Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017.(VI.21.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

Hatályos: 2017. 06. 22- 2021. 05. 31

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017.(VI.21.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

Pápateszér Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy segítse a Pápateszér Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a közigazgatási területén letelepülőket.

2. Letelepedési támogatás

2. § (1) Az Önkormányzat letelepedési támogatást (továbbiakban: támogatás) nyújt Pápateszér község közigazgatási területén belül (belterületen) a legalább víz, villany közművel és útcsatlakozással ellátott

  • a) önálló helyrajzi számon nyilvántartott új lakás (alapterület legfeljebb 80 m2), családi ház (alapterület legfeljebb 150 m2) építéséhez,
  • b) használt lakás (alapterület legfeljebb 80 m2), vagy családi ház (alapterület legfeljebb 150 m2) vásárlásához, beleértve olyan közművesített családi ház vásárlását is, amely lebontásra ítélt, és az épület elbontását követően a terület építési telekként szolgál,
  • c) családi ház bővítéséhez (bővítés utáni alapterület legfeljebb 150 m2) a (2) – (12) bekezdésben foglaltak szerint.

(2) A támogatás

  • a) összege: 500.000.- Ft.
  • b) formája: vissza nem térítendő támogatás
  • c) kifizetése: bankszámlára utalással történik az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzését követő 8 napon belül.
  • d) forrása: a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott költségvetési előirányzat.

(3) A támogatás iránti igényt a rendelet melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatnak be

  • a) házastársak (házassági anyakönyvi kivonattal igazoltan),
  • b) élettársi nyilatkozatok elektronikus nyilvántartásába bejegyzett élettársak (közjegyzői okirattal igazoltan),
  • c) gyermeküket egyedülállóként nevelő szülők (egyedülállóságot bírósági ítélettel, gyámügyi okirattal igazoltan),

(továbbiakban: kérelmezők) amennyiben a 40. életévüket nem töltötték be (személyi okmányokkal igazoltan), és ők a támogatott ingatlan tulajdonosai.

(4) A letelepedési támogatás nyújtásának további feltételei:

  • a) A támogatás fejében a kérelmezőnek vállalnia kell, hogy legalább 5 évig Pápateszéren él, pápateszéri oktatási-nevelési intézménybe (óvodától az általános iskola 8. osztályáig) járatja gyermekét.
  • b) Kérelmezők családjában (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti család fogalom) az 1 főre jutó nettó jövedelem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum háromszoros összegét (85.500.- Ft), de ne érje el annak tízszeres összegét (285.000.- Ft) .
  • c) Kérelmezők, és családtagjaik tulajdonában a támogatással érintett ingatlanon kívül legfeljebb olyan lakáscélú ingatlan 50 %-os tulajdoni hányada lehet, amelyet tulajdonközösség megszűntetése, vagy öröklés útján szereztek, és azt a túlélő szülő/nagyszülő haszonélvezeti joga terheli, és az annak a lakhatását szolgálja.
  • d) Kérelmezőknek a kérelem benyújtását megelőző 3 évben nem volt ingatlanuk Pápateszér községben.
  • e) Kérelmezőknek 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolniuk- OEP igazolással igazoltan.
  • f) Kérelmezőknek legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezniük - bizonyítvány eredeti példányával igazoltan.
  • g) A kérelmezőknek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük – hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazoltan.
  • h) Kérelmezőknek köztartozásmentes adózóknak kell lenniük - NAV igazolással igazoltan.

(5) A támogatás iránti kérelem az erre rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be a Pápateszéri Közös Önkormányzati Hivatalba a tárgyév december 15. napjáig.

(6) A helyi támogatás iránti kérelmek elbírálásáról a tárgyév február hónapjában megtartott ülésén a Képviselő-testület dönt.

(7) A kérelem benyújtását követő 30 napon belül a Pápateszéri Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrzi a támogatási cél valós műszaki tartalmát, megvalósíthatóságát, a közművek meglétét, és megállapításait helyszíni szemle jegyzőkönyvben rögzíti, amelyet az előterjesztéshez mellékelni kell.

(8) A támogatás felhasználására építés, bővítés esetén legfeljebb 2 év áll rendelkezésre.

(9) A támogatással a támogatási célt alátámasztó számlák, vagy szerződés benyújtásával kell elszámolni.

(10) A támogatás erejéig a támogatott ingatlanra a támogatás folyósítását megelőzően az Önkormányzat jelzálogjoga bejegyzésre kerül. Terhelt ingatlan esetén a kérelmezőnek a megállapodás megkötése előtt csatolnia kell a korábbi jelzálogjogosult hozzájáruló nyilatkozatát az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzéséhez. A megállapodás ügyvédi ellenjegyzésével, a jelzálogjog bejegyzésével, és annak későbbi törlésével kapcsolatos költségek a támogatottat terhelik.

(11) A támogatás nyújtása írásban kötött megállapodás alapján történik. A megállapodásban ki kell kötni a támogatás azonnali egy összegben való visszafizetésének kötelezettségét a törvényes kamatokkal együtt, ha

  • a) a Támogatott megtévesztéssel, félrevezetéssel jutott a támogatáshoz,
  • b) azt a Támogatott nem a támogatási célnak megfelelően használta fel,
  • c) a Támogatott a rendeletben meghatározott lakásigényét meghaladó mértékű lakás/ családi ház vásárlására, építésére, bővítésére fordította,
  • d) a támogatott a támogatás nyújtását követő 5 éven belül elköltözik Pápateszérról,
  • e) a támogatott gyermekei a támogatás nyújtását követően az általános iskola 8. osztályáig nem pápateszéri oktatási-nevelési intézménnyel állnak jogviszonyban.

(12) A (11) bekezdés szerinti visszafizetésről a képviselő-testület dönt