Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 10- 2023. 08. 10

Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.10.

Pápakovácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. §. (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján következőket rendeli el:

1. § Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 4. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat által biztosított ellátások igénybevételének feltétele, hogy kérelmező minden tőle telhetőt megtegyen annak elősegítésére, hogy szociális problémái részben vagy egészben megoldódjanak. Ezek elsősorban:)

„a) munkaképes korú személy mielőbbi munkába állása érdekében a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával együttműködjön”

2. § (1) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:)

„a) egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő esetében a szociális vetítési alap összegének 300 %-át
b) család esetében a szociális vetítési alap összegének 250 %-át.”

(2) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Elemi kár, hosszan tartó súlyos betegség esetén az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól eltérően a családban az egy főre jutó jövedelemhatár a szociális vetítési alap összegének tízszerese. Az elemi kár bekövetkeztét szakhatósági, a hosszan tartó súlyos betegséget pedig orvosi igazolással kell igazolni.”

3. § Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetési támogatás nyújtható annak a Pápakovácsi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személynek, aki közeli hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott és a családban az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének tízszeresét nem haladja meg.”

4. § (1) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költségeihez támogatásra az jogosult, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg)

„a) egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő esetében a szociális vetítési alap összegének 300 %-át
b) család esetében a szociális vetítési alap összegének 250 %-át.”

(2) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a kérelmező igazolt havi rendszeres gyógyszerköltsége a szociális vetítési alap összegének 50 %-át eléri, az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól a döntés során a képviselő-testület eltérhet.”

5. § (1) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Minden tanév megkezdése előtt az önkormányzat hivatalból rendkívüli települési támogatást biztosít a tanévkezdéshez azoknak az óvodás gyermeket nevelő, általános-, középiskolai nappali tanulmányokat folytató tanulók családja, a felsőfokú nappali tanulmányokat folytató tanulók részére, ahol a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg szociális vetítési alap összegének tízszeresét.”

(2) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A tanévkezdési támogatás - e rendelet 1.§ (1) bekezdésétől eltérően - a rendelet 2. melléklete szerint kitöltött, aláírt nyilatkozat és az oktatási intézmény által kitöltött iskolalátogatási igazolás alapján történik. ”

6. § Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Babakelengye támogatás állapítható meg az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségek finanszírozása céljából egyszeri támogatásként, a törvényes képviselő kérelmére, amennyiben a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének tízszeresét nem haladja meg.”

7. § (1) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A karácsonyi ünnepeket megelőzően a képviselő-testület rendkívüli települési támogatást biztosít azoknak a Pápakovácsi lakóhellyel rendelkező és Pápakovácsi településen életvitelszerűen élő háztartásoknak, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét.”

(2) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 14. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A képviselő-testület a Pápakovácsi Idősek Otthonában lakó gondozottak részére –amennyiben jövedelmük nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét – karácsonyra, természetbeni települési támogatásként - ajándékcsomagot biztosít. A csomag tartalma: élelmiszer, édesség.

(4) A képviselő-testület legkésőbb a tárgyév november 30-ig határozatban állapítja meg az (1)-(3) bekezdésben meghatározott támogatások mértékét. ”

(3) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 14. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A karácsonyi támogatás - e rendelet 1.§ . (1) bekezdésétől eltérően - a rendelet 3. melléklete szerint kitöltött, aláírt nyilatkozat alapján történik. ”

8. § Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Önkormányzat a szociális étkezést igénybe vevők részére a személyi térítési díjhoz támogatást biztosít, amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének tízszeresét. A támogatás mértéke 45 Ft/adag.”

9. § (1) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

(2) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(3) Az Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet a 9/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 9/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 9/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendelethez