Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 24

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.24.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének
az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához
I.
18. § (1) A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.
(3) A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani.
(4) A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik.
(5) A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
II.
Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásának indokai – a Jat 18. §-a alapján – az alábbiak szerint összegezhetők:
1. A javasolt szabályozást szükségessé tevő társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok, a jogi szabályozás várható hatásainak ismertetése
Hegymagas Község Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtása az alábbiak szerint alakult:
1. Önkormányzati feladatellátás
Az önkormányzati feladat- és hatáskör tekintetében lényegi változásra nem került sor, és a jogszabályi változások mellett az önkormányzati intézményi struktúrában lényeges átalakulások sem történtek az előző évhez képest.
1. Bevételi források és azok teljesítése
Az önkormányzat (finanszírozási bevételek nélkül) 62.230 E Ft bevételt realizált, mely a módosított előirányzatnak 103.68%-a.
A működési célú támogatások államháztartáson belüli előirányzatból a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatása 117.59%-ra teljesült. A magasabb teljesítésnek az oka a polgármesteri illetményhez kapcsolódó támogatás, a helyi iparűzési adó kiegészítő támogatása és a szociális tüzelőanyag pályázaton elnyert összeg. Az egyéb működési célú támogatások 57.64%-ra teljesültek, ami a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatást és a kulturális intézményekben foglalkoztatottak bértámogatását foglalja magába.
A közhatalmi bevételek összességében az eredeti előirányzathoz viszonyítottan 106.05%-ra teljesültek.
Az önkormányzati működési bevételek 108.98%-ra teljesültek a tervezethez képest. A működési bevételek között jelenik meg a faluház bérbeadásából, a Széchenyi u. 17. lakás (védőnő) bérleti díjából, a 011/37 hrsz.-ú ingatlan haszonbérbe adásából származó bevételek, az esküvői díjak bevételei, valamint a Bakonykarszt bérleti és vagyonkezelési díjból származó bevételek teljesítése.
A felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről teljesítése a Magyar Falu Program keretében Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés támogatása és a Tapolca-Szigliget kerékpárút támogatási előleg összegét tartalmazza.
A felhalmozási bevételek között került kimutatásra a régi, Opel típusú falugondnoki gépjármű értékesítéséből származó bevétel.
A finanszírozási bevételek teljesítési adata a 2021. évi költségvetési maradvány igénybevételét és a 2023. évi költségvetési támogatás év végén megelőlegezett részét mutatja.
Az önkormányzat a 2022. évben kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott.
1. Kiadások alakulása
Az önkormányzat (finanszírozási kiadások nélkül) 92.817 E Ft kiadást realizált.
A működési kiadások alakulása 21.33%-os, a felhalmozási, felújítási kiadásoké 96.53%-os.
Az önkormányzat személyi jellegű kiadásainak (86.64%), valamint a munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (71,69%) teljesítése elmarad a tervezethez képest. A dologi kiadások (129.92%) teljesítése magába foglalja az önkormányzat által ellátott kötelező és önként vállalt feladatok ellátásából eredő kifizetéseket.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai 88.16%-ra teljesültek, a különböző ellátások (lakásfenntartáshoz kapcsolódó támogatás, egyéb települési támogatás) folyósítása feltételhez kötött és ennek hiányában a további kifizetések sem történhettek meg.
Az egyéb működési célú kiadások 17.36%-os, amely egyrészt magába foglalja a központi orvosi ügyeleti és gyermekfogászati feladatok ellátására, a kötelező önkormányzati feladatokat ellátó társulásoknak és a Szigligeti Közös Önkormányzati Hivatal működéséhez átadott támogatások teljesítését.
Az önkormányzat felhalmozási költségvetési kiadásainak alakulását a 4. melléklet részletesen tartalmazza.
1. Költségvetési maradvány alakulása
Az önkormányzat 2022. évi költségvetési maradványa 42.052 E Ft, amelyet a 2023. évi eredeti költségvetés már tartalmaz.
1. Közvetett támogatások (kedvezmények) alakulása
Az önkormányzatnál nem került elszámolásra közvetett támogatások 2022. évben
1. Vagyon alakulása
Az önkormányzat mérlegadatát tartalmazza a beszámoló 1. melléklete. A 2022. évi beszámoló mérlege a 2014. január 1-től hatályos, megváltozott államháztartási számviteli jogszabályok előírásai alapján készült. Az elemzés során a 2021. év záró adatait viszonyítottuk a 2022. évi záró adatokhoz.
Az eszközök és források mérleg szerinti összege 416.248.032 Ft, mely az előző évhez viszonyítva 110.196 Ft-tal csökkent.
Eszközök
1. Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök
Az önkormányzat befektetett eszközeinek nyilvántartás szerinti értéke 336 049 E Ft, amely az előző évhez képest 3.954 E Ft-tal növekedett, ez 1.2%-os növekedést jelent, az adott mérlegsorokon részletezettek szerint.
A/I. Immateriális javak
A mérlegben az immateriális javak állománya 789 E Ft-ról 0 Ft-ra csökkent, a változást az értékcsökkenés elszámolása okozza.
A/II. Tárgyi eszközök
A tárgyi eszközök nettó értéke 335.469 E Ft, az előző évhez képest 1.43%-kal nőtt, amely 4.743 E Ft-ot jelent. Az értékcsökkenés elszámolása és az értékesített telek kivezetése ellenére, a tárgyévben megvalósított beruházások aktiválása növekedést eredményezett.
A/III. Befektetett pénzügyi eszközök
Befektetett pénzügyi eszközök értéke 2021. december 31-én 580 E Ft, ami teljes egészében a Bakonykarszt Zrt.-ben lévő tartós részesedést tartalmazza (részesedés aránya 0,0655%).
1. Nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök
Az önkormányzat nem rendelkezett nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközzel 2021. december 31-én.
1. Pénzeszközök
Az önkormányzat pénzeszközeinek összege 2021. december 31-én 71.538 E Ft.
1. Követelések
A mérlegben szereplő követelésállomány tárgyév december 31-én 8.771 E Ft, az előző évhez képest növekedett, melynek összetétele a következő:
A költségvetési évben esedékes követelések értéke 4 498 E Ft, ami a közhatalmi bevételekből (az adóbevételek és bírság bevételek) származó hátralékokat tartalmazza.
A követelés jellegű sajátos elszámolások összege 1.362 E Ft, ami az előző évhez képest emelkedést mutat. Itt kerülnek elszámolásra a forgótőke, a beruházásokra adott előlegek (falubusz) és a költségvetési évet követően esedékes bevételek közhatalmi bevételekre.
1. Aktív időbeli elhatárolások
A tárgyév végén nem került sor aktív időbeli elhatárolásra.
Források
1. Saját tőke
Saját tőkeként kell kimutatni, a nemzeti vagyon induláskori értékeként, a 2014. január 1-jén meglévő, nemzeti vagyonba tartozó eszközök bekerülési értékének forrását, illetve annak változásait. Az egyéb eszközök induláskori értéke és változásaiként a 2014. január 1-jén meglévő – nem idegen – pénzeszközök forrását kell kimutatni.
A mérlegben felhalmozott eredményként az előző költségvetési évek felhalmozott eredményét kell kimutatni. A mérlegsor negatív előjellel is szerepelhet. A mérleg szerinti eredményt az eredmény-kimutatásban ilyen címen kimutatott összeggel egyezően kell szerepeltetni.
1. Kötelezettségek
A kötelezettségek azok a szállítási, vállalkozási, szolgáltatási és egyéb szerződésekből eredő, pénzértékben kifejezett elismert tartozások, amelyek a szállító, a vállalkozó, a szolgáltató, a hitelező, a kölcsönt nyújtó által már teljesített, az államháztartás szervezete által elfogadott, elismert szállításhoz, szolgáltatáshoz kapcsolódnak.
A kötelezettségek összege 1.534 E Ft, ami 885 E Ft-tal csökkent az előző évhez képest, az összetétele a következő:
Költségvetési évet követő esedékes kötelezettségek között kerül bemutatásra egyrészt a 2021. évre vonatkozó, de csak 2022.-ben kifizetett szállítói tartozások összege, másrészt az államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetésének összegét tartalmazza.
Kötelezettség jellegű sajátos elszámolások között kerülnek kimutatásra a kapott előlegek (pl. iparűzési adó miatti feltöltés, helyi adó túlfizetése miatti kötelezettség), illetve a mást megillető bevételek (gépjárműadó Magyar Államkincstárnak utalandó összege) melynek összege 361 E Ft.
1. Kincstári számlavezetéssel kapcsolatos elszámolások
Az önkormányzat mérlege nem tartalmaz kincstári számlavezetéssel kapcsolatos elszámolásokat.
1. Passzív időbeli elhatárolások
A mérlegben a passzív időbeli elhatárolásokon belül kell kimutatni az eredményszemléletű bevételek, a költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolását és a halasztott eredményszemléletű bevételeket. A mérleg fordulónapja utáni időszakot megillető bevétel 32 353 E Ft, melyből a mérlegforduló napot megelőző időszakot terhelő költségek összege 1 265 E Ft, amelynek jelentős részét a 2021. december havi bérek elhatárolása teszi ki. Halasztott eredményszemléletű bevétel pedig a fejlesztési célra kapott, a Magyar Falu Program –Falugondnoki buszok beszerzése, Kommunális eszközbeszerzés, továbbá Zártkerti besorolású földrészek fejlesztésének támogatása és Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása projektekhez kapcsolódó támogatások keretein belül elnyert összeget foglalja magában.
1. Az indokolás közzététele, nyilvánossága
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolás Nemzeti Jogszabálytárban történő közzététele kötelező. A közzétett indokolás nyilvános. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
1. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja, valamint a Jat. 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség
Az önkormányzati rendelet nem esik a Jat. 18. § (2) bekezdés alá.