Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017 (V.25.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 26

Lovászpatona Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §  a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §. A Rendelet hatálya Lovászpatona Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésekre, valamint az Ugodi  Közös Önkormányzati Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.


2. §. A rendelet alkalmazásában:


  1. Hivatali helyiség: Lovászpatonai Községháza nagyterme, 8553 Lovászpatona, Kossuth tér 2.
  2. Hivatali munkaidő: az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend
  3. Anyakönyvi esemény: a házasságkötés


3. §. A házasságkötés a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben az anyakönyvvezető hivatalos közreműködésével ingyenes alapszolgáltatás.


4. §. (1) Az anyakönyvvezetőnek a házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli közreműködése többletszolgáltatásnak minősül, amelynek ellentételezéseként az alábbi díjat kell fizetni.

a) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért 30.000,- Ft összegű díjat kell fizetni.

b) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért 20.000,- Ft díjat kell fizetni.


(2) Az anyakönyvvezető a házasságkötésnél kizárólag akkor működik közre, ha az (1) bekezdés a.) b) pontjában meghatározott díjat megfizették.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott díjakat a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az önkormányzat házipénztárába befizetni.


5. § A 4. § a.),  b.) pontjában meghatározott díjon felül a házasságkötés során igénybe vett többletszolgáltatásokért az alább megjelölt díjat kell fizetni

            a) szavalatért bruttó 5.000.- forint

            b) gyertyagyújtásért bruttó 1000.- forint

            c) pezsgőfelszolgálásért  bruttó 1.500 forint.


6. §. (1) A házasság hivatali helyiségen, illetve a hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezi. A kérelem ügyében a jegyző esetenként az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.


(2) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző akkor engedélyezi, ha a felek nyilatkoznak arról, hogy

a.) a tanúk – ha szükséges – a tolmács jelenlétét biztosítják, továbbá

b.) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról

c.) az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.


(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít és a jegyzőnek az  engedélyezésre javaslatot tesz.


7. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt díjazás  illeti meg.

             

(2) A hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 15.000.-Ft összegű díjazás illeti meg.   


(3) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 25.000,- Ft összegű díjazás illeti meg.

  

(4) A házasságkötésnél történő közreműködésre az anyakönyvvezető és az önkormányzat megbízási szerződést köt.


8. §. (1) Hatályát veszti a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 9/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelet


(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi események tekintetében kell alkalmazni.   




                          Pintér Imre                                                             Horváth Mária

                  polgármester                                                                 jegyző