Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (VII.6.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2018. 05. 01- 2019. 03. 31

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (VII.6.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2018.05.01.

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) 92. § (1) és (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról az alábbi rendeletet (továbbiakban: R.) alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya - a (2)-(4) bekezdésekben foglaltak szerint - kiterjed a Magyarországon élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,

c) a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a 2. § (2) bekezdés a)-c) alpontja, valamint a 2. § (3) és (4) bekezdések esetén az (1) bekezdésben foglalt személyekre, akik Bakonyszentlászló közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkeznek.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. tv. rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is.

(4) A rendelet hatálya kiterjed a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

2. Szociális szolgáltatások

2. § (1) Bakonyszentlászló Önkormányzata a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézmény útján biztosítja a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat, továbbá a fenntartásában működő Idősek Otthona keretén belül a szociális szakosított ellátást.

(2) Bakonyszentlászló Önkormányzata a személyes gondoskodást igénylők számára a következő szociális alapszolgáltatásokat nyújtja:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) nappali ellátás

d) családsegítés

(3) Az étkeztetés, a házi segítségnyújtás valamint az idősek klubja igénybevétele iránti kérelmet a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézményhez kell benyújtani.

(4) Bakonyszentlászló Önkormányzat által fenntartott, e rendelet hatálya alá tartozó személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális ellátás az ápolást, gondozást nyújtó intézmény: - idősek otthona

3. Az ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módja

3. § Az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, valamint az idősek klubja igénybevétele iránti kérelmet a gondozási központ vezetőjénél kell előterjeszteni.

4. § (1) Az idősek otthonába történő felvétel iránti kérelmet az intézmény vezetőjének kell benyújtani, aki intézkedik az igénybevételről.

(2) Az idősek otthonába történő felvétel iránti kérelem tartalmazza a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványt és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 8. melléklete szerinti nyomtatványt.

(3) Az intézmény vezetőjének hatáskörébe tartozó intézményi elhelyezés részletes szabályait a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet szabályozza. Az intézményi ellátás igénybevételének időpontjában az intézményvezető az ellátást igénybe vevővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt.

(4) Az intézmény vezetője az igénybevételre várakozó személyekről nyilvántartást vezet.

5. § Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az ellátás igénybevételéről szóló döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat. A képviselő-testület határozattal dönt a beutalás kérdéséről.

6. § (1) A szociális szolgáltatások igénybe vétele iránti kérelemhez a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet szerinti dokumentumokat kell csatolni.

(2) Amennyiben a szolgáltatást igénylő, vagy a térítési díj fizetésére kötelezett a teljes térítési díjat nem tudja megfizetni, akkor az ellátást igénylő és családja vagyoni, jövedelmi viszonyainak, szociális körülményeinek, egészségi állapotának feltárása céljából a kérelemhez csatolni kell:

a) valamennyi jövedelemmel rendelkező családtag jövedelméről szóló igazolást az alábbiak szerint:

aa) a havonta mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó jövedelmének egy havi átlagáról szóló igazolást,

ab) a nyugdíjas, a nyugdíjszerű ellátásban és az egyéb rendszeres pénzellátásban részesülő kérelmező esetében a kérelem benyújtását megelőző havi nyugdíjszelvényt és igazolást, a megállapított ellátás összegéről, a január hónapban benyújtott kérelemhez a január havi nyugdíjszelvényt és igazolást,

ac) egyéb kereső tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap nettó jövedelméről szóló hiteles igazolást,

b) elvált, vagy házastársától külön élő kérelmező - amennyiben háztartásában kiskorú(ak) neveléséről gondoskodik - a gyermektartásdíjról rendelkező jogerős bírói ítélet másolatát, nyilatkozatot vagy igazolást a ténylegesen kapott gyermektartásdíj összegéről,

c) az ellátást igénylő és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó meglévő alkalmi munkavállalói könyvének, őstermelői igazolványának, illetve vállalkozói igazolványának fénymásolatát.

(3) Étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek klubja ellátás iránti kérelem esetén a nem nyugdíjas korú kérelmező életkörülményeinek, szociális helyzetének feltárása céljából részletes környezettanulmányt kell készíteni és azt az ellátás megállapítását követően szükség szerint meg kell ismételni. A részletes környezettanulmány kiterjed a kérelmező és családja életkörülményeinek, valamint vagyoni és jövedelmi helyzetének vizsgálatára.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó ellátást igénylő, valamint személyes gondoskodást nyújtó ellátásban részesülő köteles a környezettanulmányt készítővel együttműködni a kért adatok rendelkezésre bocsátásával.

(5) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.

(6) Jelen rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott illetékességi területen kívüli lakos, és/vagy szociálisan nem rászorult személy ellátás iránti igénye kizárólag akkor biztosítható, ha az ellátáshoz szükséges kapacitás, férőhely rendelkezésre áll, és a lakhely szerinti önkormányzat, illetőleg az igénybe vevő (hozzátartozó) vállalja a szolgáltatás önköltségének megfizetését és a szolgáltatóval erre előzetesen megállapodást köt.

(7) Az intézmény vezetője az ellátást igénylő személy soron kívüli elhelyezéséről akkor gondoskodhat, ha

a) az egészségügyi intézmény nem biztosítja tovább a gondozását,

b) az igénylő tartósan önmaga ellátására képtelen állapotban van, és nincs az ápolását, gondozását vállaló hozzátartozó vagy más személy,

c) az igénylő ellátásáról házi segítségnyújtás keretében nem lehet gondoskodni.

(8) A soron kívüli elhelyezésről az erre a célra létrehozott bizottság dönt, melynek tagja:

a) -az intézményvezető
b) -az intézmény orvosa és
c) -a Szociális és Gyámügyi Bizottság egy tagja
A soronkívüliséget elbíráló bizottság (a továbbiakban: bizottság) ülését az intézmény vezetője hívja össze.
(9) A bizottság döntéseit szótöbbséggel hozza. Az ülésről jegyzőkönyvet kell készíteni.
(10) A bizottság döntése ellen annak közlésétől számított 3 napon belül a képviselő-testülethez lehet jogorvoslattal fordulni.
(11) Az ellátást igénylő azonnali elhelyezéséről gondoskodik az intézmény vezetője, ha az ellátást igénylő életét, testi épségét közvetlenül és súlyosan fenyegető helyzetben van, és nincs az elhelyezését, valamint ellátását vállaló hozzátartozó vagy más személy.

4. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás megszűnése

7. § (1) Az intézményi jogviszony a Szt. 100. §-ában fogalt esetekben szűnik meg.

(2) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszüntetheti ha,

a) az ellátás igénybevevő illetve törvényes képviselője írásban lemondja a szolgáltatást,

b) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben megfogalmazott szabályokat,

c) az ellátás igénybevétele 3 hónapon túl szünetel,

d) az elhelyezés nem indokolt.

(3) Az intézményi jogviszony megszűntetése esetén az intézmény vezetője írásban értesíti az igénybe vevőt illetve törvényes képviselőjét

a) az intézmény elhagyásának időpontjáról,

b) a személyes használati tárgyak elvitelének határidejéről,

c) a be nem fizetett térítési díj és egyéb tartozás összegéről, valamint a befizetés határidejéről és módjáról.

(4) Az ellátott az intézményi jogviszony megszüntetéséről szóló döntés ellen annak kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat.

5. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás megszűnése

7. § (1) Az intézményi jogviszony a Szt. 100. §-ában fogalt esetekben szűnik meg.

(2) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszüntetheti ha,

a) az ellátás igénybevevő illetve törvényes képviselője írásban lemondja a szolgáltatást,

b) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben megfogalmazott szabályokat,

c) az ellátás igénybevétele 3 hónapon túl szünetel,

d) az elhelyezés nem indokolt.

(3) Az intézményi jogviszony megszűntetése esetén az intézmény vezetője írásban értesíti az igénybe vevőt illetve törvényes képviselőjét

a) az intézmény elhagyásának időpontjáról,

b) a személyes használati tárgyak elvitelének határidejéről,

c) a be nem fizetett térítési díj és egyéb tartozás összegéről, valamint a befizetés határidejéről és módjáról.

(4) Az ellátott az intézményi jogviszony megszüntetéséről szóló döntés ellen annak kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat.

6. A térítési díj

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel térítési díjat kell fizetni.

(2) Az önkormányzat ingyenes ellátásban részesíti azt a jogosultat, aki

1. jövedelemmel nem rendelkezik,

2. bentlakásos intézményi ellátásban részesül, jövedelemmel nem rendelkezik, és akinek a térítési díj alapjául szolgáló készpénz vagy ingatlan vagyona, valamint tartásra, gondozásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

9. § (1) Az ellátást igénybe vevő, valamint a térítési díj fizetésére kötelezett más személy, ha a személyi térítési díj összegét vitatja vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri, a fizetési kötelezettségről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül írásbeli kérelemmel a fenntartóhoz fordulhat. Ez esetben a fizetendő személyi térítési díjat határozattal a fenntartó állapítja meg.

(2) A személyi térítési díj mérsékelhető, illetve elengedhető a kérelmező és családja egyedi szociális helyzetének mérlegelésével.

(3) A szociális alapszolgáltatások vonatkozásában különösen méltányosság gyakorlására okot adó körülmény a

a) 90 év feletti életkor,

b) a családot sújtó elemi kár,

c) létfenntartást veszélyeztető élethelyzet.

(4) Ha az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a személyi térítési díj fizetésére a tartást és gondozást szerződésben vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj mérséklésének, vagy elengedésének nincs helye.

10. § (1) Az intézmény vezetője a díjhátralékról tájékoztatást ad a fenntartónak. A fenntartó a díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi és vagyoni helyzete mérlegelésével részben, vagy egészben elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt engedélyezhet.

(2) A képviselő-testület a behajthatatlan hátralékot törli.

11. § (1) A házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátás intézményi térítési díját a R. 1. sz. melléklete tartalmazza. A fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a gondozott rendszeres havi jövedelmének 20 %-át.

(2) Ha a házi segítségnyújtás keretében étkezés is biztosított, a személyi térítési díj együttes összege nem haladhatja meg a gondozott rendszeres havi jövedelmének 30%-át.

(3) Az önkormányzat azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt,

f) életkora miatt rászoruló az a személy, aki a kérelem benyújtásának évében 65. életévét betölti

g) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud, és az erről az orvosi igazolást bemutatja,

h) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

i) pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyóygintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

j) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.

(4) Szociálisan rászorult az a személy, akinek esetében az egy főre számított jövedelem családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át nem haladja meg.

(5) Étkezés keretében biztosított szolgáltatás esetén szociálisan rászorult az az igénybevevő, aki a Szt. 62. § (1) bekezdésében felsorolt szociális körülmények fennállását igazolja.

12. § (1) Az idősek otthona intézményi térítési díját a R. 2. sz. melléklete tartalmazza.

(2) Az Idősek Otthonában a személyi térítési díj nem haladhatja meg a jogosult havi jövedelmének 80%-át, kivéve, ha az ellátást igénybe vevő, vagy más személy nyilatkozatban vállalja a mindenkori intézményi térítési díj megfizetését.

13. § Az idősek klubjában az ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének

1. 15 %-át a nappali ellátás igénybevétele, illetve
2. 30 %-át a nappali ellátást és ott étkezést is igénybe vevő
esetében.

14. § (1) A szociális alapszolgáltatás térítési díját az ellátásra szoruló, illetve a fizetésre kötelezett havi jövedelme figyelembe vételével a R. 3. sz. melléklete szerinti táblázat alapján kell megállapítani.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokhoz kapcsolódó élelmezési normákat a rendelet 4. sz. melléklete, az egyes ellátások önköltségét a rendelet 5. sz. melléklete tartalmazza.

7. A jogosultak érdekvédelme

15. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás keretében ellátottak érdekeit az Érdekképviseleti Fórum biztosítja, melynek tagjai a Szt. 99. § (3) bekezdésében meghatározottak. Az intézményt fenntartó helyi önkormányzatot a polgármester képviseli.

(2) Az érdekképviseleti fórumban való tagság megszűnése esetén 30 napon belül gondoskodni kell az új tag választásáról.

(3) Az érdekképviseleti fórum működésének részletes szabályait az intézményi házirend tartalmazza.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben az ellátottak jogait a Szt. 94/E-99/A. § szerint biztosítani szükséges.

(5) Az ellátottjogi képviselő elérhetőségét a házirend rögzíti.

8. A fenntartó feladat és jogköre

16. § (1) Bakonyszentlászló Önkormányzata biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó intézmények tárgyi, személyi és folyamatos működésének feltételeit.

(2) A fenntartó feladat- és hatásköre:

a) meghatározza az intézményi térítési díjat,

b) az intézmény vezetője tekintetében gyakorolja az alapvető munkáltatói jogokat,

c) ellenőrzi az intézmények működését, az intézményvezetői hatáskör gyakorlását a felvételi eljárás ügyviteli rendjét, az intézményvezető adatszolgáltatási kötelezettségét,

d) gondoskodik a szakemberek képzéséről, továbbképzéséről,

e) jóváhagyja a szociális intézmény szakmai programját, Szervezeti Működési Szabályzatát, Házirendjét és benne az Érdekképviseleti Fórum megalakításának és működésének szabályait,

f) ellenőrzi és évente egy alkalommal értékeli a szakmai munka eredményességét. [1993. évi III. tv. 92/B. § (1) bekezdés c) pontja és d) pontja]

g) a Szt. 17. § (8) bekezdése alapján a szociális ellátás megtérítése összegének, illetve pénzegyenértékének, és a kamat összegének méltányosságból való elengedésével, illetve csökkentésével kapcsolatos feladatok ellátása,

h) a Szt. 115. § (4) bekezdése alapján az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj mértéke ellen benyújtott észrevétel elbírálása,

i) a Szt. 117. § (3) bekezdésében foglalt személyi térítési díj megállapítása,

j) a módosított 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 31. § (4) bekezdése alapján a térítési díj hátralékának a közadók módjára történő behajtásával, a behajthatatlan követelés törlésével kapcsolatos ügyek intézése.

9. Záró rendelkezések

17. § (1) Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének - a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjakról szóló 6/2000. (II. 30.), valamint a módosításait tartalmazó 15/2000. (IX.28.), a 4/2001. (III.28.) számú rendeletek.

1. melléklet

Szociális alapszolgáltatások személyi térítési díjai

Ebéd kiszállítás nélkül (Ft)

Ebéd kiszállítással (Ft)

Óradíj (Ft)


1.Étkeztetés


485


610


2. Házi segítségnyújtás


240

2. melléklet

Bakonyszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testülete az intézményi térítési díjat a számított 172.860 Ft/fő/hónap helyett 97.480 Ft/fő/hó összegben állapítja meg.1 2 3 4 a
Szakosított szociális ellátás intézményi térítési díja

Egész napos ellátás

4. Ápolást, gondozást nyújtó intézmény

Ft/nap/fő

Havi díj (Ft)


1. Idősek Otthona


3.250


97.480

1.2


2. Idősek Otthona demens ellátottak


3.250


97.480

3. melléklet

4. melléklet

Idősek Otthona5 6 7a

1. Önköltsége: 5.762 Ft/fő/nap

2. Időskorúak ápoló-gondozó otthoni ellátása: Térítési díj: Önköltség 5.762 Ft/fő/nap (5.762 Ft x 30 nap = 172.860.- Ft/fő/hónap)

5. melléklet

Idősek otthona8

1. Időskorúak ápoló-gondozó otthoni ellátása( Idősek Otthona)

2. 2015. évi tervezett kiadás: 45.417. 000- Ft (45.417.000.- Ft / 12 hó = 3.784.750.- Ft) (3.784750.- Ft / 30 nap = 126.158.- Ft = 1 napra jutó önköltség)

1

A rendelet 2. sz mellékletét a 3/2015. (III.5.) 1.§ módosítja. Hatályos 2015.04.01-től.

2

A rendelet 2 sz. mellékletét a 15/2015. (XI.30.) ÖR módosítja. Hatályos 2015.12.01-től.

3

A rendelet 2. sz. mellékletét a 5/2017. (III.31.) ÖR 1. § módosítja. Hatályos 2017.05.01-től.

4

A rendelet 2. sz. mellékletét a 2/2018. (III.29.) ÖR 1.§ módosítja. Hatályos 2018.05.01-től.

5

A rendelet 4. sz mellékletét a 3/2015. (III.5.) 2.§ módosítja. Hatályos 2015.04.01-től.

6

A rendelet 4. sz. mellékletét a 5/2017. (III.31.) ÖR 2. § módosítja. Hatályos 2017.05.01-től.

7

A rendelet 4. sz. mellékletét a 2/2018. (III.29.) ÖR 2.§ módosítja. Hatályos 2018.05.01-től.

8

A rendelet 2. sz mellékletét a 3/2015. (III.5.) 3.§ módosítja. Hatályos 2015.04.01-től.