Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019.(VII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 01

Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019.(VII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.12.01.

Bakonybél Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésébe, a 76. § (1)-(2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2)1 Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során biztosítja a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a)-e) pontjában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat.

A helyi közművelődési feladatok ellátásának módja

3. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. Az Önkormányzat az 2. § (2) bekezdésében felsorolt feladatokat saját fenntartású közösségi színtéren, továbbá szükség szerint közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

4. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során közösségi színtérként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Faluház (8427 Bakonybél, Pápai u. 7.)

b) Kultúrház (8427 Bakonybél Fő u. 3.),

c) Községi Könyvtár (8427 Bakonybél, Fő u. 3.)

d) egyéb, önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

(2) A közösségi színtérként szolgáló épületek fenntartásáról az Önkormányzat közvetlenül gondoskodik.

(3)2

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel,

c) egyházakkal,

c) a helyi népművészekkel,

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) a települési honlapon,

b) plakátok, szórólapok útján,

ad tájékoztatást a település lakossága részére.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatainak támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek közt biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja. A közösségi színtér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket rendelkezésre bocsátja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az Önkormányzat a közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti Bakonybél Község Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 10/2000 (V.05.) rendelete.

1

A 2. § (2) bekezdése a Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdését a Bakonybél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.