Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a temető használatáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a temető használatáról

2023.02.01.

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelt hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Pápateszér község Önkormányzata tulajdonában lévő 8 hrsz-ú, 20195 m2 területű köztemetőre, valamint a fenntartásával, üzemeltetésével és a temetésekkel kapcsolatos szabályokra.

2. Általános rendelkezések

2. § A köztemető fenntartója: Pápateszér Község Önkormányzata.

3. § (1) A köztemető üzemeltetését Pápateszér Község Önkormányzata saját maga látja el. Gondoskodik a temető üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúráról, a temető bekerítéséről, a ravatalozó fenntartásáról és karbantartásáról.

(2) A temetőben temetkezési szolgáltatást a külön jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező szolgáltató végezhet.

3. A temető használatának és igénybevételnek szabályai

4. § (1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(2) Elhunytat kizárólag a községben kijelölt köztemetők területén szabad eltemetni.

(3) Az önkormányzat a temetőben nem állapít meg nyitvatartási időt, a temető állandóan nyitva tart.

5. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek a környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

(3) A temetőbe gépkocsival, motorkerékpárral behajtani tilos, kivéve az elhunyt szállítását, az építési anyagot szállító járművet, valamint a mozgáskorlátozottakat. A gépkocsi és motorkerékpár a temető bejáratánál lévő parkoló helyen helyezhető el.

(4) A temetőbe kutyát, vagy egyéb állatot bevinni tilos. Kivétel a vakvezető kutya.

(5) A temetőben a gyertya meggyújtásánál ügyelni kell arra, hogy abból tűzveszély ne keletkezzék.

(6) A temetőben lévő kegyeleti tárgyakat, a ravatalozót és egyéb helyiségeket, fákat, virágokat, bokrokat, a sírokat, a sírokon elhelyezett tárgyakat, virágokat, rongálni tilos.

(7) A temetőben, illetve a sírokon keletkezett szemetet, hulladékot az arra kijelölt helyen köteles mindenki elhelyezni.

6. § (1) A temető központi helyén fekvő ravatalozó és egyéb helyiségek használatát a fenntartó engedélyezi.

(2) A temetőben elhelyezett idegen tárgyakért a temető fenntartója nem tartozik felelősséggel. A temetőkben kegyeleti tárgyakat és egyéb eszközöket az elhunytak hozzátartozói kizárólag a saját felelősségükre helyezhetnek el.

(3) A sírok fölé emelt síremlékek, fejfák, továbbá a sírboltok karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén annak létesítője, illetve örököse köteles gondoskodni.

(4) A temető területén csak a sírok, síremlékek, sírboltok, urnafülkék díszítésére szolgáló kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el (virág, dísznövény, váza, mécses) A temető rendjét zavaró tárgyat a temetőben elhelyezni tilos. A temető fenntartója az így elhelyezett tárgy eltávolítására az érintett figyelmét felhívhatja, eredménytelenség esetén a nem oda illő tárgyat eltávolíthatja.

(5) A sírokra 1 m-nél magasabbra növő fákat, bokrokat csak a temető fenntatójának hozzájárulásával szabad ültetni.

(6) A sírhelyek és urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket – vagyonvédelmi okból – csak a temető fenntartójához történt előzetes bejelentés után szabad elszállítani.

(8) A ravatalozó és egyéb kiszolgáló épületek környékét parkszerűen kell kialakítani és fenntartani.

(9) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

4. A temetési hely

7. § A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) sírbolt (kripta),

d) urnasírhely,

e) urnasírbolt.

5. A sírhelyek méretezése

8. § (1) A temetőben figyelembe véve a talajviszonyokat egyes és kettős sírhelyek alakíthatók ki.

a) Az egyes sírhelyek 0,90 m szélesek, 2,10 m hosszúak.

b) A felnőtt kettős sírhely hossza 2,10 m, szélessége 1,90 m. A sírokat egymástól 1 m távolságra kell elhelyezni, a sorok közötti távolságnak 1 m-nek kell lennie, a sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell kihagyni.

c) Gyermeksírhely 1,30 m hosszú 0, 60 m széles. E sírokat egymástól 1 m távolságra kell elhelyezni.

d) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, létesítése esetében azonban a sírdomb magasság maximum 0,50 m lehet.

(2) A sírgödör mélysége legalább 200 cm. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.

(3) Holttestre sírnyitási engedéllyel elhalt rátemethető, ha felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,60 m mélységbe kerül. Fertőző betegségben elhunytra csak a temetést követő egy év elteltével szabad rátemetni. A rátemethető elhaltak számát a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya korlátozhatja.

(4) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le és a később eltemetett részére sírhely esetén 25 év, urnasírhely esetén a 10 év nyugvási idő biztosítható.

(5) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. A rátemetésre vonatkozó engedélyt a fenntartó a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(6) Urnát urna fülkébe elhelyezni, urnasírba temetni vagy sírhelybe rátemetni szabad, rátemetéshez nem szükséges sírnyitási engedély.

(7) Urna földbe temetése esetén a sírhely mérete: 0,60 x 0,80 m, mélysége legalább 1 méter.

(8) Sírbolt területének mérete: 350 cm x 260 cm, ezen belül helyezhető el maga a sírbolt. Két sírbolt terület között 1 m távolságot kell elhagyni a közlekedés biztosítására.

(9) Sírbolt mélysége 260 cm2.

a) 2 személyes sírbolt hossza: 260 cm, szélessége 250 cm.

b) 3 személyes sírbolt hossza: 260 cm, szélessége 320 cm.

(10) Sírboltot csak az építési engedélyezési eljárásról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően lehet építeni.

a) Ha a sírboltot engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően építik meg, az építési engedélyezési eljárásról szóló jogszabály szerint kell eljárni.

b) A sírbolt feletti rendelkezési jogot a sírbolt létesítője, örököse vagy az a személy gyakorolhatja, akinek a jogosultságát a sírboltkönyvbe bejegyezték.

c) Sírbolt létesítőnek az tekinthető, aki a használati díjat befizette és e minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztetett.

(11) Temetkezni csak az üzemeltető megbízottja által kijelölt sírhelyre lehet.

(12) Az egy urnafülkébe és urnasírba elhelyzehető urnák száma: 2 db. A sírhelybe és sírboltba temethető urnák száma: 6 db.

9. § (1) A temetési helyek megváltási díját, valamint az újraváltás díját az 1. melléklet tartalmazza. A temetési hely előre megváltható, de a rendelkezési jog másra át nem ruházható .

(2) Temetési hely előre megváltása esetén a megváltónak kötelessége a temetési hely gondozásáról gondoskodni, ha nem tesz eleget gondozási kötelezettségének – legalább 3 év – a temetési helyre vonatkozó jogosultság megszűnik.

(3) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere vagy adás-vétel tárgya nem lehet .

6. Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

10. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes és kettős sírhely 25 év,

b) sírbolt 60 év,

c) urnafülke és urnasírhely 25 év,

d) urnasírbolt 20 év.

11. § A rátemetés során az eltemetett halott részére koporsós temetés esetén legalább 25 év, urnás földbetemetés esetén, pedig legalább 10 év nyugvási (porladási) időt kell biztosítani.

7. A sírjelek alkalmazásának szabályai

12. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

(2) Egyedi formájú, egyedi anyagú sírjel létesítésére építési engedély-kérelmet kell benyújtani, mellékelve a vázrajzot és az anyag jellemzését.

(3) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra, meg kell feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, semmiképpen nem lehet a közízlést, emlékezést sértő.

8. A temetkezési szolgáltatások

13. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előirt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozóknak a temető létesítményeinek igénybevételéért nem kell díjat fizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(4) A temető területén szolgáltatást nyújtó vállalkozók kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladékot az építési törmelék tárolására kijelölt lerakóhelyre helyezni.

(5) A temetkezési szolgáltató a temetést követően köteles gondoskodni a ravatalozó takarításáról.

(6) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díjat nem fizetnek

9. Záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti a temető használatáról szóló 10/2013. (VI. 27.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.