Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (IV.15.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól (egységes szerkezetben)

Hatályos: 2011. 04. 15- 2017. 04. 27

Bakonyszentlászló Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A § (2 ) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV tv. 1 § (3) és a 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről a következő rendeletet alkotja:

1. §


A rendelet hatálya


E rendelet hatálya kiterjed Bakonyszentlászló területén történő házasságkötés eljárása kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre.


2.§


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai.



(1) Anyakönyvi esemény – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével - munkanapokon, valamint szombaton engedélyezhető.


(2) A települési önkormányzat biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget, amelyben a házasságkötés létesítése történik.


(3) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése, továbbá a munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként e rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.


(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőn belül, csak ügyfélfogadási időn kívül lehet lebonyolítani.


(5) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatali anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


(6) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző engedélyezi.


(7) A házasság hivatali helyiségen kívüli és munkaidőn kívüli megkötéséhez a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg, alapeljárási illeték lerovása mellett, írásbeli kérelmet kell benyújtani.


(8) Amennyiben az esemény a hivatali helyiségen kívül és munkaidőn kívül történik, erre elég egy kérelmet beadni, egy illetékkel.



(9) Az (6) bekezdésben foglalt engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésnek a lebonyolításánál ha a felek,

a) a tanúk,-és ha szükséges- a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak a házasságkötés méltó keretéről,

c) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helységbe való utazásáról, és

d) egyidejűleg gondoskodnak az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés helyszínére való szállításáról és a hivatalos helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről


(10) A 3.§ (2) meghatározott díj befizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg a feladóvevény, vagy hivatalos számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.


(11) A 2. § -ban szereplő szabályoktól a 4. § foglalt esetekben lehet eltérni.


(12) Szabadtéren, egyházi szertartások helyszínén az anyakönyvvezető nem köthető házasság..



3. §


Az anyakönyvi esemény díjazása


(1)1[1] Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségében munkaidőn túl történő lebonyolításáért 10.000Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére.


(2) Külső helyszínen (nem számít külső helyszínnek a Művelődési Ház helyisége)

történő közreműködés díja 30.000 Ft


(3) A külső helyszínen történő anyakönyvi esemény díja magában foglalja az anyakönyvvezető közreműködésének díját.


(4)2[2] A (1) bekezdésben meghatározott díjat nem kell megfizetni, amennyiben a házasulók közül az egyik fél Bakonyszentlászlón lakóhellyel rendelkezik.

4.§


Rendkívüli körülmény esetében különös tekintettel a házasulandók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

5.§


Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


A hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy alkalmanként 5.000 Ft megbízási díj illeti meg.



7.§


Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2011. április 15-től lép hatályba, rendelkezéseit hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

[1]

A rendelet szövegét a 5/2016 (VI.1)) önkormányzati rendelet 3. § (1) módosította. Hatályos: 2016. 06.01.-től

[2]

A rendelet szövegét a 5/2016 (VI.1.) önkormányzati rendelet 3 § (4) -a állapította meg. Hatályos: 2016. 06. 01-től