RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

13/2009.( XI. 16. ) számú rendelete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 10. 07- 2015. 02. 27

Rigács Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 37. § (1) bekezdés d) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 45. § (1)-(2) (5) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 50. § (3) (5) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 92. § (2) bekezdés f) pontjában, 132. § (4) bekezdés a)-, c), e) (g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. évi CLXXXIX törvény 132. § (1) bekezdés a) pontja és 134. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörében, az Önkormányzat Képviselő-testülete által alkotott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja

1. §


(1)E rendelet célja, hogy a helyi sajátosságnak megfelelően meghatározza Rigács Község Önkormányzata által a pénzben és természetben biztosított szociális ellátások formáit, az ellátások igénybevételének jogosultsági feltételeit, az ellátások mértékét és igénybevételük módját.


(2)E rendelet alkalmazása során mindenkor figyelembe kell venni az egyes szociális ellátásokra vonatkozó szabályokat.


A rendelet hatálya

2. §


(1)A rendelet hatálya kiterjed Rigács Község Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, valamint az Európai Unió tagállamainak munkavégzés céljából a közigazgatási területen tartózkodó polgáraira, hajléktalan személyekre, továbbá a Szt. 3.§ (1)-(2) bekezdéseiben és a 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.


(2)A rendelet hatálya a Szt. 32/B. § (1) bekezdésében meghatározott időskorúak járadéka és a Szt. 41. § (2) bekezdésében meghatározott ápolási díj tekintetében kiterjed az európai Gazdasági Térség állampolgárára és – az Szt.-ben meghatározott feltételek mellett- a harmadik államból származó hozzátartozójára (Szt. 3. § (3) bek.).


A rendeletben szabályozott ellátási formák

3. § [2]


(1)Szociális rászorultság alapján nyújtható ellátások:

a)méltányossági ápolási díj

b)önkormányzati segély

c)méltányossági közgyógyellátás

d)[24] szociális célú tűzifa



(2) [3]


(3)[4]Szociális alapszolgáltatások:


a) a falugondnoki szolgáltatás,

b) az étkeztetés,

c) a házi segítségnyújtás,

d) a családsegítés,

e) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

f) a közösségi ellátások,

g) a támogató szolgáltatás,

h) az utcai szociális munka,

i) a nappali ellátás.


Hatáskörök gyakorlása

4.§


(1) [5]A képviselő-testület dönt:

a)a méltányossági ápolási díjról

b)a méltányossági közgyógyellátásról

c)[25]szociális célú tűzifa


(2)[6] A polgármester a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben dönt:

a)önkormányzati segélyről

b)falugondnoki szolgáltatás igénybevételéről

c)étkeztetés igénybevételéről


(3) Azt átruházott hatásköröket az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.


(4)  A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet, annak következő ülésén tájékoztatja.



Értelmező rendelkezések

5. §


A rendeletben szereplő és alkalmazott fogalmak tartalmára vonatkozóan a Szt. 4. §-ban foglaltak az irányadók.


II. fejezet


ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK


Az eljárás megindítása, az ügyintézés szabályai


6. §


(1)    [7] A rendeletben szereplő szociális ellátásra vonatkozó kérelmet a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet benyújtani.


(2)    Az eljárás megindítása történhet:

a)kérelemre, illetve

b)a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások kivételével – hivatalból.


(3)A kérelmet szóban vagy írásban lehet előterjeszteni, a szóbeli kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.


(4)Az eljárás hivatalból történő megindítására javaslatot tehet:

a)a települési képviselő;

b)a polgármester;

c)[8] a jegyző;

d)egészségügyi szerv;

e)társadalmi szervezet;


7. §


(1)A szociális ellátásokra vonatkozó kérelmeket környezettanulmány felvételével támasztja alá a hivatal, és terjeszti a hatáskörrel rendelkező szerv elé.


(2)Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha az igénylőnél a tárgyévben már készült környezettanulmány, vagy a kérelmező életkörülményei hivatalból ismertek és az igénylő életkörülményeiben lényeges változás nem feltételezhető.


(3)A kérelmező köteles együttműködni a hivatallal a szociális helyzetének feltárásában. A szociális ellátást kérelmező a jogosultság elbírálásához köteles családja vagyoni, jövedelmi viszonyait igazolni, illetve arról nyilatkozni. A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni tekintettel a Szt. 10. §-ában foglaltakra.


(4)A kérelemhez az ügyfélnek kell csatolnia a (3) bekezdésben meghatározottakon kívül mindazokat a bizonyítékokat, amelyeket jogszabály az egyes ellátásoknál előír, illetőleg amelyek benyújtására az ügyfél jogszabály rendelkezése alapján felhívható, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek.


(5)[9]A rendszeres pénzbeli és természetbeni támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (pl. jövedelmi, vagyoni viszonyai, családi állapota, lakhelye stb.) megváltozását a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatalban. E kötelezettségről a megállapító határozatban tájékoztatni kell a jogosultat.



(6)Az e rendeletben foglalt feltételek hiányában, vagy megsértésével nyújtott ellátást meg kell szüntetni.


(7)[10] A hivatalból indult eljárásoknál a (4) bekezdésben meghatározott, a kérelemhez csatolandó iratokat az ügyféltől, az eljárás megindításától számított 8 napon belül kéri be a jegyző.



8. §


Ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmény áll fenn, a szociális ellátás bizonyítási eljárás nélkül az igénylő nyilatkozata alapján is megállapítható. Ilyen esetben a jegyző a határozat kiadását követően 5 napon belül helyszíni ellenőrzéssel vizsgálja meg a nyilatkozat valódiságát. Az esetlegesen jogtalanul felvett összeg visszafizetésére a hatáskör gyakorlójának 8 napon belül javaslatot tesz.



A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

9. §


(1)Az e rendeletben meghatározott rendszeres pénzbeli ellátásokat – ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig házipénztárból készpénzben vagy folyószámlára való átutalással fizeti ki a hivatal.


(2)[11]



Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

10. §


(1)Ha a kérelmező a 7. § (5) bekezdésében foglaltaknak nem tesz eleget, vagy a rendeletben foglalt ellátások igénybevételére irányuló kérelme során jövedelmi vagy vagyoni viszonyairól valótlan adatot közöl, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőnek minősül.


(2)Az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell a pénzbeli ellátás visszafizetésére, illetve a természetben nyújtott ellátásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére, a szociális ellátás tekintetében a Szt. 17. §-ban meghatározottak szerint.



Adatkezelés

11. §


A szociális ellátásokra vonatkozó adatkezelés és adatvédelem a Szt. 18.-24. §-a szerint illeti meg az igénylőket. A személyes adatok védelméről szóló 1992. évi LXIII. Tv. 3. § (5) bekezdése alapján az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezelésére való hozzájárulást vélelmezni kell. Erre a tényre az érintett ügyfél figyelmét fel kell hívni.




III. fejezet


PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


Időskorúak járadéka

12. § [12]



Aktív korúak ellátása

13. § [13]



Lakásfenntartási támogatás

14. § [14]



Méltányossági ápolási díj [15]

15. §


15. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete  méltányossági ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak,

  1. aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.


  1. Méltányossági ápolási díj megállapítására jogosult, akinek
  1. a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át,

b)


 (3) Az ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e) jogosultságot kizáró körülmény következik be.



Önkormányzati segély [16]

16. §


16. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati segélyben részesíti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át.


(2)  Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély annak a személynek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át.


 (3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege:


a) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át, a helyben szokásos legolcsóbb temetés 20 %-a

b) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át, a helyben szokásos legolcsóbb temetés 15 %-a

c) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át, a helyben szokásos legolcsóbb temetés 10 %-a.


(4)A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 100.000.- Ft.


(5)Az önkormányzati segély kérelemre és hivatalból is megállapítható. A segély megállapítása iránti kérelmet e rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Gógánfai Közös Önkormányzati Hivatalnál. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező, illetve családtagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolására szolgáló dokumentumokat, valamint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet, többletkiadást alátámasztó dokumentumot (pl. gyógyszerköltség, gyógykezelés összegét igazoló irat, temetési számla, magas közüzemi számla, stb.)


(6)Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként adott önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.


(7) Az önkormányzati segély kifizetése Ukk Község Önkormányzat pénztárában, vagy a jogosult által megjelölt bankszámlára utalással történik.


17. § [17]



Temetési segély [18]

18. §


Temetési támogatás

19. § [19]



Szülési támogatás

20. § [20]



IV. fejezet


TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT ELLÁTÁSOK


Köztemetés

21. §


(1)A polgármester a Szt. 48. §-ában foglaltaknak megfelelően köztemetés formájában gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.


(2)A polgármester az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségének megtérítésére kötelezheti.


(3)A köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére – amennyiben családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül álló esetében a 200%-át – maximum hat havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.


(4)A polgármester az eltemettetésre köteles személyt kérelmére mentesíti a köztemetés költségeinek megtérítése alól, ha igazolja, hogy az elhunyt személlyel halála előtt kapcsolatot nem tartott fenn, amivel a családi kötelék megszakadt.


(5)A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.


Közgyógyellátás

22. §


(1)Méltányosságból megállapítható a közgyógyellátásra való jogosultság annak a személynek, aki szociálisan rászorult és havi rendszeres gyógyító ellátásának az Egészségbiztosítási Pénztár által elismert térítési díja (továbbiakban: rendszeres gyógyító ellátás költsége) olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.


(2)Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül álló esetén 250 %-át, és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át.




Pénzbeli ellátás helyett természetben nyújtott ellátások

23. § [21]


“Szociális célú tűzifa[26]

23/A.§


(1) Az önkormányzat a Belügyminisztérium szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló rendelete alapján az önkormányzat részére megítélt támogatás felhasználását a jelen § rendelkezései szerint szabályozza.


(2) Az önkormányzat a támogatás felhasználásaként szociális célú tűzifát állapíthat meg a támogatott mennyiség erejéig az alábbiakban meghatározott szociálisan rászorultak részére, az alábbi rangsorban:


a) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család részére;

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. törvény) szerinti azon aktív korúak ellátására jogosult személy részére, aki rendszeres szociális segély ellátásban részesül;

c) a Szoc. törvény szerinti azon aktív korúak ellátására jogosult személy részére, aki foglalkoztatást helyettesítő támogatás ellátásban részesül, vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, és a közfoglalkoztatásban való részvétel időtartama alatt a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósítása szünetel (a Szoc.tv. 36.§ (1) bekezdés b) pontja alapján), vagy képzési támogatásként keresetpótló juttatásban részesül, a keresetpótló juttatás folyósításának időtartama alatt a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósítása szünetel (a Szoc.tv. 36.§ (1) bekezdés c) pontja alapján);

d) a Szoc. törvény szerinti - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – azon lakásfenntartási támogatásban részesülő személy részére, akinek a családja nagycsaládos, azaz három vagy több gyermeket nevelő család;

e) a Szoc. törvény szerinti időskorúak járadékában részesülő személy részére;

f) a Szoc. törvény szerinti - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – azon lakásfenntartási támogatásban részesülő személy részére, aki nem tartozik a d) pontba;

g) a Szoc. törvény szerinti azon aktív korúak ellátására jogosult személy részére, aki keresőtevékenységet végez, és az azt megalapozó jogviszony fennállásának első 90 napjában a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósítása szünetel (a Szoc.tv. 36.§ (1) bekezdés a) pontja alapján);

h) a Szoc. törvény szerinti adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásban részesülő személy részére.


(3) A szociális célú tűzifa ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(4) Az e §-ban meghatározott szociálisan rászorultak az e § szerinti támogatásból juttatott szociális célú tűzifa biztosítására igénylésüket az önkormányzat hivatalánál jelenthetik be, az önkormányzat által meghatározott határidőben kell benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.


(5) Az igénylések megvizsgálásra kerülnek a jogosultsági szempontok szerint. A beérkező igénylések közül a szociális célú tűzifa ellátásra jogosult igénylők részére, a támogatott mennyiség erejéig kerülhet megítélésre a szociális célú tűzifa.


(6) Az önkormányzat képviselő-testülete a szociális célú tűzifára való jogosultságról, annak biztosításáról határozattal dönt.


(7) A szociális célú tűzifa ellátásra nem jogosult igénylések, a támogatott mennyiségen felüli igénylések, valamint a (4) bekezdésben foglalt jogvesztő határidőt követően beérkező igénylések elutasításra kerülnek, az elutasításról a képviselő-testület dönt.”


V. fejezet


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK


Szociális étkeztetés

24. §


(1) [22] A szociális étkeztetés biztosításával (Sztv. 62.§.) összefüggő feladatokat a képviselő-testület a Gógánfai Közös Önkormányzatai Hivatal közreműködésével látja el.

(2) A szociális étkeztetés hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre átruházza, az ingyenes ellátással együtt. Az ingyenes ellátás maximális időtartamát 3 napban határozza meg.

(3) Szociális étkeztetésre jogosult az a szociális helyzete, vagy egészségi állapota miatt rászorult személy, aki önmaga, vagy eltartottja részére átmeneti, vagy tartós jelleggel a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni nem tud.

a)      Szociális helyzete miatt rászorult:

-         aki életkora miatt saját ellátásáról gondoskodni képtelen, és

-         akinek ellátásáról közeli tartásra köteles hozzátartozója, vagy vele közös háztartásban élő családtagja önhibáján kívül gondoskodni nem tud.

b)   Egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, aki:

-         tartós betegségben szenved,

-         mozgásában korlátozott,

-         fogyatékossága, pszichiátriai betegsége

 miatt önmaga fenntartásáról gondoskodni képtelen, és akinek ellátásáról közeli tartásra köteles hozzátartozója, vagy vele közös háztartásban élő családtagja önhibáján kívül gondoskodni nem tud.


(4)A szociális étkeztetési kérelmet a kell benyújtani, melyet megelőzően a jegyzőnél jövedelemigazolás kiadását kell kezdeményezni. Ha e rendelet 16.§. (3) bekezdés b) pontja alapján kérik az ellátást, az egészségi állapotra vonatkozó háziorvosi igazolást is csatolni kell.


(5)A szociális étkeztetésért térítési díjat kell fizetni, a térítési díj mértékét a Képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.


(6)   A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben, készpénzben megfizetni, havonta utólag, minden hónap 5. napjáig.


(7)A szociális étkeztetési jogosultságot évente felül kell vizsgálni, melyet a Körjegyzőség igazgatási előadója előkészít.


(8)A felülvizsgálat során, a megállapítás alapjául szolgáló feltételek megszűnése esetén az ellátást meg kell szüntetni a felülvizsgálatot követő hó 1. napjától.



Házi segítségnyújtás

25. §


(1)Házi segítségnyújtás keretében gondoskodik az önkormányzat azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak (Szt. 63. § ).


(2)Az önmaguk ellátására csak segítséggel képes személyek saját lakásán történő gondozását főállású és tiszteletdíjas gondozónők bevonásával biztosítja a szociális intézményi társulási formában fenntartott Napfény Szociális Segítő Központ (8330 Sümeg, Kossuth u. 31.) a Szt. 63. §-ban foglaltak értelmében.


(3)A házi segítségnyújtás feladatainak ellátása során az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 25. §-ában foglaltak az irányadók.


(4)A házi segítségnyújtásért térítési díjat fizetni nem kell.



Család segítés

26. §.


(1)Az önkormányzat családsegítő szolgáltatás keretében, térítésmentesen segítő szolgáltatást nyújt, a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.


(2)Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatok ellátását a szociális intézményi társulási formában fenntartott Napfény Szociális Segítő Központ (8330 Sümeg, Kossuth u. 31.) keretein belül biztosítja, a Szt. 64. §-ban foglaltak értelmében.



Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

27. §.


(1)A saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából az önkormányzat a szociális intézményi társulási formában fenntartott Napfény Szociális Segítő Központ (8330 Sümeg, Kossuth u. 31.)  keretein belül biztosítja.


(2)A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatainak ellátása során a Szt. 65. § és az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 28-29. §-ában foglaltak az irányadók.



Támogató szolgáltatás

28. §


(1)A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén. (Szt. 65/C. §)


(2)Az önkormányzat a támogató szolgáltatást a szociális intézményi társulási formában fenntartott Napfény Szociális Segítő Központ (8330 Sümeg, Kossuth u. 31.) útján biztosítja.


Nappali ellátás

29. §


(1)Tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátásra részben képes személyek részére biztosított lehetőség a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatok valamint az alapvető higiénés szükségletek kielégítésére, napközbeni étkezés igénybevételére.


(2)Az idősek Klubja működését az 1/2000. (I. 7.) SzCsM. rendelet 74-80. § -a szabályozza.


(3)Az önkormányzat a nappali ellátást a szociális intézményi társulási formában fenntartott Napfény Szociális Segítő Központ (8330 Sümeg, Kossuth u. 31.) keretein belül biztosítja.


Falugondnoki szolgálat

30. §.


(1)Rigács község Önkormányzata falugondnoki szolgálatot tart fenn. A szolgálat működési területe Rigács község közigazgatási területe.


(2)A falugondnoki szolgálatról való gondoskodást az önkormányzat kinevezett falugondnok és erre a célra biztosított gépjármű rendelkezésre bocsátásával látja el.


(3)Az önkormányzat falugondnoki szolgáltatást biztosít:

a)a lakosság számára a településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetőleg a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítésére,

b)a rászorult személyek közlekedési, szállítási problémájának megoldására, valamint

c)a lakosságot érintő információk gyűjtése és továbbítása érdekében.


(4)A falugondnoki szolgálat feladatait a falugondnok látja el a rendelkezésre álló gépjármű segítségével. A falugondnok tevékenységét köteles munkaköri leírásának, a szolgálat szakmai programjának, a képviselő-testület határozatainak, valamint a polgármester utasításának megfelelően ellátni.


(5)A szolgáltatás igénybevételére Rigácson lakóhellyel rendelkező, a településen életvitel-szerűen tartózkodó személy jogosult e rendeletben foglaltak szerint.


(6)       Az alapellátási feladatok körében a falugondnoki szolgálat közreműködik


a)az étkeztetésben (biztosítja az étel házhoz szállítását),

b)a házi segítségnyújtás biztosításában (segítséget nyújt a gondozásba vett személyeknek (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, orvoshoz szállítás, stb.),

c)a családsegítői feladatok ellátásában (segítséget nyújt az arra rászoruló családok számára, együttműködik a gyermekjóléti és családsegítő szolgálattal, tájékoztatja a szolgálatot, a körjegyzőt a támogatásra szoruló családokról, személyekről)


(7)       A falugondnoki szolgálat


a)az egészségügyi ellátásban való közreműködésben gondoskodik a betegek orvoshoz szállításában, kiváltja a gyógyszert,

b)közreműködik az önkormányzati feladatok megoldásában, feladata szóbeli kapcsolattartás a lakossággal, észrevételek, kérések továbbítása az önkormányzat felé.

c)ellátja a település külterületén élő gyermekek iskolába és óvodába szállítását,


(8)       Az egyéb szolgáltatási feladatok körében:


a)bevásárló utakat szervez,

b)árubeszerzést végez az önkormányzati intézmények számára,

c)részt vesz az önkormányzati, illetőleg helyi rendezvények lebonyolításában,

d)segíti az egyéni és önkormányzati hivatalos ügyek intézését.



31.§


(1)A falugondnok feladatait annak figyelembe vételével rangsorolja, hogy alapvető kötelezettsége rendszeres és kötelező feladatainak teljesítése, mérlegelés alapján teljesítendő feladatait úgy kell ellátnia, hogy az ne veszélyeztesse alapvető feladatai teljesítését.


(2)Az egyedi kérelemre nyújtott szolgáltatás igénybevétele a polgármester döntése alapján történik. A polgármester a szolgáltatás iránti kérelem elbírálásakor dönt az igény jogosságáról, döntésénél köteles figyelembe venni a kérelmező korát, egészségi állapotát, családi és szociális körülményeit. A kor és egészségi állapot megítélésénél azt is figyelembe kell vennie, hogy a kérelmező képes-e tömegközlekedési eszköz igénybe vételére. Amennyiben a kérelmező kora vagy egészségi állapota miatt nem tudja igénybe venni a tömegközlekedési eszközt, a falu-gondnok köteles biztosítani számára a kért szolgáltatást.


(3)  A falugondnoki szolgálat igénybevételét a munkáltatói jogkört gyakorló szerv, illetőleg személy engedélyezi az 1.és 2. számú melléklet szerint.


(4)  A falugondnok munkakörét a munkaköri leírásban és a szakmai programban meghatározottak szerint köteles ellátni.


(5)  A falugondnok távolléte esetén annak helyettesítéséről a munkáltatói jogkört gyakorló személy gondoskodik.


(6)  A falugondnoki szolgálat feladatellátásához szükséges gépjármű használatát Gépjármű

Üzemeltetési Szabályzat rögzíti.


(7)  A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


32.§


A falugondnoki szolgáltatások jegyzékét évente minden év január 31-éig közzé kell tenni a helyben szokásos módon (hirdetmény, helyi újság, stb.).

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Hatályba léptető rendelkezések

35. § [23]


(1) Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


(2) [23]



Vegyes rendelkezések

36. §


A rendeletben nem szabályozott kérdésekre az Szt., valamint a végrehajtásra kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


Jogharmonizációs záradék

35. §


Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai megállapodás tárgykörében a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban, az Európai Közösségek legfontosabb alapelveivel összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.



Rigács, 2009. november 13.



Tóth Józsefné sk.                                                                  Borsné Marton Judit sk.

                  polgármester                       .                                                         körjegyző



A rendelet kihirdetve:

Rigács, 2009. november 16.



Borsné Marton Judit sk.

körjegyző


Egységes szerkezetbe foglalva: Rigács 2014. október 16.



Bencze Gyöngyi

jegyző


1.számú melléklet Rigács Települési Önkormányzat képviselő-testületének 13/2009. (XI. 16.) rendeletéhez




FALUGONDNOKI GÉPJÁRMŰ IGÉNYLÉSE


……………………………………………………. (szolgáltatást igénybe venni kívánó személy neve)

……………………………………………………………………. (lakcíme) lakos részére.


Igénylés időtartama:   …….. év ………………… hó …… nap ……… óra …….. perctől

                                   …….. év ………………… hó …… nap ……… óra …….. percig


Indulás helye: ……………………………………………………………………………..


Tervezett útvonal: ………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Az utazás célja: ……………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


A gépjárművel utaznak: ………………… fő


1. …………………………………….          2. ………………………………………….

3. …………………………………….          4. ………………………………………….

5. …………………………………….          6. ………………………………………….

7. …………………………………….          8. ………………………………………….





Dátum: …………………………….                        ……………………………………….

                                                                                                    igénylő aláírása





Érkezett: ……………………………                       ……………………………………….                                                                                                      falugondnok



-  2  -


A fenti időpontra és személy(ek) részére a gépjárművet (szolgáltatást)


a)biztosítom;


b)nem biztosítom az alábbiak miatt:


…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………... [1]                           



A gépjármű forgalmi rendszáma: …………………….


A gépkocsivezető neve: ……………………………………………………………………




Dátum: ……………………………………………….




                                                                                  ……………………………………….

                                                                                                          polgármester





2.számú melléklet Rigács Települési Önkormányzat képviselő-testületének  13 /2009. (XI.16.) rendeletéhez



NYILVÁNTARTÁS


Sor-

szám

Bejelentő neve,

lakcíme

A bejelentés

időpontja

Az igényelt szolgáltatás


Megjegyzés

Szignó


            tartalma

időpontja       

































































































3.számú melléklet Rigács Települési Önkormányzat képviselő-testületének 13/2009. (XI.16.) rendeletéhez


FORMANYOMTATVÁNY


Önkormányzati segély megállapításához


Alulírott kérem, hogy részemre önkormányzati segélyt megállapítani szíveskedjenek.


I) Személyi adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:


Neve: …………………………………………………………………………………………..  

Születési neve: …………………………………………………………………………………    

Anyja neve:…………………………………………………………………………………….     

Születés helye, ideje:…………………………………………………………………….     

Lakóhely:……. irányítószám, ………………………település…………………..utca…………házszám

Tartózkodási hely:……... irányítószám ……………………település………………….utca……….hsz.
(A lakóhely és a tartózkodási hely megadásakor a lakcímnyilvántartásba bejelentett lakóhelyet, tartózkodási helyet kell feltüntetni)

Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ): o o o - o o o - o o o

Telefonszám (nem kötelező megadni): ..................................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): ……………………………………………………………….....


Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként kérem az önkormányzati segély megállapítását:  igen  /  nem


2. A kérelmezővel a kérelem benyújtásának időpontjában közös háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: …………… fő

3. A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók adatai


3/A táblázat:


Név

Szül hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

házastárs/élettárs





gyermekei


























A kérelem rövid indoklása (létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gond, többletkiadás bemutatása):

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



II) Jövedelmi adatok


A jövedelmek típusai


A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz





2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem





3. Nyugellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás), egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások





4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)





5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások





6. Egyéb jövedelem (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)





7. A család összes nettó jövedelme





8. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (fizetett tartásdíj összege)






 

           Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ................................... Ft/hó.

Megjegyzés: A kérelemhez mellékelni kell a jövedelemnyilatkozat 1–6. pontjában feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratokat, kivéve a családi pótlék és a GYES igazolását, amennyiben azt nem munkáltatói kifizetőhely folyósítja, valamint a GYET és a fogyatékossági támogatás (FOT) igazolását.



Egyéb nyilatkozatok

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó, ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik),

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kijelentem, hogy a kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)



Kelt: ……………………………………………..


                                                                                                                                                                                                                                           ……………………………….

                                                                                                           aláírás



[1] Módosította: 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet Hatályos:2014.01.01.

[2] Módosította: 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet Hatályos:2014.01.01.

[3] Hatályon kívül helyezte 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet

[4]-[10] Módosította 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet Hatályos:2014.01.01.

[11]-[14] Hatályon kívül helyezte: 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet

[15]-[16] Módosította 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet Hatályos:2014.01.01.

[17]-[18] Hatályon kívül helyezte 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet

[19] Hatályon kívül helyezte 6/2010. (IX.16.) önkormányzati rendelet 2010.09.16.-tól

[20] Hatályon kívül helyezte 7/2011. (IX.15.) önkormányzati rendelet 2011.10.01.-től

[21] Hatályon kívül helyezte 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet

[22]-[23] Módosította 10/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet 2014.01.01.-től

[24]-[26] Módosította 10/2014. (X.15.) önkormányzati rendelet Hatályos: 2014. 10.07. napjától.