Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.13.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 05. 27- 2017. 02. 16

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.13.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

2016.05.27.

Bakonyszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) alapján kiterjed:

a)1 az önkormányzat illetékességi területén lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2)2 Az önkormányzat hatáskörre és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve a Sztv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.

2. Fejezet

Hatásköri és általános eljárási rendelkezések

2. § E rendeletet az Sztv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

3. § (1) Az ellátás iránti kérelmet a Bakonyszentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

4. § (1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Sztv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(4) A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

5. § (1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.

(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

3. A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

6. § (1) A rendszeres pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig a Bakonyszentlászló Község Önkormányzat házipénztárából - készpénzben vagy folyószámlára történő átutalással - kerülnek kifizetésre.

(2) A települési támogatásokat a hatáskörrel rendelkező szerv döntését követően legfeljebb 15 napon belül kerülnek kifizetésre a házipénztárból.

(3) Az igénylő rendkívüli élethelyzetére való tekintettel a polgármester engedélyezheti az ellátás azonnali, készpénzben történő kifizetését.

(4)3 Abban az esetben, ha feltételezhető, hogy az ellátást az igénylő nem rendeltetésének megfelelően használja fel, úgy a hatáskörrel rendelkező szerv elrendelheti az ellátás utalvány formájában történő biztosítását, vagy a körjegyzőség szociális feladatokat ellátó ügyintézőjének közreműködésével történő felhasználását.

4. A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

7. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozóan a Sztv. 17. §-ában meghatározott szabályokat kell figyelembe venni.

5. A szociális gondoskodás rendszere

8. § Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését
a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;
b) személyes gondoskodást biztosító alap ellátások megszervezésével, továbbá
c) egyes szakosított ellátási formák biztosításával valósítja meg.

6. Adatkezelés

9. § A szociális ellátásokra vonatkozó adatkezelés és adatvédelem a Sztv. 18 - 24. §-a szerint illeti meg az igénylőket.

III. Fejezet

Pénzbeli ellátások

7. Települési támogatás

10. § (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás).

(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

a) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

a) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

a) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

a) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450,-Ft.

(7) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (8) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:
TM = 0,3- J-0,5 NYM
─────
x 0,15,
NYM
ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(12) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem ügyében a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a jegyző dönt.

8. Rendkívüli települési támogatás

11. § (1)4 Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anyag gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-a, vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 300 %-a.

(2) Különösen indokolt esetben a jövedelemhatártól a Képviselő-testület eltérhet.

(3)5

(4)6

(5)7

(6) A kölcsön megállapítása esetén a jogosulttal megállapodást kell kötni, amelyben rögzíteni kell a kifizetés módját, a visszafizetésre vonatkozó szabályokat, fel kell tüntetni a visszafizetés elmulasztásának jogkövetkezményeit.

(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.

(8) Abban az esetben, ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmény áll fenn, a polgármester állapíthat meg rendkívüli gyors segélyt 5.000 Ft összeghatárig.

9.8 Gyógyszertámogatás

11/A. § (1) Gyógyszerköltségeinek enyhítésére a képviselő-testület települési támogatást állapíthat meg annak a szociálisan rászorult személynek, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 20%-át.

(2) Magas gyógyszerköltségre tekintettel kért települési támogatás nem állapítható meg annak, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra jogosult.

(3) Gyógyszerköltségre tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt gyógyszerköltség 50%-át.

(4) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről.

10.9 Temetési költségekhez nyújtott támogatás

12. § (1)10 Az Önkormányzat polgármestere temetési költségekhez támogatást nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

(2)11 A temetési költségekhez nyújtott támogatás összege Bakonyszentlászló község esetében: 20.000 Ft, mely az önkormányzat házipénztárából kerül kifizetésre.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) - a halotti anyakönyvi kivonat egy példányát

b) - a temetési költségről kiállított számlákat

(4)12 Bakonyszentlászló Község Önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel nem rendelkező magánszemély akkor jogosult temetési költségekhez nyújtott támogatás igénybevételére, ha igazolja:

a) - temetési költségekhez nyújtott támogatás igénybevételére egyébként jogosult lenne

b) - igazolja, hogy lakóhelyén temetési költségekhez nyújtott támogatásban nem részesülhet.

(5)13

11.14 Ápolási díj

13. § (1) Az önkormányzat születési támogatásban részesíti

a) a szülőanyát,

b) a gyámot, ha a gyermek a születést követően 180 napon belül – jogerős határozat alapján – gondozásba került,

c) az örökbefogadó szülőt, ha a születést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,

d) apát, ha a gyermek édesanyja elhunyt, vagy szülői felügyeleti jogot kizárólag az apa gyakorolja, feltéve, ha a szülés időpontját közvetlen megelőzően legalább 1 éve (állandó bejelentett) lakóhellyel rendelkezik a településen.

(2) Amennyiben az anya még nem rendelkezik egy éve lakóhellyel a településen, méltányosságból akkor is megállapítható a támogatás részére, ha a gyermek édesapja legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik a településen.

(3) A támogatás iránti kérelmet, a születést követő 180 napon belül lehet benyújtani az 2. számú melléklet szerinti nyomtatványon.

(4) A támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft, mely összeget az önkormányzat készpénzben fizeti ki az Önkormányzat házipénztárából az igénylő részére.

(5) A képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a születési támogatásról a polgármester dönt.

12. Méltányossági ápolási díj

14. § (1) Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete ápolási díjat állapíthat meg az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozónak:

a) aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását végzi, és

b) a gondozott állapota miatt a gondozó keresőtevékenységet nem folytathat.

(3) A méltányossági ápolási díjra jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-a, egyedülálló esetében annak 200 %-a.

(4) Az ápolási díj összege a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

(5) Az ápolási díj megállapítására irányuló kérelmet 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a kormányrendelet 25. §-ában meghatározott iratokkal együtt.

(6) Az ápolási díjra való jogosultság feltételeit a jogosultságot megállapító szerv évente egyszer felülvizsgálja.

IV. Fejezet

Természetben nyújtott ellátások

13. Köztemetés

15. § (1) A Sztv. 48. §-a szerinti köztemetés esetén a polgármester jár el.

(1a) A Sztv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a) részletfizetést, ha a temetésre köteles

aa) - egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosát nem éri el, vagy

ab) - családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el,

b) a visszafizetési kötelezettség 60 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles

ba) - egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el, vagy

bb) - családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el,

c) elengedést, ha a temetésre köteles

ca) - egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege kétszeresét nem éri el, vagy

ca) - családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.

14. Méltányossági közgyógyellátás

16. §15

15. Pénzbeli ellátás helyett természetben nyújtott ellátások

17. §16 A képviselő-testület döntése alapján a célszerű felhasználás érdekében pénzbeli ellátásra vonatkozó szabályozás alkalmazásával, természetbeni szociális ellátásként adható:

- a lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás,
- a rendkívüli települési támogatás,
- temetési költségekhez nyújtott támogatás.
V. Fejezet

Szociális szolgáltatások

18. §17 1) Bakonyszentlászló Község Önkormányzata a szociális szolgáltatásokat, a szolgáltatások térítési díját külön önkormányzati rendeletben szabályozza.

(2) Az önkormányzat a szociális alapszolgáltatásokat a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Gyermekjóléti Szolgálat és Szociális Intézménnyel (továbbiakban: Szociális Intézmény) kötött társulás útján látja el.

(3) A személyes gondoskodásért fizetendő intézményi térítési díjakat Pannonhalma Város Önkormányzat Képviselő-testület állapítja meg önkormányzati rendeletében.

VI. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bakonyszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 6/2013.(VIII.14.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet 18

Kérelem 19 20
1

A rendelet 1.§ (1) a) pontját a 10/2015.(V.11.) ÖR 1. § módosítja. hatályos 2015.05.12-től.

2

A rendelet 1.§ (2) bekezdést a 10/2015.(V.11.) ÖR 2. § módosítja. hatályos 2015.05.12-től.

3

A rendelete 6.§ (4) bekezdését a 10/2015. (V.11.) ÖR 3.§ módosítja. Hatályos 2015.05.12-től.

4

A rendelet 11.§ (1) bekezdést a 10/2015.(V.11.) ÖR 4. § módosítja. hatályos 2015.05.12-től.

5

A rendelet 11.§ (3) bekezdést a 6/2016. (VI.1.) ÖR 1.§ hatályon kívül helyezte. Hatályos 2016.06.01-től.

6

A rendelet 11.§ (4) bekezdést a 6/2016. (VI.1.) ÖR 1.§ hatályon kívül helyezte. Hatályos 2016.06.01-től.

7

A rendelet 11.§ (5) bekezdést a 6/2016. (VI.1.) ÖR 1.§ hatályon kívül helyezte. Hatályos 2016.06.01-től.

8

A rendeletet a 6/2015. (IV.7.) ÖR kiegészíti a "Gyógyszertámogatás" alcímmel és a 11/A. §-sal. Alkalmazni 2015.03.01-től kell.

9

A rendelete 12.§ alcímét a 10/2015. (V.11.) ÖR 5.§ módosítja. Hatályos 2015.05.12-től.

10

A rendelet 12.§ (1) bekezdést a 10/2015.(V.11.) ÖR 6. § módosítja. hatályos 2015.05.12-től.

11

A rendelet 12.§ (2) bekezdést a 10/2015.(V.11.) ÖR 7. § módosítja. hatályos 2015.05.12-től.

12

A rendelet 12.§ (4) bekezdést a 10/2015.(V.11) ÖR 8. § módosítja. hatályos 2015.05.12-től.

13

A rendelet 12.§ (5) bekezdését a 10/2015. (V.11.) ÖR 9.§ hatályon kívül helyezte. Hatályos 2015.05.12-től.

14

A rendelet 13. § alcímét a 10/2015. (V.11.) ÖR 10.§ módosítja. Hatályos 2015.05.12-től.

15

A rendelet 16. §-át hatályon kívül helyezi a 6/2015. (IV.7.) ÖR 2. §. Alkalmazni 2015.03.01-től kell.

16

A rendelet 17. §-t a 10/2015. (V.11.) ÖR 11.§ módosítja. Hatályos 2015.05.12-től.

17

A rendelet 18.§-t a 10/2015. (V.11.) ÖR 12.§ módosította. Hatályos 2015.05.12-től.

18

A rendelet 1. sz. mellékletét a 6/2015. (IV.7.) ÖR 3.§ módosította. Alkalmazni 2015.03.01-től kell.

19

A rendelet 1. sz. mellékletét a 10/2015. (V.11.) ÖR 13. § módosította. Hatályos 2015.05.12-től.

20

A rendelet 1. sz. mellékletét a 6/2016. (VI.1.) ÖR 2. § módosította. Hatályos 2016.06.01-től.