Lovászpatona község képviselő testületének 10/2014 (IX.30..) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 10. 01

Lovászpatona Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014.(IX. 30.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról


Lovászpatona Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6)bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d)pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. Alapfogalmak

1. § A rendelet alkalmazásában:


1. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból –közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában –gépjárművel szállítanak el ártalmatlanításcéljából.


2. szennyvízbekötés: közüzemi csatornahálózatra való csatlakozás vagy engedélyezett, egyedi módon történő szennyvízkezelés után befogadó használata.


3. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízbegyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás: az önkormányzat által szervezett és fenntartott közszolgáltatás, mely kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlantulajdonostól történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából történő átadására.


4. közszolgáltató: az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás végzésére jogosult és kötelezett vállalkozás.


2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban: Vgt.) meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2)  A rendelet területi hatálya Lovászpatona Község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a közszolgáltatóra,

b) a község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos) akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.



3. A közszolgáltatás rendje


3. § (1) Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete a község közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére (átvételére, elszállítására, ártalmatlanítás céljából történő átadására) közszolgáltatást szervez és tart fenn.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését csak közbeszerzési eljárás vagy – ha a közbeszerzésekről szóló törvény szerint nem szükséges – kijelölés alapján jogosultságot nyert, az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött közszolgáltató végezheti.


(3) A rendelet alkalmazása során közszolgáltató alatt 2014. október 1. napjától 2019. szeptember 30. napjáig a képviselő-testület által kijelölt „Talajerőgazdálkodási” Termelő és Szolgáltató Kft.-t (8500 Pápa, László Miklós u. 1.) kell érteni.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átvételére köteles az Pápa, Szabó D. u. 78. szám alatti, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. üzemeltetésében lévő szennyvíztisztító telepen található szippantott szennyvíz fogadóműtárgy.


(5) A (4) bekezdésben megjelölt ártalmatlanítás céljából történő átadási helyre a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízbegyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás keretében kizárólag a rendelet 1. § 1. pontjában meghatározott szennyvíz szállítható.

4. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, ideiglenesen tárolni, szükség szerinti elszállíttatásáról a közszolgáltató igénybevételével gondoskodni és a rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat megfizetni.


(2) Az ingatlantulajdonosa közszolgáltató által kiállított számlát köteles 5 évig megőrizni és azt a közszolgáltatónak vagy az önkormányzatnak ellenőrzés esetén bemutatni.


(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítménykapacitásától függő elszállításáról.


(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízelszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel a tulajdonos nem végeztetheti.


(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, megfelelő rendszerességgel és időben igénybe venni és a közszolgáltatás akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani. Az ingatlantulajdonos köteles megadni a közszolgáltató részére a közszolgáltatás ellátása során a természetes személyazonosító adatait, valamint a lakcímét.


5. A közszolgáltató kötelezettségei



5. § (1) A közszolgáltató feladata a környezetvédelmi előírások megtartása mellett a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ingatlantulajdonosoktól történő begyűjtése, az átadási helyre történő szállítása és ártalmatlanításra történő átadása.


(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül a közszolgáltatást elvégezni. A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha arról érzékszervi megállapítás alapján feltételezhető, hogy nem tekinthető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek.


(3) A közszolgáltató a (2) bekezdésben foglalt feltételezés alapján, annak igazolására laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. A laboratóriumi vizsgálat költségeit a közszolgáltató akkor háríthatja át az ingatlantulajdonosra, ha a vizsgálat eredménye igazolja, hogy a vizsgált anyag nem felel meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kritériumának. A közszolgáltató a vizsgálat eredménye alapján értesíti az illetékes hatóságot és a közszolgáltatást megtagadhatja.


(4) A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz eredetét igazolni és az erre szolgáló iratokat 5 évig megőrizni.


(5) A közszolgáltatás ingatlantulajdonosokat is érintő feltételeiben tervezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonosokat a változtatás előtt legalább 15 nappal a honlapján és a helyi média útján köteles értesíteni.


(6) A begyűjtésre használt eszközökön a közszolgáltató cégjelzését, nevét és címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható felirattal fel kell tüntetni.

6. A közszolgáltatási szerződés tartalma

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes  elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a közszolgáltatás megnevezését, minőségi ismérveit, teljesítésének területi kiterjedését, a közszolgáltatás megkezdésének időpontját és időtartamát,

b) a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítását, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazását,

d) a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására a felügyeletet ellátó hatóság által kijelölt helyek és létesítmények igénybevételét,

e) a közszolgáltató által alkalmazott közszolgáltatási díj mértékéről és az alkalmazás tapasztalatairól Lovászpatona Község Önkormányzat Képviselő-testületének történő legalább évenkénti egyszeri tájékoztatását,

f) a fogyasztók által hozzáférhető ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer működtetését,

g) a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézési rendjének megállapítását, és

h) a szerződés módosításának, felmondásának módját.

7. A közszolgáltatás díja

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésével, ártalmatlanításával kapcsolatos díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A közszolgáltatási díj 8 métert meg nem haladó csőfektetési távolságon belül, legfeljebb 1 óra műveleti idő alatt elvégzett szolgáltatás igénybe vételéért fizetendő díj.

(3) A kizárólag ünnep- és munkaszüneti napokon igényelt szolgáltatás esetén a közszolgáltató jogosult a közszolgáltatási díj megállapításánál az 1. mellékletben meghatározott közszolgáltatási díjat 25 %-kal megemelt összegben kiszámlázni.

(4) A közszolgáltatás ellátására a közszolgáltató által rendszeresített gépjárműhöz csatlakoztatható csővezeték maximális hossza 24 méter. A 8 métert meghaladó csőfektetés esetén a további csőfektetésért a közszolgáltató az. 1. mellékletben meghatározott díjra jogosult.

(5) Amennyiben a szolgáltatás biztosítása a megrendelő, vagy szolgáltatást igénylő hibájából meghiúsul, a közszolgáltató kiszállási díjra jogosult.

(6) A közszolgáltatás díját a közszolgáltatás teljesítésekor kiállított számla ellenében, a számlán szereplő fizetési határidőn belül kell kiegyenlíteni.

8. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

8. § (1) Közszolgáltató jogosult a közszolgáltatást igénybe vevők adatainak kezelésére a közszolgáltatás ellátásához szükséges mértékben és terjedelemben.

(2) A közszolgáltató az adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles maradéktalanul betartani az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit.

(3) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, kedvezmények érvényesítésére, közüzemi díjhátralékok benyújtására használhatja fel a közszolgáltató.

9. Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

9. § (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá a nem használt vagy olyan ingatlana esetében, ahol szennyvíz nem keletkezik. Ezen rendelkezést az üdülőingatlanokra is megfelelően alkalmazni kell.

(2) Az ingatlantulajdonosnak – amennyiben a közszolgáltatást nem veszi igénybe - igazolnia kell, hogy adott ingatlant senki sem használja, ott szennyvíz nem keletkezik. Igazolásként elsősorban az ivóvízszolgáltató igazolása fogadható el arról, hogy az ingatlanon ivóvíz fogyasztás nem történt.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakat az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője ellenőrizheti.


10. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2014. október 1-jén lép hatályba.



              Pintér Imre                                                                                       Horváth Mária

              polgármester                                                                                        jegyző




Ez a rendelet kihirdetésre került 2014. szeptember 30. napján



                                                                                                                  Horváth Mária

                                                                                                                         jegyző



Mellékletek