Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testülete
2024. évi költségvetéséről szóló 2/2024. (II.15.) önkormányzati rendeletének
RÉSZLETES INDOKOLÁSA
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai, céljai és keretei
2024. évben
Az Országgyűlés a 2023. július 7-i ülésén elfogadta Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt (a továbbiakban Kvtv.). A Kvtv. szabályozza, illetve rögzíti az önkormányzatokat 2024. évre megillető központi források mértékét és arányát.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (2) bekezdés alapján a költségvetési rendelet- tervezetet a jegyző készíti el.
Az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a költségvetési rendelet elfogadásáról Ugod Község Önkormányzat képviselő-testülete dönt.
Az önkormányzatok finanszírozásának elvei 2021. évtől kezdve módosultak. A gépjárműadót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal írja elő és szedi be, így ez az adónem kikerült az önkormányzatok bevételeiből.
Költségvetési elvonáskét a 2024. évi előirányzatok között található a „szolidaritási hozzájárulás”, mely az előző évhez viszonyítva megemelkedett összeggel szerepel.
Az önkormányzat költségvetésének elkészítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat. Az önkormányzati feladatellátásban az előző évhez képest (2023. július 1-től) változás történt. A továbbiakban a Védőnői Szolgálat a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház irányítása, felügyelete alá tartozik, amivel összefüggésben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott támogatás kikerült az önkormányzat forrásából. A szolgálat ellátásához kapcsolódó kiadások az átszervezést követően nem szerepelnek az önkormányzat költségei között.
Ugod Község Önkormányzatának már a 2023. évi költségvetésének tervezését is jelentős külső bizonytalansági tényezők határozták meg, melyeket a megerősödött makrogazdasági kockázatok, az energiaárak elszabadulása, a vártnál nagyobb mértékű infláció, előre nem jelezhető globális és nemzetgazdasági folyamatok együttes hatása eredményezett.
Az infláció a KSH adata szerint 2024. januárjában 3,8% volt, mely az előző év azonos hónapjához képest jelentős, 21,9%-os csökkenést jelentett. A 2023. évi magas infláció negatív hatása az idei évben is közvetlenül jelenik meg a bérek értékállóságának csökkenésében, ami az egész önkormányzati szektort negatívan érinti. Az élelmiszerek 2023. évben bekövetkezett drasztikus drágulása jelenleg lelassult. A piaci viszonyok a szociális- és gyermekétkeztetés költségeit érzékenyen befolyásolják. Az önkormányzati beruházások, felújítások forrásigényét, az építőipari árak tartós emelkedése rendkívüli mértékben kedvezőtlenül alakítják. Az előzőek mellett kiemelt működési kockázatot jelent az energiaár-változása is.
A 2024. évi bevételi és kiadási előirányzatok az előző évi adatok alapulvételével, a kockázatok előrevetítésével és lehetőség szerinti számszerűsítésével kerültek megtervezésre.
II.
A költségvetés-politika céljai és keretei
A költségvetés-politika célja a költségvetés tartósan egyensúly közeli állapotának biztosítása, az önkormányzat fizetőképességének biztosítása, a pénzügyi egyensúly megteremtése, a költségvetés bevételeinek és kiadásainak szabályozása, az egyensúly, a hiány, a többlet szintjének meghatározása.
Ugod Község Önkormányzata arra törekszik, hogy
a lehetőségek kihasználása mellett a jelentkező feladatokat minél magasabb színvonalon tudja ellátni,
a kötelező és az önként vállalt feladatok teljesítéséhez szükséges előirányzatok, ill. azok megvalósítását biztosító bevételek számbavételre kerüljenek,
az önként vállalt feladatok nem veszélyeztethetik a kötelező feladatellátást, és saját bevételből finanszírozhatóak,
a kötelezően ellátandó feladatok zavartalan működtetéséhez szükséges források rendelkezésre álljanak,
az intézményi társulások vezetőivel és a nemzetiségi önkormányzatokkal jól együttműködjenek,
az önkormányzat gazdálkodása szabályozott keretek között, a törvényes és a helyi szabályok előírásainak megfelelően történjen,
a saját bevételek növelésére törekedjék,
tervezett felújításokat elvégezze,
a belső ellenőrzési rendszer hatékonyan működjön, az ellenőrzési tervben foglaltak teljesüljenek.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait is figyelembe véve.
A 2024. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. Az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása.
5. Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
III.
A Kormány által benyújtott költségvetési törvényben meghatározott források, az igénybevétel feltételei, jogszabályi keretei
A 2013. évben bevezetett új rendszer elsődleges célja volt, hogy a feladatellátás fedezete teljes mértékben álljon rendelkezésre, így működési hiány a jövőben ne keletkezhessen.
A támogatás biztosításakor figyelembe veszi a takarékos gazdálkodást, az önkormányzat jogszabályon alapuló, elvárható saját bevételét, valamint az önkormányzat tényleges saját bevételét.
A feladatalapú támogatást az önkormányzat kizárólag a kötelezően ellátandó feladatinak kiadásaira fordíthatja. Az ettől eltérő felhasználás esetén az önkormányzat köteles a támogatás összegét kamatokkal terhelve a központi költségvetés részére visszafizetni.
A Kvtv. rendelkezései alapján 2024. évre az önkormányzat központi alrendszerből származó forrásai:
Önkormányzati
Hivatal
működésének támogatása 102.130.771 Ft,
Településüzemeltetés- zöldterület-gazdálkodás
támogatása 4.243.200 Ft,
Településüzemeltetés- közvilágítás
támogatására 5.326.500 Ft,
Településüzemeltetés- köztemető
támogatására 1.566.465 Ft,
Településüzemeltetés- közutak
támogatására 1.872.535 Ft,
Egyéb önkormányzati
feladatok támogatása 4.800.000 Ft,
Lakott külterülettel kapcsolatos
feladatok támogatására 45.900 Ft,
Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez ny. tám.
3.915.653 Ft,
A települési önkormányzatok egyes köznevelési
feladatainak támogatása 81.991.188 Ft,
A települési önkormányzatok szociális és
gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatására 0 Ft,
Család- és gyermekjóléti szolgálat
56.466.350 Ft,
Szociális étkeztetés
3.733.840 Ft,
Szociális segítés
0 Ft,
Személyi gondozás
78.331.000 Ft,
Bölcsőde, mini bölcsőde
támogatása 13.676.000 Ft,
Intézményi gyermekétkeztetés
- bértámogatás 23.385.200 Ft,
Intézményi gyermekétkeztetés-
üzemeltetési támogatás 8.503.402 Ft,
Szünidei étkeztetés
támogatása 123.120 Ft,
Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és a
közművelődési feladatainak támogatása 2.861.409 Ft,
Települési önkormányzatok kulturális felad. kieg. tám
. 0 Ft.
Összesen: 392.972.533 Ft
A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI.20.) Korm. rendelet alapján 2023. december 1-jétől a minimálbér összege 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326 000 forintra emelkedett. Erre tekintettel a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások fajlagos összegei megemelésre kerültek, melyeket a fenti támogatási források tartalmaznak.
A Mötv. 111. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat költségvetési rendeletében működési hiány nem tervezhető.
IV.
Az önkormányzat költségvetésének előirányzatai
A/ Bevételek
Az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendelete a bevételeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően, bevételi forrásonként tartalmazza.
Az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrását a központi költségvetésből származó támogatások jelentik.
Önkormányzatok működési támogatásai
A települési önkormányzatok részére nyújtott központi források mértékét a Kvtv. 2. melléklete szabályozza. A költségvetésből kapott feladatalapú finanszírozás intenzitása határozza meg leginkább az adott év költségvetési lehetőségeit.
Az önkormányzatot megillető működési támogatások összege a 2024. évre 392.972.533 Ft.
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz (102.130.771 Ft), mely Ugod Község Önkormányzatát, mint székhely szervezetet illeti meg.
A helyi önkormányzat településüzemeltetéssel kapcsolatos bevétele 21.770.253 Ft, amely tartalmazza a zöldterület-gazdálkodásra, a közvilágítás feladataira, a köztemető fenntartására, a közutak fenntartására, egyéb önkormányzati feladatokra, valamint a lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatására kapott összegeket.
A bevételi jogcímek közül jelentős összegű az óvodapedagógusok és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása és az óvodaműködtetési támogatás: 81.991.188 Ft összegben.
A szociális feladatok egyéb támogatása címén 2024. évben állami támogatásra nem számíthatunk, így a helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni segélyezéshez, a gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott étkezés térítési díjának szociális alapon történő egyedi mérsékléshez vagy elengedéséhez az önkormányzatnak saját forrásából kell biztosítani fedezetet.
A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása által ellátott Család- és gyermekjóléti szolgálat feladat támogatására 56.466.350 Ft bevétel illeti meg az önkormányzatot.
Támogatást igényelt önkormányzatunk a szociális étkeztetésben ellátottak száma alapján: 3.733.840 Ft összeggel.
Az önkormányzatot Szociális segítés jogcímen 0 Ft, a Személyes gondozás tevékenység biztosítására 78.331.000 Ft forrás illeti meg a központi költségvetésből.
2019. januárjában megnyitott mini bölcsőde fenntartásához 13.676.000 Ft normatív támogatás illeti meg az önkormányzatot.
A gyermekétkeztetés bértámogatására és üzemeltetésére 31.888.602 Ft támogatással tervezhetünk.
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésére 123.120 Ft-ban részesülünk.
A község lakosságszáma alapján a nyilvános könyvtári ellátási és a közművelődési feladatok biztosításához 2.861.409 Ft támogatásban részesülünk.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Államháztartáson belülről kapott működési célú támogatások tervezett összege 13.645.108 Ft.
E jogcímen tervezzük az ifjúság-egészségügyi gondozáshoz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részéről folyósított 109.200 Ft támogatást. Az önkormányzat a 2024. évben is csatlakozik a START munkaprogramhoz, valamint folytatja a megkezdett közfoglalkoztatási programokat, amiért a Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól 10.451.567 Ft bevételt terveztünk. Az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal 2024. évi költségvetéséhez egyes önkormányzatoknak (Bakonyszücs: 441.017 Ft, Bakonykoppány: 338.255 Ft) szükséges hozzájárulni, mely összességében 779.272 Ft-ot tesz ki. A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása 628.000 Ft-tal járul hozzá az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal költségeihez. Pályázati felhívásokhoz kapcsolódóan 1.677.069 Ft támogatással tervezünk (2023. évi LEADER Helyi felhívások 496.021 Ft, Közösségi turisztikai szolgáltatások fejlesztésének támogatása című 2018. évi projekt alapján 164.048 Ft, és EFOP-1.5.3-16 kódszámú pályázathoz kapcsolódóan 1.017.000 Ft).
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (9.962.273 Ft)
Felhalmozási célú támogatások tartalmazzák:
a Start munkaprogramhoz kapcsolódó felújítási célú pénzeszköz átvételt (973.455 Ft),
a 2023. évi LEADER Helyi felhívások című pályázatra nyújtott 1.503.979 Ft-ot,
a Közösségi turisztikai szolgáltatások fejlesztésének támogatása című 2018. évi projektre 7.484.839 Ft-ot.
Közhatalmi bevételek
Közhatalmi bevétel címén 42.280.000 Ft került megtervezésre az alábbiak szerint: Helyi adóból, iparűzési adó címén 40.000.000 Ft, idegenforgalmi adóból 1.500.000 Ft, egyéb közhatalmi bevételből (pótlék, bírság, igazgatási szolgáltatási díj) 780.000 Ft bevételt tervezünk.
Működési bevételek
E bevételek tartalmazzák a lakóingatlanok és egyéb épület/építmények bérbeadásából származó díjakból 35.034.081 Ft, közvetített szolgáltatásból 3.661.170 Ft, térítési díjakból származó bevételből 29.844.516 Ft, a kiszámlázott általános forgalmi adóból 10.159.960 Ft, kamatbevételből 1.882.643 Ft befolyó pénzeszközöket. Egyéb működési bevételek címén 10.000 Ft összeget tervezünk (kerekítési különbözetek).
Felhalmozási bevételek
Az önkormányzat a 2024. évi eredeti előirányzatok között nem tervez felhalmozási bevételt.
Felhalmozási célú átvett pénzeszközök
ÁH-on kívüli felhalmozási célú pénzeszköz átvétel háztartástól jogcímen (LTP-as befizetések, illetve érdekeltségi hozzájárulások) 419.308 Ft-ot tervezünk, mely a lakosságnak nyújtott felhalmozási célú kölcsönök visszatérülését tartalmazza.
Finanszírozási bevételek
Előző évi pénzmaradványunk 219.949.312 Ft.
Lekötött bankbetétek megszüntetése: 107.870.000 Ft.
Fentiek figyelembevételével a 2024. évi költségvetés bevételi főösszege: 867.690.904 Ft.
B/ Kiadások
Az önkormányzat 2024. évre tervezett kiadásai az előző évi teljesítési adatok, a költségek alakulását befolyásoló jogszabályok, valamint a várható változások figyelembevételével kerültek megtervezésre.
Személyi juttatások és Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó
A fenti jogcímen belül 30 fő (6 fő önkormányzat, 18 fő Közös Önkormányzati Hivatal, 6 fő közfoglalkoztatott) személyi juttatása és munkaadói járuléka került megtervezésre. A bérkiadások számbavételénél a 2023. december 01-től hatályos minimálbért 266.800 Ft-tal, a középiskolai végzettségűek juttatását pedig 326.000 Ft-tal vettük figyelembe. A munkáltatói járulékok 13,0%-os szinten kerültek beállításra.
A fenti információk tükrében a személyi juttatások 144.094.903 Ft-tal, a munkaadói járulékok pedig 16.996.142 Ft-tal kerültek megtervezésre.
Dologi kiadások
A dologi kiadások 2024. évi tervezett összege 98.723.461 Ft. Ezen költségek előrejelzését az üzemeltetési anyagok bekerülési értékének változásával, valamint a közüzemi díjak megtervezését a piaci viszonyok figyelembevételével alakítottuk ki.
Ellátottak pénzbeli juttatásai
A segélyezési rendszer átalakulását figyelembe véve a szociális rászorultság alapján nyújtható ellátások összeg 3.168.000 Ft.
Egyéb működési célú kiadás
E jogcímen 242.665.961 Ft-ot terveztünk, mely az alábbi kiadásokat tartalmazzák:
Törvényi előíráson alapuló befizetések között a 2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről 2. melléklet I. 157. pontja alapján meghatározott II. 57.4 Önkormányzati szolidaritási hozzájárulási jogcímen 7.951.423 Ft fizetési kötelezettség szerepel.
A működési célú támogatások ÁH-n belülre az Óvodafenntartó Társulásnak, a Közös Fenntartású Ugodi Óvoda és Mini Bölcsőde működéséhez szükséges források átadásának, a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Tárulásnak és a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulásának fizetendő hozzájárulást és a működési célú pénzeszköz átadást tartalmazza.
Működési célú támogatások ÁHT-n kívülre kiadási jogcím az Ugodi Sportegyesületnek nyújtott támogatás (4.000.000 Ft) és a Rákóczi Szövetség 20.000 Ft-os támogatása szerepel.
Beruházások
Beruházásra 12.032.965 Ft-ot terveztünk, ami tartalmazza:
a település rendezési tervének (belterületbe vonás) módosítási költségét (1.100.000 Ft),
a 2027. évre elkészítendő település rendezési terv költségét (6.000.000 Ft),
IKSZT információs tábla 1.000.000 Ft,
LEADER (2018. évi) projektben szereplő eszközök beszerzése 2.310.822 Ft,
LEADER (2023. évi) pályázathoz kapcsolódó beszerzések 1.622.143 Ft összegben.
Felújítások
Felújításokra 59.453.590 Ft kiadást terveztünk, amely az alábbiakból tevődik összeg:
a Vízmű eszközök felújítását 38.529.584 Ft,
a start munkaprogramban vállalt felújítási munkáit 973.455 Ft,
LEADER (2018. évi) pályázatban szereplő épület felújítása 15.589.843 Ft,
köztéri padok felújítása 4.360.708 Ft összegben.
Egyéb felhalmozási célú támogatásokat a lakásvásárlás címen jelentkező 200.000 Ft-tal, valamint az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tornacsarnokának építéséhez történő 40.000.000 Ft hozzájárulással tervezzük meg.
Belföldi finanszírozás kiadásai
A kiadások között szerepel a 2023. decemberében a Magyar Államkincstártól kiutalt 00.havi normatív támogatás megelőlegezésének visszafizetése 13.723.420 Ft.
Pénzeszközök lekötött betétként történő elhelyezésére 107.780.000 Ft-ot tervezünk.
Tartalék
Költségvetésünk bevételi-kiadási oldalának különbözete: 128.762.462 Ft tartalékba helyezhető összeg, melyet általános tartalékként kezelünk. A tartalék az önkormányzat pályázatainak megvalósításához szükséges önrész, valamint egyéb kiadásainak fedezetéül használható fel. Ezen összeg teljes egészében Ugod Község Önkormányzatának tartaléka.
Összes költségvetési kiadásunk: 867.690.904 Ft.
V.
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
1. Kötelező feladatok
zöldterület-kezelés
közvilágítás
köztemető fenntartása
közutak fenntartása
1. Önként vállalt feladatok
1. az Ugodi Sportegyesület támogatása,
2. a Rákóczi Szövetség támogatása,
3. a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj program támogatása.
VI.
A hiány finanszírozása és az önkormányzat költségvetési adóssága törlesztése
Az önkormányzat e rendelet 2. § (1) bekezdésében megállapított 219.949.312 Ft költségvetési hiányát belső finanszírozási forrásból fedezi.
VII.
Az Áht. 24. § (4) bekezdése által előírt mérlegek, kimutatások indokolása
1. az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (összes bevétel,
kiadás), lásd 1. melléklet
1. Előirányzat-felhasználási tervét, lásd 17. melléklet
2. A közvetett támogatások (16. melléklet) indokolása
A 16. melléklet 1 sora a korábbi években tartalmazott az iskolai, az óvodai és a bölcsődei intézményi ellátottak részére közvetett támogatásokat, azonban a megjelölt jogcímre érkező 2024. évi állami támogatások nem biztosítanak fedezetet a kedvezmények nyújtására.
Ugod, 2024. február ...
Vörös Tibor Miklós
polgármester