Oroszi Község Önkormányzata Képviselő testületének 8/2020. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 12. 16- 2021. 11. 23

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő testületének 8/2020. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2020.12.16.

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljárva Oroszi Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Oroszi Község Önkormányzata közigazgatási területén a közösségi szintérre és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Oroszi Község Önkormányzata a Kultv. 67. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Kultúrházban, mint Közösségi Színtérben díjmentesen biztosítja;

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a művelődő közösségekkel közművelődési megállapodást köthet.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Oroszi Község Önkormányzata a kötelező közművelődési feladatait Oroszi, Szabadság utca 27. szám alatti Kultúrházban, mint Közösségi Színtér működtetésével látja el.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Oroszi Község Önkormányzata a közművelődési feladatait a Kultúrházban, mint Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

5. Záró rendelkezések

5. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 4/2000.(IV.28.) önkormányzati rendelet.