Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.13.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 07- 2015. 05. 11

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.13.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

2015.04.07.

Bakonyszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Sztv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – önkormányzati segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.

2. Fejezet

Hatásköri és általános eljárási rendelkezések

2. § E rendeletet az Sztv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

3. § (1) Az ellátás iránti kérelmet a Bakonyszentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

4. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Sztv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4) A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

5. § (1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.

(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

3. A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

6. § (1) A rendszeres pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig a Bakonyszentlászló Község Önkormányzat házipénztárából - készpénzben vagy folyószámlára történő átutalással - kerülnek kifizetésre.

(2) A települési támogatásokat a hatáskörrel rendelkező szerv döntését követően legfeljebb 15 napon belül kerülnek kifizetésre a házipénztárból.

(3) Az igénylő rendkívüli élethelyzetére való tekintettel a polgármester engedélyezheti az ellátás azonnali, készpénzben történő kifizetését.

(4) Abban az esetben, ha feltételezhető, hogy az ellátást az igénylő nem rendeltetésének megfelelően használja fel, úgy a hatáskörrel rendelkező szerv elrendelheti az ellátás utalvány formájában történő biztosítását, vagy a körjegyzőség szociális feladatokat ellátó ügyintézőjének közreműködésével történő felhasználását.

4. A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

7. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozóan a Sztv. 17. §-ában meghatározott szabályokat kell figyelembe venni.

5. A szociális gondoskodás rendszere

8. § Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését
a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;
b) személyes gondoskodást biztosító alap ellátások megszervezésével, továbbá
c) egyes szakosított ellátási formák biztosításával valósítja meg.

6. Adatkezelés

9. § A szociális ellátásokra vonatkozó adatkezelés és adatvédelem a Sztv. 18 - 24. §-a szerint illeti meg az igénylőket.

III. Fejezet

Pénzbeli ellátások

7. Települési támogatás

10. § (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás).

(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

a) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

a) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

a) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

a) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450,-Ft.

(7) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (8) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:
TM = 0,3- J-0,5 NYM
─────
x 0,15,
NYM
ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(12) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a jegyző dönt.

8. Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 300%-a.

(2) Különösen indokolt esetben a jövedelemhatártól a Képviselő-testület eltérhet.

(3) A rendkívüli települési támogatás évente négy esetben adható folyamatosan, illetőleg külön-külön. segély egyszeri összege a jövedelmi viszonyokat és a rászorultságot figyelembe véve 1.000 Ft - 50.000 Ft között lehet. A kérelemhez mellékelni kell a többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat. Amennyiben azok a kérelem benyújtásakor nem állnak rendelkezésre, a Sztv. 17. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel utólagos elszámolási kötelezettséget kell előírni.

(4) A rendkívüli települési támogatás adható pénzügyi szolgáltatásnak nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is.

(5) A kamatmentes kölcsön maximális összege 30.000 Ft, melyet 1 éven belül kell visszafizetni, de a hatáskör gyakorlója ennél rövidebb visszafizetési határidőt is meghatározhat.

(6) A kölcsön megállapítása esetén a jogosulttal megállapodást kell kötni, amelyben rögzíteni kell a kifizetés módját, a visszafizetésre vonatkozó szabályokat, fel kell tüntetni a visszafizetés elmulasztásának jogkövetkezményeit.

(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.

(8) Abban az esetben, ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmény áll fenn, a polgármester állapíthat meg rendkívüli gyors segélyt 5.000 Ft összeghatárig.

9.1 Gyógyszertámogatás

11/A. § (1) Gyógyszerköltségeinek enyhítésére a képviselő-testület települési támogatást állapíthat meg annak a szociálisan rászorult személynek, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 20%-át.

(2) Magas gyógyszerköltségre tekintettel kért települési támogatás nem állapítható meg annak, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra jogosult.

(3) Gyógyszerköltségre tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt gyógyszerköltség 50%-át.

(4) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről.

10. Temetési segély

12. § (1) A képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester – jövedelemhatártól függetlenül - temetési segélyt állapít meg annak, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A temetési költségekhez nyújtott támogatás összege Bakonyszentlászló község esetében: 40.000,-Ft, mely az önkormányzat házipénztárából kerül kifizetésre

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) - a halotti anyakönyvi kivonat egy példányát

b) - a temetési költségről kiállított számlákat

(4) Bakonyszentlászló Község Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel nem rendelkező magánszemély akkor jogosult önkormányzati temetési segély igénybevételére, ha igazolja:

a) - az önkormányzati temetési segély igénybevételére egyébként jogosult lenne

b) - igazolja, hogy lakóhelyén temetési segélyben nem részesülhet.

(5) Nem állapítható meg önkormányzat temetési segély annak a személynek, aki a Hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül. Az önkormányzati temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül kell benyújtani az önkormányzatnál.

11. Születési támogatás

13. § (1) Az önkormányzat születési támogatásban részesíti

a) a szülőanyát,

b) a gyámot, ha a gyermek a születést követően 180 napon belül – jogerős határozat alapján – gondozásba került,

c) az örökbefogadó szülőt, ha a születést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,

d) apát, ha a gyermek édesanyja elhunyt, vagy szülői felügyeleti jogot kizárólag az apa gyakorolja, feltéve, ha a szülés időpontját közvetlen megelőzően legalább 1 éve (állandó bejelentett) lakóhellyel rendelkezik a településen.

(2) Amennyiben az anya még nem rendelkezik egy éve lakóhellyel a településen, méltányosságból akkor is megállapítható a támogatás részére, ha a gyermek édesapja legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik a településen.

(3) A támogatás iránti kérelmet, a születést követő 180 napon belül lehet benyújtani az 2. számú melléklet szerinti nyomtatványon.

(4) A támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft, mely összeget az önkormányzat készpénzben fizeti ki az Önkormányzat házipénztárából az igénylő részére.

(5) A képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a születési támogatásról a polgármester dönt.

12. Méltányossági ápolási díj

14. § (1) Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete ápolási díjat állapíthat meg az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozónak:

a) aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását végzi, és

b) a gondozott állapota miatt a gondozó keresőtevékenységet nem folytathat.

(3) A méltányossági ápolási díjra jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-a, egyedülálló esetében annak 200 %-a.

(4) Az ápolási díj összege a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

(5) Az ápolási díj megállapítására irányuló kérelmet 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a kormányrendelet 25. §-ában meghatározott iratokkal együtt.

(6) Az ápolási díjra való jogosultság feltételeit a jogosultságot megállapító szerv évente egyszer felülvizsgálja.

IV. Fejezet

Természetben nyújtott ellátások

13. Köztemetés

15. § (1) A Sztv. 48. §-a szerinti köztemetés esetén a polgármester jár el.

(1a) A Sztv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha a temetésre köteles

aa) - egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosát nem éri el, vagy

ab) - családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el,

b) a visszafizetési kötelezettség 60 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles

ba) - egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el, vagy

bb) - családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el,

c) elengedést, ha a temetésre köteles

ca) - egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el, vagy

ca) - családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.

14. Méltányossági közgyógyellátás

16. §2

15. Pénzbeli ellátás helyett természetben nyújtott ellátások

17. § A képviselő-testület döntése alapján a célszerű felhasználás érdekében pénzbeli ellátásra vonatkozó szabályozás alkalmazásával, természetbeni szociális ellátásként adható:
- a lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás,
- a rendkívüli települési támogatás
- temetési segély
a Sztv. 47. § (2) bekezdésében meghatározott mértékben és feltételek fennállása esetén.
Természetbeni ellátás különösen: a ruhanemű, az élelmiszer, a tüzelőanyag, a közüzemi díjak, illetve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások térítési díjának átvállalása.

V. Fejezet

Szociális szolgáltatások

18. § Bakonyszentlászló Község Önkormányzata a szociális szolgáltatásokat, a szolgáltatások térítési díját külön önkormányzati rendeletben szabályozza.

VI. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bakonyszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 6/2013.(VIII.14.) önkormányzati rendelete.

1

A rendeletet a 6/2015. (IV.7.) ÖR kiegészíti a "Gyógyszertámogatás" alcímmel és a 11/A. §-sal. Alkalmazni 2015.03.01-től kell.

2

A rendelet 16. §-át hatályon kívül helyezi a 6/2015. (IV.7.) ÖR 2. §. Alkalmazni 2015.03.01-től kell.

3

A rendelet 1. sz. mellékletét a 6/2015. (IV.7.) ÖR 3.§ módosította. Alkalmazni 2015.03.01-től kell.