Nemesgulács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018. (XII.10.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 12. 11- 2021. 12. 02

Nemesgulács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018. (XII.10.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2018.12.11.

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Minden helyi lakosnak és közösségnek joga van ahhoz, hogy azonos feltételek mellett vegye igénybe a közművelődési alapszolgáltatásokat.

2. § A rendelet célja, hogy a település polgárainak érdekeit szem előtt tartva, meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási és finanszírozási formáját.

3. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat által fenntartott, a helyi közművelődési feladatokat ellátó intézményekre,

b) az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő jogi vagy természetes személyekre, és

c) a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

4. § (1) A Képviselő-testület az alábbi közművelődési tevékenységeket támogatja:

a) az ünnepek kultúrájának gondozását,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését,

c) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

d) hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését,

e) művészeti és közösségi élet élénkítését

f) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását.

g) a testvér-települési és nemzetközi kulturális kapcsolatainak kiszélesítését, a meglévők erősítését,

h) a gyermekek és a fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat segíti a civil közösségek, magánszemélyek közreműködését.

(3) A Képviselő-testület arra törekszik, hogy a település polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közösségi színtereket hozhat létre és közművelődési megállapodásokat köthet.

(2) A Képviselő-testület közművelődési feladatai ellátásához a településen az alábbi közművelődési közösségi színtereket működteti:

a) Művelődési- és Sportház Közösségi Színtér (8284 Nemesgulács, József A. u. 49.)

b) Nemesgulács Községi Könyvtár Közösségi Színtér (8284 Nemesgulács, József A. u. 49.)

(3) A Képviselő-testület elismeri és segíti a településen működő hagyományőrző, művészeti és más művelődési közösségek, valamint közművelődési céllal is működő civil szervezetek tevékenységét, közművelődési feladatai ellátása során, a szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít ezen szervezetek, valamint a községben működő, nem közművelődési alapfeladatú intézmények együttműködésére.

(4) A Képviselő-testület közművelődési feladati ellátása során rendszeres kapcsolatot tart fenn a településen működő egyházi szervezetekkel.

(5) A Képviselő-testület együttműködést alakít ki a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel, szakmai tanácsadó és szolgáltató intézményekkel.

(6) A Képviselő-testület az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves rendezvénynaptárt.

6. § (1) Az önkormányzat működteti a közösségi színteret, és gondoskodik a tervszerű közművelődési feladatellátásról és beszámoltatásról.

(2) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokat fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) A Képviselő-testület a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatok ellátásának, a közművelődést szolgáló feltételek megteremtésének pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetése terhére, továbbá pályázati úton elnyert forrásokból biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására fordítandó támogatás összegét a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

4. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődésről és sportról szóló 14/2004. (IX.15.) önkormányzati rendelet.