Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019.(II.18.) önkormányzati rendelete

és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 19- 2019. 02. 19

Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 9.§ (1) bekezdés bb) pontja helyébe a következő lép:


9.§ (1) bb)   rendkívüli létfenntartási támogatást nyújt.

2.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 3.§ (2) bekezdés helyébe a következő lép:


3.§ (2) A rendkívüli létfenntartási támogatás iránti  kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

3.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 4.§ (5) bekezdés helyébe a következő lép


4.§ (5) Amennyiben az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag, vagy legalább 80%-ban vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, továbbá kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, a hatáskör gyakorlója megkéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolását.

4.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 10.§ (3) bekezdés helyébe a következő lép


(3) Az ápolási ellátás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 %-a.

5.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 11.§ (1) és (2) bekezdés helyébe a következő lép


11.§       (1)  Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha

a)  az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül,

b)  rendszeres pénzellátásban részesül,

c)  keresőtevékenységet folytat,

d) aki albérlőt tart, illetve aki saját maga vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója lakáshasznosításból származó jövedelemmel rendelkezik,

e) akinek a háztartásában – a gépjárművek forgalmi értékétől függetlenül - kettő vagy ennél több gépjármű van, kivéve a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjárművet.


(2)  Az ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a)  az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b)  az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c)  az ápolt személy meghal,

d)  az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e)  az (1) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

6.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 13. § és 14.§ (1) és (2) bekezdés helyébe a következő lép:


13.§       (1) Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, tartósan vagy időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyek, családok részére rendkívüli létfenntartási támogatást nyújt.

(2) Elsősorban azokat a személyeket indokolt rendkívüli létfenntartási támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) Rendkívüli létfenntartási támogatásban részesíthető az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén a 200%-át.

(4) A jövedelemszámításnál irányadó időszak az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdése alapján kerül megállapításra. Az egy főre jutó jövedelem számításánál – a kérelem benyújtásának időpontjában – közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontjában felsorolt személyeket.

(5) A rendkívüli létfenntartási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot.


14.§           (1) A rendkívüli létfenntartási támogatás egyszeri összege nem haladhatja meg személyenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100 %-át, éves viszonylatban 200%-át.


(2) Létfenntartást veszélyeztető élethelyzet különösen:

a) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

b) napi megélhetési gondok,

c) önhibáján kívül legfeljebb 2 havi közüzemi díjhátralék, lakbérhátralék halmozódott fel, melyet az ügyfél önerőből nem tud kiegyenlíteni,

d) gyermek beiskolázásának költségei,

e) az ügyfél sérelmére elkövetett bűncselekményből származó kár,

f) nagyobb összegű, váratlan vagy előre nem tervezett kiadások, melyeket önerőből nem tud az ügyfél kiegyenlíteni.


(3) A Képviselő-testület egyedi mérlegelés alapján a 13. § (3) bekezdésében meghatározott jövedelemhatártól, továbbá a 14. § (1) bekezdésében meghatározott egyszeri összeghatártól eltérhet.

7.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 17.§ helyébe a következő lép


17.§       (1) A köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőség biztosítható. A köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesíthető, amennyiben az eltemettetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegét.

(2) Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap 15. napja.

8.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 20. § (2) bekezdés helyébe a következő lép:

20. § (2) A szociális étkezési ellátást meg kell szüntetni az alábbi esetekben:

  1. a jogosult, vagy a törvényes képviselője kezdeményezésére,
  2. amennyiben az étkezést az ellátott előzetes bejelentés nélkül tartósan (2 hónapot meghaladó időtartamban) nem veszi igénybe,
  3. az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne,
  4. az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza.

9.§ Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

10.§ Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 10/2018.(X.26.) önkormányzati rendelete 15.§ (2) bekezdés hatályát veszti.


Márkus Zoltán                                   Markácsné Kis Vera

polgármester                                                  jegyző


A kihirdetés napja: 2019. február 18.

                                                                       Markácsné Kis Vera

                                                                                  jegyző