Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.01.

Lovászpatona Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Önkormányzat) terjed ki.

2. § A képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetését 234.986.667,-Ft költségvetési bevétellel, 214.039.443,-Ft költségvetési kiadással, 20. 947.224,-Ft költségvetési egyenleggel, 20.947.224,-Ft működési többlettel állapítja meg.

3. § (1) A 2. §-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., mellékletek szerint állapítja meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(4) Az általános működési és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a képviselő-testület a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásait intézményenként a 4. melléklet szerint határozza meg.

b) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként az 5. számú melléklet tartalmazza.

c) Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 6. melléklet szerint határozza meg. Az önkormányzat közvetett támogatásokat (kedvezményeket) nem nyújt.

d) Az önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési kiadásokat nem tervez. Lovászpatona Község Önkormányzatának saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 7. melléklet mutatja be.

e) A 3. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások megoszlását, és az éves létszám-előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát kormányzati funkciónkként a 8., 8.1.1, és 8.1.2. mellékletek szerint határozza meg.

f) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.

g) Az önkormányzat 2023. évben engedélyezett átlaglétszámát 5 főben, a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 15 főben állapítja meg a képviselő-testület.

h) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban a 9. melléklet szerint, likviditási tervét a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) A működési célú és felhalmozási forráshiány belső finanszírozására a képviselő-testület az előző évek pénzmaradványát használja fel, 2023. évben nincs forráshiány.

6. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidőjéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

7. § A képviselő-testület a saját bevétel terhére 2023. évben az alábbi támogatásokat nyújtja:

a) :Lovászpatona, Nagydém és Vanyola Óvodafenntartó Társulásnak 103.826 e Ft

b) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatása 50 e Ft

c) Lovászpatonai Polgárőrség támogatása 200 e Ft

d) Lovászpatonai Sportegyesület támogatása, melynek mértéke 500 e Ft

e) Lovászpatonáért Alapítvány támogatása, melynek mértéke 100 e Ft

f) Nefelejcs Nyugdíjas Klub támogatása, melynek mértéke 200 e Ft

g) Lovászpatonai szakkörök támogatása (kézműves, íjászok) melynek mértéke 100 e Ft

h) Győr Nagytérségi Hulladékgazd. Önkormányzati Tárulás támogatás rekultivációhoz, melynek mértéke 400 e Ft

i) Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társ. működési támogatás 2511 e Ft értékben

j) Római katolikus egyház támogatása, melynek mértéke 100 e Ft

k) Evangélikus egyház támogatása, melynek mértéke 100 e Ft

l) TÖOSZ tagdíj, melynek mértéke 32 e Ft

m) Kissomlyó Hegyközség támogatása, melynek mértéke 30 e Ft

n) Pápai Rendőrkapitányság támogatása, melynek összege 30 e Ft

o) Vakok és Gyengénlátók Egyesületének támogatása, melynek összege 10 e Ft

p) Medicopter Alapítvány támogatása, melynek összege 10 e Ft

8. § Az önkormányzat a belső ellenőrzési feladatok ellátásáról a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba, de rendelkezéseit 2023. január 1-jétől kell alkalmazni.