Oroszi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 06. 01

Oroszi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljáró Oroszi Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Eljárási szabályok

1. § (1) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(2) Az eljárást

  • a) a Somlóvásárhelyi Közös Önkormányzati Hivatalban előterjesztett 1. melléklet szerinti kérelemre vagy
  • b) hivatalból lehet megindítani.

(3) A kérelmet az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal -igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(4) A hiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – határidő megjelölésével – hiánypótlásra kell felhívni.

(5) A hatáskör gyakorlója a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készítését rendelheti el a jogosultsági feltételek alátámasztása érdekében.

(6) A kérelmezőt a havi rendszerességgel folyósított szociális ellátások a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illetik meg.

(7) A megállapított ellátások folyósítása történhet

  • a) folyószámlára való átutalással,
  • b) házipénztári kifizetéssel,
  • c) postai úton történő kifizetéssel.

(8) A folyósítás módjáról a támogatás megállapítását elrendelő határozatban kell rendelkezni.

(9) A rendelet alapján megállapított támogatások jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén az Szt. 17. § rendelkezései az irányadók.

2. Hatásköri szabályok

2. § A Képviselő-testület az alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket ruházza át a Polgármesterre:

  • a) települési támogatás
    • aa) rendkívüli települési támogatás,
    • ab) temetési támogatás,
    • ac) gyógyszertámogatás,
    • ad) lakhatási támogatás,
    • ae) iskolakezdési és óvodáztatási támogatás,
    • af) születési támogatás,
  • b) köztemetés,
  • c) személyes gondoskodást nyújtó ellátások

3. Szociális támogatások ellátási formái

3. § Szociális rászorultság esetén a jogosult részére a rendeletben foglalt feltétek szerint:

  • a) települési támogatás
    • aa) rendkívüli települési támogatás,
    • ab) temetési támogatás,
    • ac) gyógyszertámogatás,
    • ad) lakhatási támogatás,
    • ae) iskolakezdési és óvodáztatási támogatás,
    • af) születési támogatás,
  • b) köztemetés,
  • c) személyes gondoskodást nyújtó

ellátások állapíthatók meg.

4. Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) Rendkívüli települési támogatást nyújt az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére.

(2) Rendkívüli települési támogatást különösen az alábbiakra való tekintettel állapítja meg:

  • a) egyes erőszakos bűncselekmény (rablás, kifosztás, zsarolás, lopás, rongálás, sikkasztás, csalás) áldozata lett,
  • b) ingó vagy ingatlan vagyont ért elemi kár (árvíz, tűzeset, vihar) esetén,
  • c) egyéb rendkívüli élethelyzet (haláleset, betegség, baleset, munkanélkülivé válás).

(3) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.

(4) A kifizetett támogatás összege minimum 10.000.- Ft alkalmanként.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott élethelyzeteket, annak jellegének megfelelő dokumentummal kell igazolni.

(6) Támogatás nyújtható természetben a jogosult kérelmére, vagy a hatáskör gyakorlója rendelkezése alapján a célszerű pénzfelhasználás érdekében. A természetbeni ellátás történhet: ruhanemű, élelmiszer váráslás, közüzemi díj átvállalása, tűzifa vásárlás, gyermekintézmények térítési díjának kifizetése formájában.

5. Temetési támogatás

5. § (1) A temetési támogatás összege 50.000, -Ft.

(2) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla másolati példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

6. Gyógyszertámogatás

6. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át nem haladja meg.

(2) Az egy alkalommal kifizetett gyógyszerkiadásokra tekintettel adott települési támogatás összege 5.000,- Ft.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a gyógyszerkiadásairól szóló számlákat, valamint szakorvos igazolását a gyógyszerek szükségességéről.

7. Lakhatási támogatás

7. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló, de általa életvitelszerűen lakott helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott támogatás.

(2) A lakhatási támogatás a víz-és csatornahasználati díj, a villanyáram, a gázfogyasztás vagy fűtési költségek, a szemétszállítási díj, a talajterhelési díjhoz (továbbiakban: rezsiköltség) való lakhatási hozzájárulás.

(3) A lakhatási támogatást előbb a lakhatási hátralékok, majd azok kiegyenlítését követően vagy azok hiányában, a rezsiköltségek fedezetére kell megállapítani. A lakhatási támogatás ahhoz a lakásfenntartással összefüggő rendszeres kiadáshoz nyújtható, amely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. Ezen körülmény fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtása során be kell mutatnia és bizonyítania kell.

(4) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetében 300 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) A lakhatási támogatás a kérelem benyújtásától egy évre kerül megállapításra.

(6) A lakhatási támogatás összege havonta 5.000, -Ft.

8. § (1) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, független a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A lakhatási támogatás megállapításának feltétele a lakókörnyezet rendezettségének biztosítása, mely magában foglalja

  • a) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartását, különös tekintettel az ott található szemét és lom eltávolítására,
  • b) az ingatlan, valamint a hozzá tartozó kert gyommentesítése, rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

(3) Amennyiben a feltételek nem felelnek meg a (2) bekezdésben foglaltaknak a támogatás megvonható.

(4) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell legalább három szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát.

8. Iskolakezdési, óvodáztatási támogatás

9. § (1) Az iskolakezdési támogatás, óvodáztatási támogatás a szociálisan rászoruló családok részére a tanévkezdés megkönnyítése érdekében nyújtott támogatás, a településen lakóhellyel rendelkező és a településen élő gyermekek részére.

(2) Iskolakezdési, óvodáztatási támogatásra, jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 800 %-át.

(3) A támogatás összege legalább 5.000, -Ft.

(4) A támogatás megállapításához iskolalátogatási igazolást, óvodai látogatási igazolást, vagy hallgatói jogviszony igazolást kell benyújtani.

(5) Az iskolalátogatási igazolás, hallgatói jogviszony igazolás benyújtásának határideje: tárgyév október 30-a. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) Az iskolakezdési támogatás kifizetése készpénzben, pénztári kifizetéssel történik a kérelem benyújtását követő hó 5. napjáig.

9. Születési támogatás

10. § (1) Születési támogatásra jogosult a gyermek születésére tekintettel a szülők vagy a gyermekét egyedül nevelő szülő, ha a kérelem benyújtásakor legalább egy éve a településen bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a szülést követő hat hónapon belül a kérelmet benyújtja.

(2) A támogatás összege 50.000,-Ft.

(3) A támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 800 %-át.

10. Köztemetés

11. § (1) A közköltségen történő eltemettetésről a polgármester rendelkezik az eltemettetésre köteles személy kérelmére, vagy hivatalbeli megkeresésre. A polgármester jogosult és köteles megtenni mindazokat az intézkedéseket, amelyek az Szt. 48. § (2)-(4) bekezdése alapján szükségessé válhatnak.

  • a) a köztemetés költségeinek visszafizetésére
  • b) maximum hat havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat, vagy
  • c) a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti a kérelmezőt, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények különösen a kérelmező családjában:

  • a) fennálló munkanélküliség,
  • b) fennálló tartós súlyos betegség,
  • c) nevelt legalább három kiskorú gyermek,
  • d) az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(3) A kérelemben szereplő különös méltánylást érdemlő körülményt a kérelmező igazolni köteles.4

11. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

12. § Oroszi Község Önkormányzata természetbeni szociális ellátásként:

  • a) étkeztetést,
  • b) házi segítségnyújtást,
  • c) családsegítést,
  • d) falugondnoki szolgáltatást nyújt.

13. § (1) Az étkeztetés keretében főétkezésként legalább napi egyszeri meleg ételt kell biztosítani különösen a (2) bekezdésben meghatározott szociálisan rászorultaknak a közétkeztetést végző vállalkozással kötött szerződés alapján.

(2) Az étkeztetés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult az a személy, aki

  • a) aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,
  • b) mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen –nem képes gondoskodni,
  • c) fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesül,
  • d) pszichiátriai beteg vagy szenvedélybeteg és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, vagy
  • e) bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik és éjszakáit közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

(3) A szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelemhez mellékelni kell

  • a) a (2) bekezdés b) és d) pontja esetében a kezelőorvos, szakorvos szakvéleményét,
  • b) a (2) bekezdés c) pontja esetében a fogyatékossági támogatásról vagy az emelt összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat.

(4) Az önkormányzat az étkezést vásárolt élelmezéssel biztosítja.

(5) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben megfizetni havonta utólag, minden hónap 15. napjáig.

(6) Az intézményi térítési díj összegéről a Képviselő-testület rendeletet alkot.

(7) A személyi térítési díjat az intézményi térítési díjról szóló helyi rendeletre figyelemmel, az Szt. valamint a végrehajtására kiadott rendeletekben foglaltak szerint kell megállapítani és felülvizsgálni

14. § (1) A házi segítségnyújtás keretében az Szt. 63. §-ában meghatározott gondozási szükségletekkel rendelkező házi segítségnyújtást igénylő személyek ellátásáról kell gondoskodni.

(2) Az önkormányzat e feladatát a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás útján látja el.

15. § (1) A falugondnok által biztosított alapszolgáltatások:

  • a) étkeztetésben való közreműködés,
  • b) lakosság részére bevásárlás intézése,
  • c) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,
  • d) gyermekek szállítása óvodába, iskolába, kirándulásokra, iskolai versenyekre.

(2) A falugondnok által biztosított kiegészítő szolgáltatások:

  • a) segítségnyújtás a lakosság részére a hivatalos ügyek intézésében,
  • b) lakosság szállítása szervezett sport és kulturális rendezvényekre.

(3) A falugondnok által nyújtott közvetett szolgáltatások:

  • a) a lakosság és az Önkormányzat közötti kapcsolattartás,
  • b) falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátás.

(4) A falugondnoki szolgáltató tevékenységet a jogszabályban meghatározott tevékenységnaplóban kell nyilvántartani, melyben az ügyfél által történő aláírás mellőzhető.

12. Záró rendelkezések

16. § Hatályát veszti a települési támogatásról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2016. (II.18.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEM

1 melléklet - kérelem