Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról szóló
önkormányzati rendelet megalkotásához
I.
18. § (1) A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.
(3) A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani.
(4) A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik.
(5) A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
II.
Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásának indokai – a Jat 18. §-a alapján – az alábbiak szerint összegezhetők:
1. A javasolt szabályozást szükségessé tevő társadalmi, gazdasági, szakmai okok és célok, a jogi szabályozás várható hatásainak ismertetése
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1)-(2) bekezdése, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet értelmében Lovászpatona Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületének az Önkormányzat költségvetésének végrehajtásáról zárszámadási rendeletet kell alkotnia.
Az Önkormányzat zárszámadási rendelet-tervezete tartalmazza a helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek költségvetési bevételi és kiadási előirányzatait, valamint azok teljesülését: a működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, felújítási bevételek és felújítási kiadások, kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok és önként vállalt feladatok szerinti bontásban.
2. Az indokolás közzététele, nyilvánossága
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolás Nemzeti Jogszabálytárban történő közzététele kötelező. A közzétett indokolás nyilvános. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
3. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangja, valamint a Jat. 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség
Az önkormányzati rendelet nem esik a Jat. 18. § (2) bekezdésének hatálya alá.