Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 01

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezésről

2023.02.01.

Oroszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet szabályait Oroszi Község közigazgatási területén lévő köztemetők használatával, fenntartásával , ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) Oroszi község közigazgatási területén lévő saját tulajdonában lévő köztemető : Oroszi 012/1 hrsz-ú terület.

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) A Oroszi Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el az 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: TeTv ) vonatkozó rendelkezései szerint.

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról az Önkormányzat nyilvántartást vezet.

(3) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni és azokról sírboltkönyvet kell vezetni.

4. § A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárására, megszüntetésére, lezárt temetési hely kiürítéséra a TeTv rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § Az Önkormányzat a temetési hely gazdálkodási szabályait a következőkben állapítja meg:

a) a sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani;

b) a sírhelysorok közötti távolságnak minimum 40 cm-nek kell lennie.

6. § Temetési hely, sír, sírbolt felnyitását / sírnyitás a népegészségügyi feladatkörében eljáró Járási Hivatala engedélyében és a temetőszabályzatban foglaltak szerint kell végezni. Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitás esetén a temető üzemeltetője, legkésőbb a munka megkezdése előtt 10 nappal a temetőben (hirdetőtáblán) a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely számát, a sírjelen feltüntetett adatok körét, és az exhumálás idejét tartalmazó közleményt helyez el.

7. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megjelölt temetési helyre temettetheti.

(3) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

2. A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételei

8. § A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

9. § A kegyeleti közszolgáltatásokat a TeTv., a a TeTv. végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TeR.), valamint jelen rendelet betartásával kell biztosítani.

3. A temető fenntartásának rendje

10. § Az Önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

11. § Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek megteremtése során

a) gondoskodik:

aa) a temetőben keletkezett hulladék gyűjtéséről;

ab) hulladéktároló konténerek kihelyezéséről, negyedévente vagy – szükség szerint – ennél gyakrabban ürítéséről;

ac) temető bekerítéséről, elhatárolásáról kerítéssel vagy élő sövénnyel.

b) biztosítja:

ba) a vízvételi lehetőséget;

bb) az illemhelyet;

bc) a ravatalozót .

4. A temető és a ravatalozó használatának rendje

12. § (1) A temető nyitvatartása nem korlátozott.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) Járművel behajtani, közlekedni csak az Önkormányzat hozzájárulásával szabad, kivéve a halottszállító járművet, amely a ravatalozóig és a sírhelyig közlekedhet.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető kutyát – vagy más állattal a temető területére bemenni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

13. § (1) A temető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. A temetőben való munkavégzést, annak megkezdése előtt 2 munkanappal szükséges az Önkormányzat részére szóban bejelenteni. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(6) Nem kötelező a temető ravatalozójának használata, ha a temetőbe szállított halott a kötelező azonosítást követően haladéktalanul eltemetésre kerül. Ellenkező esetben a holttestet a temetésig a ravatalozóban kell tartani.

5. A sírgondozás szabályai

14. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 7 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az Önkormányzat jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

15. § Kegyeleti tárgyként a temetőlátogató olyan tárgyakat helyezhet el a temetési helyen, amely nem sérti mások kegyelet jogait, a temető jellegét. A kegyeleti tárgy méretére tekintettel be kell tartani a sírjelre vonatkozó korlátozásokat.

16. § Növények elhelyezéséről:

a) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

b) Az kettő méternél magasabbra növő növények ültetési szándékát az Önkormányzatnak előzetesen be kell jelenteni.

c) A temető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni. A temetési helyre elhelyezett növények esetében is biztosítani kell azt, hogy azok a temetési helynél nagyobb területet ne foglaljanak el.

17. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az Önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

6. A sírhelyek méretei, elhelyezésük

18. § (1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(2) A koporsós temetkezés céljára használt sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,2 m, szélessége 1 m;

b) kettős sírhely: hossza 2,2 m, szélessége 2 m ;

c) gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,90 m .

(3) A sírbolthelyek hossza 2,3 méter, szélessége 2 méter.

(4) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 110 cm x 90 cm.

(5) A sírok egymástól lévő távolsága 80 cm, gyermek sír esetén 30 cm.

(6) A sírhelyek körül 30 cm széles sáv burkolható.

(7) Az egyes sírhelyre mélyített sír esetén még egy koporsó, vagy két urna temethető.

(8) A kettes sírhelyre mélyített sír esetén még két koporsó, vagy négy urna temethető.

(9) Egy urnasírhelybe két urna, rátemetés esetén további két urna temethető.

(10) A hamvak temetőben való szétszórásának lehetőségét az Önkormányzat biztosítja.

19. § (1) A sírbolt fenntartásáról annak birtokosa, a birtokos elhalálozása után pedig azok kötelesek gondoskodni, akik a birtokos rendelkezése szerint a sírboltba temetkezhetnek.

(2) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet benne eltemetni.

(3) Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az Önkormányzat felhívja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a sírbolt helyreállításáról.

(4) Ha a felhívás eredménytelen maradt, az Önkormányzat a sírbolt felett rendelkezni jogosult költségére gondoskodik a sírbolt, síremlék eltávolításáról.

7. Temető üzemeltetési és fenntartási díjai

20. § (1) A temetési hely felett használati jogosultságot annak az Önkormányzat részérére történő bejelentésével lehet szerezni.

a) A sírhelyek, urnasírhelyek használata a bejelentéstől számítva 50 évre szól.

b) A sírbolt használata a bejelentéstől számítva 100 évre szól.

c) Rátemetés esetén a használati idő az utolsó rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó temetés napjától számított 50 év.

(2) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 50 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten bejelenti.

(3) A sírhely feletti használati jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – a sírba helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését az Önkormányzat bejelenteni.

21. § A temetőben vállalkozási szerződés keretében munkát végző személyeknek – kivéve temetési szolgáltatók - temetőfenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetni.

22. § A temetői létesítmények, illetve a biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatóknak díjat nem kell fizetni .

23. § A temetőbe való behajtásért díjat nem kell fizetni.

24. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat nem kell fizetni.

(2) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

8. Síremlékek, sírboltok

25. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni.

(2) Síremléket előregyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fedlap elkészítésére a helyszínen kerül sor, a hozzátartozó köteles a területet eredeti állapotába visszaállítani.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremléket csak a fenntartó engedélyével lehet eltávolítani. Síremlék megsemmisítése tilos.

(5) Sírbolt csak az Önkormányzat hozzájárulásával építhető.

(6) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a nyilvántartásba bejegyeztette.

9. Záró rendelkezések

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

27. §1

1

A 27. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.