Bakonyjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2020. (VII.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2020. (VII.10.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya – a Miniszterelnökség által meghatározott ellenőrzési munkaterv alapján – a helyi önkormányzatok közművelődési tárgyú önkormányzati rendeleteit megvizsgálta, s feltárta a jellemző típus hibákat, problémákat. Bakonyjákó Község Önkormányzatának a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 54. § (1) bekezdése alapján módosítania kell a rendeletét, az Alaptörvényt nem kell megjelölni, viszont a német nemzetiségi önkormányzat véleményének kikérését szerepeltetni kell a rendelet bevezető részében.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 6. § (1) – (3) bekezdései tartalmazzák az önkormányzati rendeletek területi és személyi hatályát, ezért azt az önkormányzati rendeletben nem szabad megismételni. Az önkormányzati rendeletek területi és személyi hatályát akkor kell kifejezetten meghatározni, ha az az (1) és (2) bekezdéstől eltérő területre, illetve személyi körre terjed ki.
A Közösségi színtér működtetésének egyik feltétele az internet kapcsolat biztosítása. Mivel a bakonyjákói Faluház Közösségi színtérnél nincs internet kapcsolat, ezért internet kapcsolattal rendelkező Polgármesteri hivatal kistermével bővíteni kell a Közösségi színteret.
A szabályozásbeli hibák, a módosítandó részek felülvizsgálatát és javítását 2021. november 30. napjáig el kell végezni, s gondoskodni kell a honlapon és a Nemzeti Jogszabálytár felületén történő megjelenéséről.