Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 08. 01- 2017. 04. 03

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2014.08.01.

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete a köztemetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. §-ában, a 41. § (3) bekezdésében és a 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Lovászpatona Község közigazgatási területén a Lovászpatonai Római Katolikus Egyházközség tulajdonában lévő Kossuth utcai 965. helyrajzi számú és a Lovászpatonai Evangélikus Egyházközség tulajdonában lévő Kossuth utcai 966. helyrajzi számú, működő köztemetőre (a továbbiakban: köztemető).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, a temetkezési szolgáltatási vállalkozási és egyéb – a köztemető területén végzett – vállalkozási tevékenységekre.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, üzemeltetőjére, a temetkezési szolgáltatást, és egyéb – a köztemető területén végzett - vállalkozási tevékenységet folytatókra, igénybevevő természetes és jogi személyekre, a köztemető valamennyi látogatójára.

2. A köztemető fenntartása, üzemeltetése

2. § A köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről a tulajdonosokkal kötött Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés alapján Lovászpatona Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik.

3. § A köztemető Önkormányzat tulajdonában lévő infrastrukturális létesítményei:

a) ravatalozó

b) úthálózat

c) ivóvíz közkifolyó

d) közvilágítás

e) hulladéklerakó hely

4. § Az Önkormányzat feladata a köztemető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytáblainak (parcella) kialakítása.

5. § A temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetés nem alkalmazható.

3. A köztemető használatának szabályai

6. § (1) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.

(2) A köztemető rendjét a bejáratnál ki kell függeszteni.

(3) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott helyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani.

(4) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig/sírboltig tartó terület, út (kivéve: fő közlekedési út) fele.

7. § A köztemető, a ravatalozó használatáért, a temetkezési helyekért díjat nem kell fizetni. Az önkormányzat temetőüzemeltetési hozzájárulást sem szed.

8. § A köztemetőben tilos:

a) nyitvatartási időn túl tartózkodni,

b) sírhely körül fát, bokrot ültetni, beton lépcsőt, padot vagy egyéb tárgyat elhelyezni,

c) szemetelni,

d) avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt elégetni,

e) lebontott sírjelet, síremléket tárolni,

f) szinteket folyókákkal, árkokkal, töltésekkel megváltoztatni,

g) a sírhelyek, sírboltok, urnatemető helyek bekerítése,

h) hirdetményt elhelyezni,

i) kutyát – a vakvezető kutya kivételével – bevinni,

j) gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni. Ez a tiltás nem vonatkozik mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre illetve egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás) rendkívüli élethelyzetben.

9. § A köztemetőben keletkezett hulladékot a kihelyezett hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről és elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

10. § A köztemetőben

a) sírgondozást a temetkezési hellyel rendelkezni jogosult, az elhunyt hozzátartozói és a köztemető üzemeltetője;

b) a temetkezési szolgáltatásokat arra jogosult vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet;

c) egyéb munkálatokat (a síremlék bontási, állítási, sírbolt építési, bontási, valamint a fenntartó megbízásából beruházási, javítási, felújítási feladatokat) szabadon választott magán vagy jogi

személy végezhet.

11. § A temetkezési helyen annak birtokosa által végezhető munkálatok:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása;

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése;

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2m-es magasságot,

d) a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően mécses, vagy gyertya gyújtása;

e) a jogszabályi előírásoknak megfelelő síremlék, sírjel létesítése.

12. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást és a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a köztemető üzemeltetőjének – a munkavégzés megkezdése előtt legalább 10 nappal – írásban be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok várható időtartamát. Síremlék állításának vagy felújításának szándéka esetén a bejelentéshez mellékelni kell a síremlékről készült méretarányos rajzot és a sírfelirat szövegét. Sírbolt, urnasírbolt építéséhez mellékelni kell az építési engedélyt is. A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző kivitelező és megrendelő is felel.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a köztemetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) Építőanyagot a köztemetőbe szállítani, építési vagy bontási munkákat megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltetőnek történt bejelentést követően szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építésnél ömlesztett anyagot (pl.: beton) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

13. § A sírásás időpontját a temetési szándék bejelentésekor kell megjelölni.

14. § A köztemető használatával kapcsolatos bejelentéseket a fenntartóhoz kell benyújtani, aki szabálytalanság észlelése esetén arra a szabálytalanság elkövetőjének figyelmét felhívja és a szükséges intézkedést megteszi.

4. Temetkezési helyek

15. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcellák), a sírhelytáblákat sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A temetési helyek nyilvántartását az üzemeltető vezeti.

(3) Az elhunytat az eltemetésről gondoskodó a rendelkezésre álló temetkezési helyek bármelyikére temettetheti. A kiválasztott temetési helyről a temetést megelőzően legalább 3 nappal bejelentést kell tenni az üzemeltetőnél. Amennyiben a temetési hely kiválasztása ellen panaszt jelentenek be, az üzemeltető dönt a temetési helyről.

(4) Az üzemeltető

16. § (1) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama (sírhely-használati idő) általánosan 25 év. Ezt követően az üzemeltető jogosult az kártérítési igény nélkül ismételten felhasználni, amennyiben azt a temetkezési helyekkel való gazdálkodás szükségessé teszi.

17. § (1) A köztemetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely:

aa) Egyszemélyes: 2,50 m hosszú, 2,00 m mély, 1,00 m széles

ab) Kétszemélyes: 2,50 m hosszú, 2,00 m mély, 1,90 m széles,

b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 m mély, 1,00 m széles,

c) Urnasírhely: 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles,

d) Sírbolt: mérete a sírhely méretével megegyező.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, gyermeksírok esetén 30 cm-nek kell lennie.

18. § (1) A jogszabályokban foglalt feltételek megléte esetén mélyített felnőtt sírhelybe rátemetés végezhető.

(2) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül, a sírban még 2 urna helyezhető el. Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.

(3) A felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.

(4) Urnafülkét, családi sírboltot csak kiviteli terv és építési engedély alapján lehet építeni.

19. § (1) A bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

(2) A koporsós rátemetéshez sírnyitási engedély szükséges. Az engedélyt az üzemeltető felé be kell mutatni.