Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 21

Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.21.
a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Általános indokolás
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC törvény 3. számú mellékletének 2. 2. 1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázati kiírásban a Belügyminisztériumi Támogatói Okirat alapján Rigács Község Önkormányzata vissza nem térítendő támogatásban részesül.
Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Támogatói Okiratban előírtak alapján megalkotta a szociális tűzifa igénylésének szabályairól szóló önkormányzati rendeletét.
Részletes indokolás
A rendelet 1. §-hoz:
(1)Az 1. § (1) bekezdése meghatározza azt, hogy ki jogosult a támogatási kérelem beadására, aki Rigács Község köziigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, életvitelszerűen településen él, továbbá aki „a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas berendezéssel biztosítja,” , valamint az a) és b) pontokban meghatározásra kerültek a jövedelemhatárok, attól függően, hogy a kérelmező többszemélyes háztartásban vagy egyedül él. A felsorolt feltételnek együttesen kell érvényesülniük.
(2)Meghatározásra került az elbírálás során előnyt élvezők köre.
(3)Maximálásra került az adható tűzifa mennyisége, valamint hivatkozás történt a 2. mellékletre az átvételi elismervényre.
(4)Szabályozza, hogy ingatlanonként csak a kérelmező jogosult a támogatás igénylésére.
(5)Szabályozza, hogy csak életvitelszerűen lakott ingatlanra nyújtható be a támogatási kérelem.
(6)Meghatározásra került, hogy a támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatás nem kérhető.
(7)Amennyiben az elbírálás során szükséges a tényállás tisztázása, lehetőség nyílik az érintett ingatlanban a környezettanulmány elkészítésére a 3. melléklet alapján.
A rendelet 2. §-hoz:
(1) A szociális célú tűzifa támogatás döntésének hatáskörét a Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.
(2) Meghatározásra került a kérelmek benyújtásának határideje, melyet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet megtenni.
(3) Meghatározásra került a kérelem elbírálásához a jogosultsági feltételek vizsgálatát lehetővé tevő dokumentumok köre, amelyet csatolni is szükséges a kérelemhez. A jogosultsági feltételek meglétének igazolását illetően tételes felsorolás került be a rendeletbe.
A rendelet 3. §-hoz:
(1)Meghatározásra került, hogy a rendelet alkalmazása során a „család, egyedül élő, háztartás, jövedelem fogalmakat” a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Sztv.) meghatározottakat kell érteni.
(2) A támogatás biztosításhoz felhasznált források kerültek megjelölésre.
A rendelet 4. §-hoz:
(1) A rendelet hatályba lépésének időpontja került meghatározásra, valamint rendelet hatályvesztésének időpontja került meghatározásra, amelyben a pályázati támogatási teljes összegének pénzügyi felhasználásának legkésőbbi napja került rögzítésre.