálybalépése napján hatályát veszti az Oroszi község vagyonáról szóló 5/2012./VI.12./ önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartozó az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyon

Hisz.

Megnevezés

Utca/hsz.

Tel.ter. (m2)

Építmények felsorolása

1

4

Közterület

Sport

1681

Közterület

2

5,1429

út

Névtelen

2008

út

3

36/13

Járda

Nagy

693

Járda

4

037/1

Közterület

Névtelen

370

Közterület

5

037/2

Közterület

Névtelen

457

Közterület

6

037/6

Út és árok

Nagy

1643

Út és árok

7

062/2

Közterület

Névtelen

115

Közterület

8

103/1

Közterület

Petőfi Sándor

1630

Közterület

9

103/2

Közterület

Névtelen tér

991

Közterület

10

138/1

Közterület

Szabadság

6033

Közterület

11

138/3

Autóbusz pályaudvar

Névtelen tér

603

Autóbusz pályaudvar

12

199/9

Közterület

Névtelen

831

Közterület

13

199/13

Közterület

Rózsa

1025

Közterület

14

2

Saját használatú út

Névtelen

3355

Saját használatú út

15

3

Közút

Névtelen

4045

Közút

16

02.máj

Út és árok

Névtelen

7073

Út és árok

17

10

Saját használatú út

Névtelen

7553

Saját használatú út

18

012/1

Temető

Névtelen

648

Temető

19

012/7

út

Névtelen

1160

út

20

13

Saját használatú út

Névtelen

3313

Saját használatú út

21

17

Saját használatú út

Névtelen

4953

Saját használatú út

22

018/2

Saját használatú út

Névtelen

5345

Saját használatú út

23

21

Saját használatú út

Névtelen

4956

Saját használatú út

24

24

Saját használatú út

Névtelen

1626

Saját használatú út

25

026/3

árok

Névtelen

2109

árok

26

026/9

út

Névtelen

1468

út

27

026/10

árok

Névtelen

917

árok

28

27

Saját használatú út

Névtelen

3320

Saját használatú út

29

28

Saját használatú út

Névtelen

1562

Saját használatú út

30

30

Saját használatú út

Névtelen

437

Saját használatú út

31

39

Saját használatú üt

Névtelen

1777

Saját használatú út

32

42

Saját használatú út

Névtelen

2992

Saját használatú út

33

43

Saját használatú út

Névtelen

3949

Saját használatú út

34

044/3

árok

Névtelen

2731

árok

35

45

Saját használatú út

Névtelen

10583

Saját használatú út

36

46

Saját használatú út

Névtelen

701

Saját használatú út

37

047/3

Saját használatú út

Névtelen

927

Saját használatú út

38

047/7

árok

Névtelen

1726

árok

39

047/9

árok

Névtelen

3979

árok

40

50

Saját használatú út

Névtelen

5749

Saját használati] út

41

051/2

Saját használatú út

Névtelen

706

Saját használatú út

42

055/1

Saját használatú út

Névtelen

5131

Saját használatú út

43

055/2

Saját használatú út

Névtelen

5224

Saját használatú út

44

37/17

Dögtér

Névtelen

291

Dögtér

2. melléklet

Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingatlan vagyona

Hisz.

Megnevezés

Utca/hsz.

Tel .tér. (m2)

Építmények felsorolása

1

050/3

Posta

Szabadság 43

59

Posta

2

64

Kultúrház

Szabadság 37

1363

Kultúrház

3

65

Orvosi rendelő

Szabadság 35

427

Orvosi rendelő

4

150

Tűzoltóság

Szabadság 16

383

Tűzoltóság

5

Közkifolyós vízmű

Névtelen

0

Közkifolyós vízmű

3. melléklet

Az önkormányzat üzleti vagyonába tartozó vagyonelemek

Hisz.

Megnevezés

Utca/hsz.

Tel. tér. (m2)

Építmények felsorolása

1

036/8

Beépítetlen terület

Nagy

1448

Beépítetlen terület

2

037/7

Beépítetlen terület

Nagy

1466

Beépítetlen terület

3

037/8

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

4

037/9

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

5

037/10

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

6

037/11

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

7

037/12

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

8

37/13

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

9

37/14

Beépítetlen terület

Nagy

1355

Beépítetlen terület

10

050/2

áruház

Szabadság 43

113

áruház

11

050/4

Lakóház

Szabadság 43

1072

Lakóház

12

66

Beépítetlen terület

Szabadság 37

315

Beépítetlen terület

13

70

Beépítetlen terület

Szabadság 37

117

Beépítetlen terület

14

199/6

Beépítetlen terület

Névtelen

86

Beépítetlen terület

15

199/12

Játszótér

Névtelen

23804

Játszótér

16

Gázcseretelep

Névtelen

0

Gázcseretelep

4. melléklet

A vagyonkezelésbe adható vagyonelemek
Somlószőlős, Dóba, Oroszi ivóvízellátó viziközmű-rendszerhez tartozó viziközmű vagyon. kijelölt vagyonkezelő: BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. 8200 Veszprém Pápai út 41.