Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 23

Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.23.
a szociális célú tűzifa támogatás igénylésének szabályairól
Általános indokolás
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. számú mellékletének 2. 2. 1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázati kiírásban a Belügyminisztériumi Támogatói Okirat alapján Rigács Község Önkormányzata vissza nem térítendő támogatásban részesül.
Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Támogatói Okiratban előírtak alapján megalkotta a szociális tűzifa igénylésének szabályairól szóló önkormányzati rendeletét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
(1) Az 1. § (1) bekezdése meghatározza azt, hogy ki jogosult a támogatási kérelem beadására, aki Rigács Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, életvitelszerűen településen él, továbbá aki „a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas berendezéssel biztosítja,”, valamint az a) és b) pontokban meghatározásra kerültek a jövedelemhatárok, attól függően, hogy a kérelmező többszemélyes háztartásban vagy egyedül él. A felsorolt feltételnek együttesen kell érvényesülniük.
(2) Meghatározásra került az elbírálás során előnyt élvezők köre.
(3) Maximálásra került az adható tűzifa mennyisége, valamint hivatkozás történt a 2. mellékletre az átvételi elismervényre.
(4) Szabályozza, hogy ingatlanonként csak egy kérelmező jogosult a támogatás igénylésére.
(5) Szabályozza, hogy csak életvitelszerűen lakott ingatlanra nyújtható be a támogatási kérelem.
(6) Meghatározásra került, hogy a támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatás nem kérhető.
(7) Amennyiben az elbírálás során szükséges a tényállás tisztázása, lehetőség nyílik az érintett ingatlanban a környezettanulmány elkészítésére a 3. melléklet alapján.
A 2. §-hoz
(1) A szociális célú tűzifa támogatás döntésének hatáskörét a Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.
(2) Meghatározásra került a kérelmek benyújtásának határideje, melyet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet megtenni.
(3) Meghatározásra került a kérelem elbírálásához a jogosultsági feltételek vizsgálatát lehetővé tevő dokumentumok köre, amelyet csatolni is szükséges a kérelemhez. A jogosultsági feltételek meglétének igazolását illetően tételes felsorolás került be a rendeletbe.
A 3. §-hoz
(1) Meghatározásra került, hogy a rendelet alkalmazása során a „család, egyedül élő, háztartás, jövedelem fogalmakat” a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.
(2) A támogatás biztosításhoz felhasznált források kerültek megjelölésre.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépésének időpontja került meghatározásra, valamint rendelet hatályvesztésének időpontja került meghatározásra, amelyben a pályázati támogatási teljes összegének pénzügyi felhasználásának legkésőbbi napja került rögzítésre.