Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (VI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

Lovászpatona Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Hatályos: 2011. 08. 01
Lovászpatona Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről
Végső előterjesztői indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) szerint a helyi önkormányzatok kiemelt építésügyi feladata a településrendezési feladatkör ellátása.
„A településrendezés eszközei:
a) a településfejlesztési koncepció, amelyet a települési önkormányzat képviselő-testülete határozattal állapít meg;
b) a településszerkezeti terv, amelyet az önkormányzati településfejlesztési döntés figyelembevételével a települési önkormányzat képviselő-testülete dolgoztat ki, és határozattal állapít meg;
c) a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv, amelyet a településszerkezeti terv alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete dolgoztat ki, és rendelettel állapít meg.” (Étv.: 7. § (3) bek.)
A település kiegyensúlyozott fejlődésének elősegítése és a jogszabályi kötelezettség teljesítése miatt Lovászpatona község Önkormányzata elhatározta, hogy elkészítteti a település új rendezési tervét, melynek főbb célkitűzéseit a 36/2003 (VI. 24.) számú határozattal elfogadott településfejlesztési koncepció, illetve annak módosításáról szóló 1/2009 (I. 29.) határozatában fogalmazta meg.
Lovászpatona község Településrendezési Terve 1985-ben készült el, a jelenleg hatályos változat a 2001. évi módosítással alakult ki.
A Településrendezési Terv felülvizsgálatát és módosítását az Étv. 10. § (2) bekezdése írja elő:
„A településszerkezeti tervet a települési önkormányzatnak legalább tízévenként felül kell vizsgálnia, és szükség esetén a terv módosításáról vagy az új terv elkészítéséről kell gondoskodnia.”
Ezen túlmenően a felülvizsgálat a településrendezési tervek készítését érintő teljes jogszabályi környezet megváltozása miatt is szükségessé vált.
A jogszabályok közül különösen az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvényt (OTrT) lehet kiemelni, melynek előírásait, övezeti szabályozását a helyi tervbe is be kell építeni. Az egyéb jogszabályváltozások megváltoztatták azokat a fogalmakat és jelkulcsokat is, amelyeket a településrendezési tervezés során alkalmazni kell. Az átfogó felülvizsgálat szükségessége új terv elkészítését indokolta, mellyel célok
megvalósíthatóságának. A tervezési munkák elkészítésével a City Plus Bt-t (felelős tervező: Fazekas Róbert TT2 19-0322/2004) bíztuk meg.
A munka időigényét alapjában meghatározta az Étv.-ben előírt többfordulós egyeztetési eljárás, de jelentősen hátráltatta a terv elkészülését az a tény is, hogy tervezőt szinte valamennyi pápai kistérségben lévő település önkormányzata megbízta az új rendezési terv készítésével.
A tervkészítést megelőző és a tervezési munka során lefolytatott egyeztetési eljárások
Előzetes véleményezési eljárás:
Az Étv. 9. §-a szabályozza a tervkészítés folyamatát és a lefolytatandó egyeztetési, véleményezési eljárásokat.
Az Étv. 9. § (2) bekezdése szerint előzetes véleményezési eljárást kell lefolytatni, hogy az illetékes államigazgatási szervek a tervkészítéssel kapcsolatosan állásfoglalásukat megadhassák. Ezen kívül az előzetes véleményezési eljárás során a helyben szokásos módon tájékoztatni kell az érintett lakosságot, szervezeteket, hogy megtehessék előzetes javaslataikat, észrevételeiket.
Az Étv. 9. § (2) bekezdése szerinti előzetes véleményezési eljárás lefolytatása megtörtént, a beérkezett vélemények, javaslatok kiértékelésre kerültek.
A tervezési munka során a támogatható észrevételeket, javaslatokat a tervező figyelembe vette. Az előzetes eljárás dokumentumait az Alátámasztó munkarész tartalmazza.
Véleményezési eljárás:
Az érintett közigazgatási és egyéb szervektől beszerzett adatok, vélemények alapján, figyelembe véve a megalapozó munkarészekben foglaltakat és a Településfejlesztési Koncepcióban megfogalmazott célokat, elkészült a Településrendezési Terv egyeztetési anyaga.
Az Étv. 9. § (3) bekezdése szerinti véleményezési eljárás keretében az összeállított tervdokumentáció a Területi Tervtanács előtt bemutatásra került. A Tervtanács a 4/2008. számú állásfoglalásában a tervet - a javasolt átdolgozás után - elfogadásra ajánlotta. A tervanyag javasolt kiegészítése, illetve módosítása megtörtént.
Ezt követően az Étv. 9. § (3) bekezdése szerint lefolytatásra került a második fordulós véleményezési eljárás a külön jogszabályban meghatározott közigazgatási, az érintett települési önkormányzati és az érdekképviseleti szervekkel, valamint a társadalmi szervezetekkel. Ezzel egyidejűleg a munkaközi anyag az Étv. 10. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően véleményezés céljából megküldésre került a megyei, a szomszédos települési önkormányzatok részére.
A véleményezési eljárás lezárását követően az Étv. 9. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a beérkezett eltérő vélemények tisztázása érdekében 2010. november 23-án egyeztető tárgyalás megtartására került sor, melyről jegyzőkönyv készült. A tervező írásban kiértékelte, indokolta az elfogadott és el nem fogadott véleményeket, melyet az Alátámasztó munkarész tartalmaz.
Közzététel:
A véleményezési eljárás befejezése után a településrendezési eszközök tervezete az Étv. 9. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően 2010. december 17. – 2011. január 19-ig a helyben szokásos módon (hirdetőtábla, honlap,) közzétételre került.
A településrendezési eszközök kiegészített tervezete a kiegészítő dokumentumokkal együtt az Étv. 9. § (6) bekezdés b) pontja alapján véleményezésre az Állami Főépítésznek megküldésre került. Az Állami Főépítész 2011. április 10-én kelt támogató véleményét a Képviselő-testülettel történő ismertetés céljából az előterjesztéshez mellékeljük.
Az Étv 9. § (7) bekezdésének 2010. szeptember 01-jétől hatályos rendelkezése szerint a településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat legkorábban a megállapításuktól számított 30. napon léptethetők hatályba, ezért a rendelet hatályba lépésének időpontja 2011. augusztus 1-jében lett meghatározva.
Az előterjesztés további részletes indokolását az Alátámasztó munkarész tartalmazza