Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás tilalmáról

Hatályos: 2023. 11. 01

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a közterületen történő szeszes ital fogyasztás tilalmáról
Végső előterjesztői indokolás
Pápateszér Község Önkormányzata a lakosság bejelentései alapján a felmerült ittas állapotban elkövetett sorozatos szabálysértések megelőzése érdekében megalkotja rendeletét, melyben a közterületi szeszesital fogyasztást tiltja.
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 200. § (1) bekezdésének a) pontja alapján, aki a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó - törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott - tilalmat megszegi, szabálysértést követ el. A közterületi szeszes ital fogyasztására törvény, illetve kormányrendelet nem tartalmaz tilalmat, ezért ténylegesen akkor büntethető e magatartás elkövetője, ha azt a Képviselőtestület önkormányzati rendeletben szabályozza.
Állampolgári bejelentések alátámasztják, hogy megemelkedett azon személyek száma, akik a közterületen alkohol tartalmú italokat fogyasztanak, melyet gyakran kísérnek jogsértések, illetve olyan magatartások – például csendháborítás, köztisztasági szabályszegés -, amelyek a társadalmi együttélést megnehezítik, a polgárok közt konfliktus helyzetet keletkeztetnek. A közterületi alkoholfogyasztással együtt járó szemetelés rontja a településképet, az itt élő jogkövető polgárok komfortérzetét, másrészt negatívan hat a gyermekek, fiatalkorúak erkölcsi fejlődésére.
A képviselő-testület célja, hogy megteremtse a jogszabályi hátteret a szabálysértési hatóság számára arra, hogy a közterületen alkoholt fogyasztókkal szemben hatékonyan tudjon fellépni, ezzel összefüggésben egyéb jogsértéseket is fel tud számolni.
A rendelet-tervezetben a közterület fogalma azonos a Szabs. tv-ben lévő közterület fogalmával, el alapján a magánterület közforgalom elől el nem zárt részén történő szeszesital fogyasztás is tilalmazott.
A Szabs. tv. 200. § (2) bekezdése szerint az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés esetén a szabálysértési eljárást a rendőrség, mint szabálysértési hatóság folytatja le, a településen közterület-felügyelő nem működik.