Bakonyjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti terület védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2022. 03. 15

Bakonyjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti terület védetté nyilvánításáról

2022.03.15.

Bakonyjákó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában, valamint 36. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó szabályokról szóló 3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet 6. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Bakonyjákó község közigazgatási területén az országos védelem alatt nem álló, de ritkasága, különlegessége miatt értékes - jelen rendelettel védetté nyilvánított - természeti területre.

(2) A helyi természeti területek, értékek védelme, mindenkinek a kötelessége, ezért a rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre.

2. Védetté nyilvánítás

2. § (1) Bakonyjákó Község Önkormányzata védetté nyilvánítja a „Bakonyjákói gyurgyalagos homokfal” elnevezésű helyi jelentőségű természeti területet, amelynek kiterjedése 3048,25 m2, ingatlan-nyilvántartási helyrajzi száma bakonyjákói 0119/4 hrsz.

(2) A védetté nyilvánított természeti terület

a) határpontjait e rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. melléklete,
b) térképi elhelyezkedését a 2. melléklete,
c) légi felvételét a 3. melléklete
tartalmazza.
(3) A védelem alá vont területet "Védett természeti terület" feliratú táblával kell ellátni.

3. Általános rendelkezések

3. § (1) A védett természeti terület állapotának megőrzéséhez szükséges kezelési tervet a Rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) A védett természeti terület egyben védőövezetnek tekintendő.

(3) A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja: A fokozottan védett gyurgyalag (Merops apiaster) bakonyjákói fészkelő telepének megóvása, védelme.

4. § (1) A védelem alá vont természeti értékkel kapcsolatos első fokú természetvédelmi hatósági jogkört - a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 71/2015.(III.30.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése e) pontja és 16. §-a felhatalmazása alapján - a jegyző gyakorolja.

(2) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti, vagy megtilthatja a védett természeti érték és annak termőhelyét károsító, vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat - a védett természeti érték, vagy termőhely közvetlen, vagy súlyos sérelme, veszélyeztetése esetén - a jogorvoslatra tekintet nélkül, azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

(3) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles kártérítés nélkül tűrni a természetvédelmi hatóságnak a védett természeti érték és terület oltalma, tudományos megismerése, vagy bemutatása érdekében végzett tevékenységét, így különösen annak megközelítését, bemutatását, őrzését, állapotának ellenőrzését, és a hatósági tájékoztató, valamint eligazító táblák elhelyezését.

(4) A helyi jelentőségű védett természeti értékekre, területekre a jogszabályi előírásokon túl, a kezelési tervben foglaltakat kell alkalmazni.

4. Záró rendelkezések

5. § A Jegyző gondoskodik – hivatalból – a védett természeti terület táblával történő megjelöléséről, valamint írásban tájékoztatja az előkészítésbe bevont szerveket és személyeket a védetté nyilvánításról.

6. § Ez a rendelet 2022. március 15-én lép hatályba.

1. melléklet

Bakonyjákó 0119/4 hrsz-ú védett természeti terület határpontjai

1. 539405.755 210911.606

2. 539411.342 210858.917

3. 539371.154 210849.356

4. 539360.574 210848.860

5. 539336.438 210888.030

4. melléklet

Bakonyjákó 0119/4 hrsz-ú védett természeti terület természetvédelmi kezelési terve

1. Elhelyezkedés

Bakonyjákó község külterületén, kiterjedése:

3048,25 m2

Érintett helyrajzi szám:

0119/4 hrsz.

2. A védelem oka:
Bakonyjákó község külterületén egy gyurgyalag telep található. Az itt fészkelő madárpárok teszik indokolttá a terület helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítását. A gyurgyalag (Merops apiaster) Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000,-Ft. A rendkívül színpompás madarak a homokfal függőleges falában alakítják ki, közel 1 méter hosszú járatok végén a fészkelő üregeket. De előfordul, hogy rövidfüves területen földbe váj lyukat, és azt foglalja el. A jellegzetes hangot adó madarak a fészkelési időben könnyen megfigyelhetők a fészektelep megközelítése nélkül is, amint a terület felett rovartáplálékra vadásznak. A fészkelő hely védetté nyilvánítását indokolja, hogy a költési időszakban az emberek háborgatják a területet, illetve a homokfal benövényesedése. A védelmet továbbá indokolja a gyurgyalagok szándékos pusztítása. Jelenleg a homokfal jelentősen sérült a homoknyerés tevékenység miatt. A terület erősen elgyomosodott, helyreállítása nem történt meg, mely következtében a madarak fészkelési lehetősége lecsökkent.

3. Természetvédelmi gyakorlati célkitűzések, megvalósításukhoz szükséges intézkedések
A védelem célja a fokozottan védett gyurgyalag fészkelő helyének, és legközelebbi táplálkozó területének a védelme. A település lakosságának és a környéken élők tudatformálása, szenzibilizálása és természetismeret szerzési lehetőség biztosítása. A védelem további célja a jövőbeli kutatás és monitoring tevékenységek biztosítása. Mindezen célok elérése érdekében a homokfalat évente egyszer, a fészkelési időszakon kívül, szeptembertől áprilisig a lágy- és fásszárú növényektől mentesíteni kell, illetve szükség esetén a partfal függőlegességét biztosítani kell. A terület helyreállítása után, nem végezhető olyan tevékenység, mely a talaj vagy a talajfelszín egy részének, vagy egészének elhordását, megsemmisülését jelentené. A védett területen tilos, a fészkelő helyként szolgáló homokfal bolygatása, rongálása, azaz a védett madarak élőhelyének zavarása. A gyurgyalag telep környéki haszonállatok (birkák és szarvasmarhák) legeltetését fenn kell tartani, ezzel biztosítva a táplálékforrást a madarak számára. A méhészmadárként is emlegetett gyurgyalag védelme érdekében különösen fontos az együttműködés kialakítása a környékbeli méhészekkel és szervezeteikkel. Továbbá a helyi jelentőségű védett természeti területek és természeti értékek védelme érdekében, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendelkezései az irányadók.

4. Természetvédelmi stratégiák
Biztosítani kell a védett állatfaj fennmaradásához szükséges természeti feltételeket.

5. Természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak
A madarak költőhelyeiken az ember által okozott zavarásokat (illegális homokbányászat, hulladék elhelyezés, egyéb emberi tevékenység) korlátozni kell. A madarak biztonsága érdekében figyelemfelkeltő és tiltó táblák kihelyezése és biztosítása elengedhetetlen. A májustól szeptemberig tartó fészkelési időszakban átmeneti védelmet biztosíthatnak és helyezhetnek érvénybe, a területileg illetékes természetvédelmi és önkormányzati hatóságok. Fészkelési időszakon kívüli időben a területen legeltetés folytatható. A helyi jelentőségű természetvédelmi területet táblával kell megjelölni, a területen belül tájékoztató jellegű táblát kell elhelyezni a védett értékek rövid leírásával. A helyi védett természeti terület esetében kiszabott természetvédelmi bírság, az önkormányzat környezetvédelmi alapja, vagy annak természetvédelmi célokat szolgáló részének a bevételi forrása. Természetvédelmi beavatkozáson kívül egyéb beavatkozás csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal történt egyeztetést követően végezhetők el a védett területen. Mezőgazdasági tevékenység a természetvédelmi céllal összhangban folytatható.

6. Látogatás
A védett természeti érték a tulajdonos engedélyével látogatható. A kezelési beavatkozásokat, balesetveszélyt elhárítók, jogszerű, engedélyezett tevékenységet, továbbá engedélyezett munkát végzők számára biztosítani kell a belépést a területre.

7. Oktatás és bemutatás
Az oktatást és bemutatást elősegítő információs tábla kihelyezése szükséges.

8. Kutatás, vizsgálatok
A terület egészén jogerős természetvédelmi hatósági engedéllyel lehet kutatást végezni.

9. Terület és földhasználat
A területen minden építési, ipari és bányászati tevékenység tilos.

10. A faj védelmét szolgáló kezelési előírások
A védett természeti terület védőövezetnek tekintendő. A védett terület jelentős mértékű megváltoztatásának engedélyezéséhez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges, aki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park véleményének ismeretében dönt. A védett területen és környezetében növényvédő szereket és más vegyi anyagokat csak a Természetvédelmi Hatóság hozzájárulásával szabad alkalmazni.

11. Adminisztráció
Védetté nyilvánítás. A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti, vagy megtilthatja a védett természeti értéket károsító, vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható. A helyi védetté nyilvánítás esetén a települési önkormányzat jegyzőjének a védetté nyilvánító önkormányzati rendeletet hivatalból el kell küldenie az illetékes természetvédelmi hatóságnak.

12. A természetvédelmi kezelési terv végrehajtásának ellenőrzése és a terv felülvizsgálata
A természetvédelmi kezelési tervben foglaltakat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata és Bakonyjákó Község Önkormányzatának jegyzője ellenőrzi.

13. A védelem várható következménye
A védelem várható következménye a védendő terület élőhelyeinek, a természeti állapotának, az ökológiai rendszereinek és a fokozottan védett élővilágának megőrzése, a terület urbanizációtól mentes, természet közeli állapotának hosszú távú biztosítása, illetve a természetvédelmi helyzetük folyamatos figyelemmel kísérése. A védelem lehetőséget nyújt a tudományos célú ismeretterjesztésnek, kutatásnak, valamint bemutatóhelyként a szervezett és az önálló természetismeret szerzésnek, a tudatos környezeti nevelésnek. A védelem kialakítása hozzájárul a tudományos megfigyelések megvalósításához. A terüket természeti értékeinek teljesebb megismerése céljából folytatni kell a terület természetvédelmi célú kutatását, megfigyelését különös tekintettel az ízeltlábú fajokra. Mindenekelőtt a védelem várható következménye a gyurgyalag állomány növekedés, a bővülő telep és a biológiai sokféleség növekedése. Bakonyjákó községe számára egy helyi jelentőségű védett természetvédelmi terület növelné a falu környezetvédelem iránti elkötelezettségét.