Bakonyjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 05. 02

Bakonyjákó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.02.
az egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 21. §-a a jegyző feladatkörébe sorolja a megalkotott önkormányzati rendeletek hatályosulásának figyelemmel kísérését.
Ugyanezen törvény 22. §-a pedig kimondja, hogy a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
a) az elavult, szükségtelenné vált,
b) a jogrendszer egységébe nem illeszkedő
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
d) a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
e) az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
Ezen törvényi rendelkezéseknek megfelelően szükségessé vált a jelenleg hatályban lévő zárszámadási, költségvetés módosítása önkormányzati rendeletek felülvizsgálata. Ennek keretében megállapításra került, hogy vannak olyan rendeletek hatályban, amelyek tartalmilag elavultak és szükségtelenné váltak. Ezért indokolt ezek hatályon kívül helyezése, illetve a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal is ellenőrzi az éves munkatervéhez kapcsolódóan a rendeletek aktuális állapotát.