RIGÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

6/2013. (IX. 23.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2013. 10. 01- 2016. 05. 26

RIGÁCS Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (6) és (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:




1. § E rendelet hatálya RIGÁCS község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra, az eljárásban részt vevő természetes személyekre terjed ki.



2. § A házasságkötésre alkalmas hivatali helyiség 8348 Rigács Kossuth utca 19. szám alatt van.



3. § (1) Hivatali munkaidőben történő házasságkötésre a munkaidő teljes időtartamában kerülhet sor.


(2) A házasságkötésre hivatali munkaidőn túl 8.00 órától 18.00 óráig kerülhet sor.



4. § A hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló eljárás kérelemre indul, kérelemnek minősül a házasságkötés megkötésére irányuló szándék bejelentéséről felvett jegyzőkönyvben foglaltak.



5. § (1) A házasság hivatali helyiségen kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás díjmentes.


(2) A házasság munkaidőn kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként ezer forint mértékű díjat kell fizetni.


(3) Külön, egyéb szolgáltatást a házasságkötés során nem biztosít az önkormányzat hivatala.


(4) Rendkívüli körülmény esetén, különösen valamely kérelmező közeli halállal fenyegető egészségi állapota, vagy ágyhoz kötött betegsége, mozgásában korlátozottsága esetén a házasságkötés díjmentes.


(5) A házasulók a szolgáltatási díjat a házasságkötés megkötésére irányuló szándékuk bejelentésével egyidejűleg készpénzben kötelesek megfizetni az önkormányzat hivatalának pénztárába.


(6) Amennyiben a házasságkötés megkötésére irányuló szándékukat a kérelmezők írásban visszavonják, vagy a házasságkötés egyéb okból meghiúsul, akkor a szolgáltatási díjat az önkormányzat hivatala 15 napon belül visszafizeti.



6. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzat hivatala által fizetendő bruttó tízezer forint mértékű díjazás illeti meg eseményenként.



7. § Jelen rendelet 2013. október 1. napon lép hatályba.





                                               Tóth Józsefné                                                Pallér Edina

                                               polgármester                                                  jegyző




Kihirdetés: 2013. szeptember 23.                 



Pallér Edina

jegyző