Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (I.21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 22- 2021. 02. 06

Lovászpatona Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és  a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az avart és a kerti hulladékot (továbbiakban együtt: növényi hulladék) elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


2. § A növényi hulladék nyílttéri égetése hétfőtől szombatig, 8,00-20,00 óra között végezhető.


3. § Tilos a növényi hulladék nyílttéri égetése a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon és vasárnap a község teljes közigazgatási területén.


4. § (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos a növényi hulladék égetése szeles, párás, ködös, esős időben.


(2) A növényi hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.


(4) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható növényi hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott növényi hulladék égetése tilos.


(5) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.


5. § Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. február 8-án hatályát veszti.





             Pintér Imre                                                                           Horváth Mária

            polgármester                                                                                 jegyző


A kihirdetés napja: 2021. január 21.

                                                                                                          dr. Reichert László

                                                                                                                 aljegyző