Oroszi Község Önkormányzata Képviselő testületének 3/2017. (III.28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 30- 2020. 06. 29

Oroszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. § Az anyakönyvvezető hivatali helyiségén vagy hivatali munkaidején kívül történő házasságkötés esetén a megrendelők 10.000 Ft/alkalom díjat kötelesek fizetni.


2. § (1) Az anyakönyvvezető hivatali helyisége jelen rendelet alkalmazásában Oroszi, Szabadság u. 27.


(2) Az anyakönyvvezető hivatali munkaideje a Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában a Kirendeltség dolgozóinak meghatározott munkarend.


3. § Nem köteles az 1. § szerinti díjfizetésre az érintett hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén, ha az eseményre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


4. § Házasságkötés az anyakönyvvezető hivatali helyiségén kívül, a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon, előzetesen benyújtott kérelem alapján engedélyezhető Oroszi Község Önkormányzata által fenntartott intézményekben, kivéve, ha az eseményre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


5. § A házasság megkötésének hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolítását Oroszi község közigazgatási területén az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével a Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője engedélyezi.


6. § A 3 - 4. §-ban meghatározott rendkívüli körülménynek minősül az, ha valamelyik érintett mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.


7. § E rendeletben megállapított díjat a házasulandók a Devecseri Közös Önkormányzati Hivatal 11748090-15806644 számú számlájára csekken, vagy átutalással kötelesek befizetni akként, hogy az legkésőbb a szertartást megelőző második munkanapon a számlára megérkezzen.


8. § Házasságkötésre előre egyeztetett időpontban az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdésében meghatározottakat figyelembe véve kerülhet sor.


9. § Hivatali munkaidőn kívül tartandó házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő, vagy 15.000 Ft/alkalom összegű díjazás illeti meg.


10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő szertartásokról szóló 3/2011.(II.21.) önkormányzati rendelet.




                           Dániel Ferenc sk.                                                           Bendes István sk.

                                polgármester                                                                        jegyző



1. melléklet a 3/2017. (III.28.) önkormányzati rendelethez[1]


K É R E L E M

Hivatali helyiségen, vagy hivatali időn kívüli házasságkötés engedélyezéséhez


Alulírottak kérjük házasságkötés hivatali helyiségen kívüli /hivatali munkaidőn kívüli engedélyezését.*


Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:


Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:

A hivatali helyiségen kívüli cím:


___________________________________________________________________


Tudomásul vesszük, hogy az anyakönyvi esemény díját legkésőbb a szertartást megelőző második munkanapig meg kell fizetnünk.


Tudomásul vesszük, hogy engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre az anyakönyvi esemény lebonyolításánál, ha

a) a tanúk – szükség esetén – a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk,

b) gondoskodunk az anyakönyvi esemény megünneplésének méltó keretéről,

c) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról.



Engedélyezni kért időpont: __________év__________hónap______nap___________óra


__________, _______év__________hó_________nap


________________________________ __________________________________

                        aláírás                                                          aláírás


Az engedély megadását javasolom / nem javasolom.*


A hivatali időn kívüli engedélyezés esetén a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt/az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*


__________________________________

közreműködő anyakönyvvezető


*A megfelelő rész aláhúzandó!

[1]

A rendelet szövegét a 7/2017. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017. június 30-tól.