Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (VI.28.) önkormányzati rendelete

A kerti, közterületi és a külterületi mezőgazdasági hulladék égetéséről, megsemmisítéséről

Hatályos: 2011. 06. 28

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (VI.28.) önkormányzati rendelete

A kerti, közterületi és a külterületi mezőgazdasági hulladék égetéséről, megsemmisítéséről

2011.06.28.

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint figyelemmel ugyanezen törvény 64. § (2) bekezdésére, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Bakonyszentlászló teljes közigazgatási területére, a jogi és magánszemélyekre, ideértve a magánszemélyek társaságát is.

II. Fejezet

Fogalom meghatározás

2. § (1) E rendelet szempontjából:

a) - avar és kerti hulladék: lakó- és üdülőterületen lévő ingatlanok rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan keletkező növényi maradványok. Ezek például: fás szárú növények lehullott lombja, fanyesedék, kerti és dísznövények elszáradt szára, ága száraz állapotban, lenyírt fű, gaz, termelt haszonnövények maradványai, szőlővessző;

b) - levegőterhelés (emisszió): valamely anyag vagy energia levegőbe juttatása;

c) - levegőszennyezés (légszennyezés): légszennyező anyagnak a légszennyező anyag kibocsátási határértéket meghaladó mértékű levegőbe bocsátása.

III. Fejezet

A kerti hulladék égetése

3. § (1) Az égetést végző személy köteles az égetés teljes időtartama alatt a helyszínen tartózkodni, csak a szükséges ideig végezni az égetést, a tűz terjedését megakadályozni. Emellett az égetést a környezet és levegő lehető legnagyobb kíméletével, a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet előírásait figyelembe véve kell végezni.

(2) Szeles és száraz időben hulladékot égetni és tüzet gyújtani tilos.

(3) Kerti hulladéknak nem minősülő hulladék égetése a teljes naptári évben tilos. Kerti hulladéknak nem minősülő egyéb szilárd hulladék kezelésére a települési szilárd hulladék kezeléséről szóló helyi rendeletben foglaltak az irányadóak.

(4) Vasárnap mindennemű hulladékégetés tilos.

(5) Kerti szalonnasütő és grillsütő rendeltetési céljának megfelelően – alkalmas időjárási viszonyok mellett, egész évben – használható, különös tekintettel a használt tüzelőanyagra oly módon, hogy használat során be kell tartani a szomszédjogokra és a birtokvédelemre vonatkozó előírásokat.

IV. Fejezet

Közterületi hulladék megsemmisítése

4. § (1) A közterület fáiról lehullott leveleket, avart, kerti hulladékot (fűnyírásból származó nyesedéket, faágat és gallyat) az alábbiak szerint semmisíthetik meg:

a) - komposztálás útján,

b) - a közszolgáltató által forgalmazott és a kijelölt helyeken megvásárolható 100 l-es műanyag hálós zsákban helyezhető ki a hulladékgyűjtő edény mellé egész évben folyamatosan, az edény ürítés napján,

c) - az engedélyezett időszakban elégethető a (2)-(5) pontokban meghatározott feltételek betartásával.

(2) Égetni csak a teljesen száraz levelet, avart és kerti hulladékot lehet.

(3) Az égetés február 15-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig terjedő időszakban, hétköznapokon 10-17.00 óra között végezhető.

(4) Az égetés szélcsendes időben történhet. A tűz begyújtásához egyéb levegőterhelést okozó anyag (pl. olaj) nem használható.

(5) Tilos a tüzet őrizetlenül hagyni, tűzveszély esetén pedig azonnal el kell oltani. Az égetés helyszínén olyan eszközöket (pl. homok, lapát, víz stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.

V. Fejezet

Külterületi hulladék égetése

5. § (1) A mezőgazdasági termelés során külterületen keletkező növényi hulladékok, tarló, valamint rétek, kivéve a kerti hulladékokat, tarló, rét égetéséhez a jegyző engedélye szükséges, melyhez előzetesen kérelmező köteles beszerezni a Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleményét.

(2) Az égetést a látási viszonyok és a talaj közeli légmozgások miatt télen 10 és 15 óra között, nyáron 9 és 19 óra között lehet végezni.

(3) A szabadban tüzet gyújtani vagy tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne okozzon.

VI. Fejezet

Vegyes rendelkezések

6. § (1) Szabálysértést követ el és 30 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 3.§ (1), (2) és (3) bekezdésében foglaltakat megszegi.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szabálysértések elkövetőjével szemben tettenérés esetén a polgármesteri hivatal erre felhatalmazott ügyintézője 10 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

VII. Fejezet

Záró rendelkezés

7. § Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.