Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

A Temetőkről és a temetkezési tevékenységekről szóló rendelet

Hatályos: 2015. 06. 25- 2023. 02. 02

BAKONYBÉL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

15/2015. /VI. 24./ sz. rendelete


a temetőkről és a temetkezési tevékenységről


Bakonybél Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. Tv. 41. §. /3/. Bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja az adonyi temető fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan:


Általános rendelkezések

1.§.


/1/ Ezen rendelet hatálya az Bakonybél Község közigazgatási területén fekvő temetőkre és az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temetők pontos címe: 8427, Bakonybél, Rákóczi tér 23. (helyrajzi szám: 681 és 682), 8427 Bakonybél, Somhegy –puszta (helyrajzi szám: 902)

2.§.


/1/ Bakonybél Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról.


/2/ Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamint faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.


/3/ A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.


/4/ Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.


/5/ Ha temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.


/6/ Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárástól, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje lejárt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.


3.§.


/1/ A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a polgármester ellenőrzi.

/2/ A polgármester az /1/ bekezdésben meghatározott jogkörében:  felhív a jogszabályokban foglalt rendelkezések betartására

4.§.


Az önkormányzat a köztemető fenntartását saját maga látja el.


A temető


5.§.


/1/ A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.


/2/ A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.


/3/ A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani és gondozni.


/4/ A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést.


/5/ A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az önkormányzat gondoskodik.


/6/ A vízvételt a vezetékes hálózatról kiépített kerti csap biztosítja.


/7/ A temetőt körülvevő kerítés állapotát a falugondnok félévente ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak javíttatásáról, pótlásáról.


/8/ A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozására való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.


/9/ A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről- halott hűtőberendezésben tartására a ravatalozásáig- folyamatosan gondoskodni kell.


/10/ A ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről az önkormányzat gondoskodik.

A temető üzemeltetése


6.§.


A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint kell ellátni.


7.§.


/1/ A temető üzemeltetője:

      a./ meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendjét,


      b./ biztosítja az eltemetés/urnaelhelyezés/ feltételeit

      c./ megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt,


      d./ biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, tárolók és hűtők , valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működteti azokat,


      e./ biztosítja a temető nyitását és zárását,


      f./ megőrzi a nyilvántartó könyveket


      g./ tájékoztatja a temető látogatókat,


      h./ kijelöli a temetési helyeket,


      i./ elvégzi a temető és létesítményeinek tisztántartását, az utak karbantartását,


      j./ összegyűjti és elszállítja a hulladékot,


      k./ gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,


      l./ összehangolja a temetéseket.



8.§.


A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között megkülönböztetést nem alkalmazhat.

9.§.


/1/ A temetésekről az üzemeltető:


      /a/ nyilvántartó könyvet vezet.


/2/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést /urnaelhelyezést/ időrend szerint kell bejegyezni.


/3/ A holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a temetőben vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és a közös sírnak a megjelölésévek kell jegyezni.


/4/ Az ismeretlen holtest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.


/5/ A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.


/6/ Az üzemeltető a nyilvántartó könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőnek.


/7/ A temető nyitvatartási ideje: hétfőtől-vasárnapig:07.00 órától 20.00 óráig.

                       

/8/ A temetőbe gépjárművel behajtani- a sírkőkészítők, halottszállító, koszorúkészítő, gyászszertartást végző személy, a mozgáskorlátozottat szállítók kivételével- nem lehet.


/9/ A temető területére állatot bevinni tilos!


Temetési hely


10.§.


/1/ A temető sírhelytáblákra /parcella/ sírhelytáblákat pedig sorokba kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.


/2/ A sírhelyeket, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen fel kell tüntetni.


/3/ A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.


/4/ A temetőben alkalmazott temetési helyek méretei:


Sírhelyek:

szélessége:

hossza:

mélysége:

Egyes sírhely

100 cm

190 cm

250 cm

Kettős sírhely

190 cm

190 cm

250 cm

Urna sírhely

100 cm

100 cm

100 cm


A síroknak egymástól minimum 0,3 méter éa maximum 0,8 méter távolságra kell lenniük.

11. §.


/1/ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsós, a kettős sírhely alapméretet két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.


/2/ A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.


/3/ A sírgödör mélysége 250 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető  hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló- anyaggal burkolni lehet.


/4/  Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.


12. §.


 Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye: urnasírhely. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

13. §.


/1/ Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.


/2/ A sírjel nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területe, magasságát a helyi építési szabályzat vagy az építésügyi hatóság korlátozhatja.


/3/ A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét /vázrajzát/ a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

14.§.


/1/ A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályzatot a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

/2/ A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.


/3/ Ha a halva született magzat eltemetéséről – kérésre- közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

15.§.


/1/ A temető fenntartójának /kezelőjének/ a temetőről térképet/ /vázrajzot/ kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírtáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.


/2/ A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről. A temető rendjéről.


16.§.


/1/ A temető, temetőrész, sírhelytábla,/parcella/, temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.


/2/ Lezárt sírhelytábla koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.


/3/ Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg 25 éves urnasírhely, urnafülke használati idő eltelt, a temető tulajdonosa/üzemeltetője/ az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőző hirdetménybe, továbbá 3 alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszűnés előtt legalább hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonként történjen.


/4/ Ha a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra betemetés céljára kívánják használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm mélyen vastag földréteggel kell feltölteni.

17.§.


A sírjellel az rendelkezik, aki a temetési hellyel rendelkezik.

18.§.


Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült- értéket képező- dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.

Temetői munkák


19.§.


/1/ A temetőben végzendő minden munkát- kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését, díszítését- a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. Fa ültetését kizárólagosan csak az üzemeltető végezheti.


/2/ Munka úgy végezhető, hogy az nem sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munka végzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.


/3/ Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

A temetés feltételei


20.§.


/1/ A halottat koporsós temetés esetén- ha jogszabály másként nem rendelkezik- a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításáról számított 72 órán túl, de 96 órán belül kell temetni, kivéve ha:

            a./ a halott-vizsgálatot végző orvos a halott-vizsgálatra vonatkozó rendelkezések        alapján ettől eltérő engedélyt adott.


   b./ a holttestnek az eltemetéséig történő hűtése biztosított, ebben az esetben a temetést 8 napon belül kell elvégezni.

21.§.


/1/ A temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányoknak a hozzátartozónak vagy a vállalkozónak történő átadása után- a szállításnál használt külső koporsóval együtt-azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a hűtőben, ravatalozóban való elhelyezéséről.


/2/ Ha az illetékes azonosság vagy okmányok tekintetében hiányosságot észlel, az átvételt felfüggeszti és halott-vizsgálati bizonyítványt kiállító orvost, valamint az illetékes intézetet értesíti.

22.§.


/1/ Temetni- ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik- hagyományos módon koporsóban/koporsós temetés/  hamvasztás esetén urnába helyezett hamvak eltemetésével illetve elhelyezésével lehet.


/2/ A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

23.§.


/1/ Az elhalt földbe temetéséhez az eltemettetőnek jól zárható, környezetbarát anyagból készült, résmentes koporsóról kell gondoskodni. Földbe temetéshez – a /3/ bekezdésben meghatározott kivétellel- fémből, üvegből, műanyagból készült termék nem használható.


/2/ Földbetemetéshez olyan koporsóanyag vagy kegyeleti termék nem használható, amely- alapanyagként vagy adalékanyagként külön jogszabályban szereplő összetevők bármelyikét tartalmazza- veszélyezi a környezetet. Ha az elhunyt szállításához műanyag /pvc, polyetilén fóliát/ vagy más, földben lebomló anyagot használtak, azt az eltemetés során földbe helyezni nem szabad. A halottal érintkező, nem lebomló anyagokat egészségügyi veszélyes hulladékként kell kezelni.


/3/ A /2/ bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók a fertőző betegségekben elhunytak, valamint a külföldről szállított holttestek szállításánál felhasznált anyagokra.

24.§.


/1/ Azt, aki törvény alapján a temetésre kötelezett és a kötelezettségét nem teljesíti, a jegyző felszólítja kötelezettsége 15 napon belüli teljesítésre. Ha a kötelezett a felszólításnak nem tesz eleget, az elhunyt közköltségen kell eltemetni.


/2/ A közköltségen történő temetés esetén a temetésre kötelezet személyt a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.


/3/ Az elhunytat a kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha az elhalálozás hely szerinti település köztemetőjében megjelölt temetési hely felett a kérelmezőnek rendelkezési joga van.


25.§.


Az elhunytat- ha az eltemettetőnek nincs temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga- az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

Urnaelhelyezés, kiadás


26.§.


/1/ A hamvakat tartalmazó urnát sírhelybe kell elhelyezni, rátemetés megengedett. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.


/2/ Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát az átvétel igazolásával ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

Sírnyitás


27.§.


/1/ A sír vagy sírbolt felnyitását/továbbiakban: sírnyitás/ a temető fekvése szerint illetékes ÁNTSZ engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontás.


/2/ A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása szükséges. Nem kell hozzájárulás a nyomozóhatóság részéről kezdeményezett sírnyitáshoz, de az eljárásról a temetési hely felett rendelkezni jogosultat értesíteni kell.


28.§.


/1/ A koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre sírnyitási engedéllyel- a sír megfelelő mélyítésével- további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél nem régebben elhunyt holttest maradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén- az exhumált maradvány kivételével- biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.

Temetés


29.§.


/1/Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.


/2/ Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezés az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.


/3/ Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv, vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt a saját halottja volna.


/4/ Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet. Ha a temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az önkormányzat gondoskodik- illetékességi területén-.

30.§.


/1/ A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.


/2/ A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondoskodására terjed ki.


/3/ A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

31.§.


/1/ Halottat csak külön jogszabályban előírt orvosi vizsgálat és az erről szóló halott-vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halott-vizsgálati bizonyítványt a temetés előtt kell az üzemeltető részére átadni. Az elhunyt elhamvasztásához a halott-vizsgálati bizonyítványra minden esetben fel kell jegyezni az elhamvaszthatóságot. A halott-vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről a temető tulajdonosa gondoskodik.


/2/ Ha a halál körülményeinek vizsgálatára hatósági eljárás indult, /rendkívüli halál/ az elhunyt eltemetéséhez, illetve elhamvasztásához a halott-vizsgálati bizonyítvány mellett az eljáró hatóság engedélye is szükséges.


/3/ Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére- a sírboltba temetés és az urna kivételével- olyan , a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama


32.§.


/1/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartalma /használati idő/:

a./ egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsó rátemetése napától számított 25 év,

b./ kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

c./ sírbolt esetén 60 év,

d./ az urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

e./ urnasírbolt esetén 20 év.


/2/ A temetési hely feletti rendelkezési jog a /3/ bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az /1/ bekezdésében foglaltak az irányadók.


/3/ A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a terület átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.


/4/ Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.


/5/ A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.


/6/ Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


Díjak


33.§.



/1/ Vállalkozók által fizetendő díjak:


            Reklám tevékenység (hirdetőtábla elhelyezése):       10.000,- Ft/év.


/2/ Az /1/ bekezdésben megállapított díjakat- melyek az ÁFÁ-t  nem tartalmaznak, az igénybevétel, illetve a tevékenység megkezdése előtt az önkormányzat számlájára kell befizetni.

Záró rendelkezések


34.§.


/1/ Ezen rendeletet alkalmazni kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, illetőleg azoknak, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.


/2/ Ezen rendelet 2015. június 25-én lép hatályba.


/3/ A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





Márkus Zoltán.                                        Dr. Takács Ervin

                                    polgármester                                                   jegyző



Mellékletek