Bakonyjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi jelentőségű természeti terület védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2022. 03. 15
a helyi jelentőségű természeti terület védetté nyilvánításáról
Végső előterjesztői indokolás
Takács Lúcia, a Győri Széchenyi István Egyetem végzős környezetmérnök hallgatója javaslatára, Bakonyjákó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghozta 86/2021.(X.25.) számú, önkormányzati határozatát, melyben a bakonyjákói 0119/4 hrsz-ú ingatlan érintett részét, a gyurgyalagok fészkelő helyéül szolgáló löszfalat, helyi jelentőségű természeti területet védetté kívánja nyilvánítani.
Bakonyjákó község külterületén egy gyurgyalag telep található. Az itt fészkelő madárpárok teszik indokolttá a terület helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítását. A gyurgyalag Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000,-Ft. A rendkívül színpompás madarak a homokfal függőleges falában alakítják ki, közel 1 méter hosszú járatok végén a fészkelő üregeket. De előfordul, hogy rövidfüves területen földbe váj lyukat, és azt foglalja el. A jellegzetes hangot adó madarak a fészkelési időben könnyen megfigyelhetők a fészektelep megközelítése nélkül is, amint a terület felett rovartáplálékra vadásznak.
A fészkelő hely védetté nyilvánítását indokolja, hogy a költési időszakban az emberek háborgatják a területet, illetve a homokfal benövényesedése. A védelmet továbbá indokolja a gyurgyalagok szándékos pusztítása.
A védelem célja a fokozottan védett gyurgyalag fészkelő helyének, és legközelebbi táplálkozó területének a védelme. A település lakosságának és a környéken élők tudatformálása és természetismeret szerzési lehetőség biztosítása. A védelem további célja a jövőbeli kutatás és monitoring tevékenységek biztosítása.