Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018.(II.27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 05. 30- 2019. 05. 30

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 2018. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §      A rendelet hatálya a képviselő-testületre terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését:


253.874.939 Ft Költségvetési bevétellel

441.941.791 Ft Költségvetési kiadással

-188.066.852 Ft Költségvetési egyenleggel

                  állapítja meg.



(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1.1-1.7 melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3)   A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(4) Az általános működési és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a
      képviselő-testület a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

A költségvetés részletezése

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését részletesen a következők
       szerint állapítja meg:

(1)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4. melléklet szerint határozza meg.

(2)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő fejlesztések kiadásait felújításonként a 4.; 5.1 és 5.2. melléklet szerint részletezi.

(3)   Az önkormányzat 2018. évi adósságot keletkeztető fejlesztési kiadásokat nem tervez.

(4)   Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások megoszlását, és az éves létszám-előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát kormányzati funkciónként a 7.-10.2. mellékletek szerint határozza meg.

(6)  Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) Az önkormányzat a kiadások között 10.747.495 Ft általános tartalékot állapít meg. A
       tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület fenntartja magának.

(8) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-
       testület fenntartja magának.

(9) Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2018. évben engedélyezett létszámát 33,5 főben (4,5 fő Önkormányzat, 8 fő Önkormányzati Hivatal) a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 21 főben  (8 órás) állapítja meg a képviselő-testület.

(10) A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét havi
   bontásban a 11. melléklet szerint, likviditási tervét a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve célok szerint a 13. melléklet szerint hagyja jóvá a testület.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

 (4)  A működési célú és felhalmozási forráshiány belső finanszírozására a képviselő-testület az előző évek pénzmaradványát használja fel.

Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

 (2)  Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(3)   A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

Önként vállalt feladatok

6. § A képviselő-testület a saját bevétel terhére 2018. évben támogatja:


  1. a Pápateszéri Sportegyesületet, melynek mértéke 1.850.000,-Ft,
  2. a Pápateszéri Római Katolikus plébániát, melynek mértéke 300.000,-Ft,
  3. Rendőrség gépjárműhasználatát, melynek mértéke 100.000,-Ft,
  4. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatása (11 fő) 330.000,- Ft,
  5. Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló 6 fő pápateszéri diákot, melynek mértéke: 300.000,-Ft,
  6. Egyéb szervezet támogatását: 50.000,-Ft.

A gazdálkodás szabályai

  1. § (1)         A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2)       A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3)       Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4)       A polgármesteri (önkormányzati, közös) hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

 A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

8. §      Az önkormányzat a belső ellenőrzési feladatok ellátásáról a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása útján gondoskodik.

Záró rendelkezések

9. §      E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





Fehér Mária

Völfinger Béla

címzetes főjegyző

polgármester



A rendeletet kihirdettük:


Pápateszér, 2017. február 27.



                                                                                                                      Fehér Mária

                                                                                                                      címzetes főjegyző