Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény értelmében (Áht.) alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg.
A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul szöveges indoklással együtt kell bemutatni a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási termét a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, valamint a közvetett támogatásokat. A bevételeket és kiadások kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban és működési és felhalmozási cél szerint is részletezni kell.
A 2024. év költségvetését meghatározó irányok:
gazdasági és pénzügyi egyensúly megtartása
a település és intézményeinek biztonságos és takarékos gazdaságos, hatékony és eredményes működtetése
kötelezően ellátandó feladatok biztosításának elsődlegessége
szociálisan rászorultak támogatása
hatékony vagyongazdálkodás
önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
2024. évben az önkormányzatok finanszírozása alapjaiban nem tér el a korábbi években alkalmazott feladatellátáshoz igazodó, feladatalapú támogatási rendszertől, mely négy fő területre összpontosít: az általános működtetés, köznevelési (óvodához) kapcsolódó támogatás, a szociális és gyermekjóléti, valamint a kulturális feladatok támogatása. A finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (költségvetési törvény) határozza meg.
Az önkormányzat 2024. évi bevételeinél csak a biztonsággal tervezhető források kerülhetnek be a költségvetésbe, melyek teljesülését folyamatosan figyelemmel kell kísérni.
Az önkormányzati feladatok ellátásához a központi költségvetés 2024. évben is általános működési támogatásként járul hozzá, melynek keretében az önkormányzati hivatalfenntartásához és a településüzemeltetés költségeihez jár támogatás.
Önkormányzati hivatal működésére 57 073 950 Ft támogatást nyújt az állami költségvetés.
Önkormányzatunk összességében a működés támogatására a beszámítás és kiegészítés után 69 733 837 Ft támogatásban részesül.
A köznevelési ágazatban az önkormányzatok fő feladata továbbra is az óvodai ellátás, amelyhez a központi költségvetés több elemű támogatással járul hozzá. A jogszabályi előírások alkalmazásával biztosítja az óvodapedagógusok illetményét – igazodva az Országgyűlés által elfogadott, 2013. év szeptemberétől bevezetésre került pedagógusi életpálya előmeneteli rendszer többletköltségeihez. Figyelembe veszi továbbá a köznevelési törvény óvodai nevelésszervezési paramétereit (csoport átlaglétszám, foglalkozási időkeret stb.), valamint a kereseteket meghatározó törvények kötelezően elismerendő elemeit. Emellett a 2024. évben is kötött felhasználású támogatás illeti meg az óvodát fenntartó önkormányzatokat az óvodai nevelést biztosító eszközök és felszerelések beszerzéséhez, a feladatellátásra szolgáló épület folyamatos működtetéséhez, valamint a társulás által fenntartott óvodákba bejárók utazatásához is. Köznevelési támogatásra 43 407 646 Ft támogatást kaptunk.
Szociális feladatok közül 2024-ben az Önkormányzat a szociális étkeztetés támogatására 933 460 Ft összegű állami támogatásban részesül.
Továbbra is önkormányzati feladat maradt a gyermekétkeztetés mind az iskolában, mind az óvodában, melynek ellátásához hozzájárulást biztosít az állam. E jogcímen járó támogatást az igénylés alapján a Magyar Államkincstár már visszaigazolta. Gyermekétkeztetési feladatok ellátására 20 012 015 Ft támogatásban részesültünk. Ez az összeg természetesen a gyermeklétszámok változása következtében emelkedhet, illetve csökkenhet, hiszen a támogatást az Önkormányzat a tényleges gyermeklétszámok alapján kapja.
Új támogatási forma jelent meg 2016. évtől kezdődően. Az új szabályok szerint a települési önkormányzat szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja. A támogatás a bölcsődés korosztálytól 18. életévük betöltéséig igényelhető.
Az önkormányzatok kulturális feladatainak biztosításához a központi költségvetés a 2024. évben is önálló előirányzaton biztosít támogatást, melynek összege 2.270.000 Ft, kiegészítő támogatást 445.446 Ft összegben kaptunk.
Az önkormányzatoknál maradó feladatok nagyobb részét továbbra is a klasszikus értelemben vett önkormányzati feladatok (igazgatási feladatok, településüzemeltetés, közvilágítás) teszik ki.
A helyi adókból származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz.
Forrásaink között feladataink végrehajtásában kiemelt jelentőséggel bírnak a meghatározott célra átvett pénzeszközök. Az Egészségbiztosítási Alaptól kapott működési célú támogatás a védőnői szolgálat, valamint az iskola-egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó kiadások forrásául szolgál. A közcélú foglalkoztatáshoz szintén támogatást kapunk.
Átvett pénzeszközként terveztük még be a Közös Hivatal finanszírozására a társközségektől beszedett összeget.
Ellátási díjak címén az iskolai étkezők, valamint szociális étkezők térítési díja került betervezésre.
Finanszírozási bevételeknél 24 343 177 Ft előző évi pénzmaradvánnyal számoltunk, amely tartalmazza a 2023. decemberében kiutalt 2024. évi előleget, valamint a pályázati pénzek fel nem használt részeit is (LEADER eszközbeszerzés)
A bevételek bemutatását az 1. melléklet tartalmazza.
Személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok
A tervezés a jogszabályi előírások szerint történt. A 2024. évi tervben a kötelezően jogszabályból eredő kifizetésekkel nőhet a keret.
A kiadásokon belül a személyi jellegű kiadások tervezésénél a központi irányelveket vesszük figyelembe. Az idei évben is foglalkoztatunk közcélú munkavállalót, munkaviszonya 2024. évre is átnyúlik.
A munkáltatót terhelő járulékok közül a szociális hozzájárulási adó 13%. A személyi jövedelemadó esetében a családi kedvezmény kiterjesztésével a Kormány lehetővé teszi, hogy a családosok a személyi jövedelemadóból igénybe nem vett kedvezményt az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból érvényesítsék.
Dologi és egyéb folyó kiadások
A dologi kiadásoknál a 2023. évi költségvetési szinten javasoljuk a tervezést. A közüzemi díjak tavalyi jelentős emelkedése után 2024-ben mérséklődés várható. A körülbelüli összegek a januári számlák beérkezése után mondhatóak csak meg. Az önkormányzat tekintetében meg kell vizsgálni a lehetőséget a legtakarékosabb működtetésre, mindamellett, hogy a feladatellátás biztonsága ne sérüljön.
Az ellátottak pénzbeli juttatásait az Áhsz. rendelkezéseinek figyelembevételével, valamint a 2023. évi juttatások elemzésével szükséges tervezni.
Beruházások és felújítások között terveztünk be a rézsű kasza beszerzését, óvodai kültéri játékok beszerzését, közművelődési / könyvtári infrastruktúrafejlesztést és árok felújítást.
Önkormányzatunk az idei évben is biztosítja a szociális étkeztetést. Jelenleg 11 fő részesül ebben az ellátásban. A feladathoz kapcsolódóan a 2024. évi költségvetési törvény biztosít állami támogatást a szociális étkeztetésben ellátottak száma alapján.
Átadott pénzeszközök között az Óvodafenntartó Társulásnak, Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulásának átadott összeg került betervezésre.
A kiadások kimutatását a 2.melléklet tartalmazza.
Pápakovácsi Község Önkormányzatának 2024. évi fő célja az kell, hogy legyen, hogy az önkormányzat működőképességét megőrizze, biztosítsa az eddigi szolgáltatások színvonalának fenntartását, intézmények működtetését, valamint a fejlesztési lehetőségek ésszerű, szükségletekhez igazodó kihasználását, a gazdaságos, eredményes, hatékony gazdálkodást.