Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről

Hatályos: 2023. 08. 10

Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről

2023.08.10.

Pápakovácsi község képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. Törvény 24. §. (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

„Pápakovácsi község Díszpolgára” cím

1. Pápakovácsi község Díszpolgári cím adományozása

1. § (1) „Pápakovácsi község Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki Pápakovácsi község érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével, vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, mely egyértelműen hozzájárult Pápakovácsi fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári címet az önkormányzat alkalmanként, nem időponthoz kötötten adományozza.

(3) A díszpolgári címmel oklevél jár. A díszpolgári oklevél tartalmazza az adományozó megjelölését, a képviselő-testületi határozat számát és keltét, az adományozott nevét, az adományozás indokait, az adományozó pecsétjét.

(4) A díszpolgári oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) A díszoklevél művészi kivitelezéséről a képviselő-testület külön rendelkezik.

2. § (1) Pápakovácsi község Díszpolgára az adományozás napjától viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a külön jogokat, amelyek e rendelet szerint megilletik.

(2) Pápakovácsi Község Díszpolgára

a) tanácskozási joggal vehet részt a Képviselő-testület ülésein,

b) az Önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég és lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg

c) díjtalanul látogathat minden helyi közművelődési, művészeti és sport rendezvényt,

d) amennyiben életkörülményei alakulása azt igénylik vagy szükségesség teszik, az Önkormányzat – lehetőség szerint – anyagi, erkölcsi vagy természetbeni segítségben részesíti.

2. A díszpolgári cím adományozásának rendje

3. § (1) A díszpolgári címet – az 1. §. (2) bekezdésben foglaltak szerint – ünnepélyes keretek között Pápakovácsi község polgármestere adja át.

(2) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(3) A képviselő-testület a díszpolgári cím odaítéléséről minősített többséggel dönt. Az adományozás a képviselő-testületi jegyzőkönyvbe foglalt határozattal történik.

II. Fejezet

„Pápakovácsiért” kitüntetés

3. „Pápakovácsiért” kitüntetés adományozása

4. § (1) „Pápakovácsiért” kitüntetés adományozható azoknak az állampolgároknak, akik huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el.

(2) A kitüntetéssel járó emlékérem egyoldalas, 70 mm nagyságú, tűzzománc bevonatú, melyen Pápakovácsi község címere alatt vízszintes felirattal „Pápakovácsiért” felirat található. Az emlékérmet a település színével megegyező színű, zöld díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán 60-15 mm-es lapon a kitüntetett neve és az adományozás éve szerepel.

(3) A kitüntetés átadásának ideje általában augusztus 20-a, de a képviselő-testület ettől az időponttól eltérhet.

(4) A kitüntetés mellé adható tárgyjutalomról és annak összegéről a képviselő-testület a kitüntetés adományozásának döntésével együtt dönt.

4. Az adományozás rendje

5. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai.

(2) A kitüntetésre vonatkozó javaslatot minden év augusztus 15-ig a polgármester terjeszti elő a képviselő-testületi ülésen, a javaslatról a képviselő-testület dönt.

(3) Amennyiben a kitüntetésben közösség részesül, úgy a kitüntetés mellé adható tárgyjutalmat annak megfelelően kell megállapítani.

5. Az elismerések visszavonása

6. § (1) A képviselő-testület az általa adományozott elismerő címet, kitüntetést visszavonhatja, amennyiben viselőjük méltatlanná válik a kitüntetésre.

(2) Méltatlan a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélt, illetve akit a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek vagy foglalkozásának gyakorlásától.

6. Vegyes rendelkezések

7. § (1) A kitüntetésekkel járó tárgyjutalmak fedezetét az Önkormányzat az éves költségvetéséből biztosítja.

(2) A kitüntetett személyekről a Pápakovácsi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, mely tartalmazza

a) a kitüntetésben részesült személy nevét, lakcímét

b) kitüntetés típusát,

c) az adományozás időpontját, indokait, az adományozásról szóló határozatot,

d) esetleges visszavonás tényét, időpontját és az erről szóló határozatot.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti „Pápakovácsi Község Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 6/1995. (V.30.) önkormányzati rendelet és a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 17/2004. (VI.23.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.