Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (XI.2.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2015. 11. 02- 2020. 10. 30

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (XI.2.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2015.11.02.

Bakonyszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Bakonyszentlászló Község Önkormányzata rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza a község lakosságszámának növelése és az állampolgárok lakásigényének megoldása érdekében nyújtható támogatás feltételeit.

2. § (1) A rendelet hatálya Bakonyszentlászló község közigazgatási területén történő első lakás építésére vagy vásárlására terjed ki.

(2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja.

(3) E rendelet alkalmazásában

1. lakás: emberi tartózkodás céljára szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontja szerinti épület.

2. lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti cím.

A támogatás tárgya

3. § (1) A támogatás a lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

(2) Bakonyszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a tárgyévi költségvetésben megállapított lakáshoz jutás támogatása pénzeszköze terhére, e rendeletben fennálló feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújthat.

Támogatásra jogosultak köre

4. § (1) Támogatásban részesíthető:

1. az a kérelmező, aki munkaviszonnyal vagy vállalkozással rendelkezik és nem töltötte be a 40. életévét,

2. Bakonyszentlászlói állandó lakos,

3. a kérelmező ilyen támogatást eddig Bakonyszentlászló Község Önkormányzatától nem kapott és

4. az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tízszeresét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek a házas- vagy élettársak legalább egyik tagjának meg kell felelnie.

(2) A 3. § (1) bekezdésben meghatározott támogatásra irányuló kérelem akkor támogatható, ha az építési tevékenység építési engedélyköteles.

5. § Nem jogosult támogatásra az igénylő, ha

1. ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne,

2. ha az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik.

A támogatás mértéke

6. § (1) A támogatás összege:

a) építkezés esetén 200.000 forint,

b) vásárlás esetén : 100.000 forint.

(2) A támogatás folyósítása: lakásépítés esetén ha az épület készültségi foka legalább 50 % (tető alatt van)

(3) A megítélt támogatást a megállapodás megkötését követő 15 napon belül az önkormányzat a jogosult által megadott számlaszámra utalja, vagy házipénztárból fizeti ki,

Az eljárás rendje

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet (1. melléklet) a Bakonyszentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt benyújtani:

1. vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő fél éven belül,

2. építés esetén a jogerős építési engedély keltétől számított fél éven belül.

(2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:

1. vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy példányát,

2. építés esetén a jogerős építési engedélyt.

3. és jövedelemigazolásokat.

(3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor az igénylő köteles a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.

(4) A kérelem elbírálásáról a beérkezését követő soron következő képviselő-testületi ülésen kell dönteni.

(5) A támogatási megállapodás megkötésére e rendeletben foglalt rendelkezések figyelembe vételével a polgármester jogosult (2. számú melléklet)

(6) A tárgyévben rendelkezésre álló forrás kimerülését követően beérkezett kérelmeket nyilvántartásba kell venni és a következő évben a költségvetés elfogadását követően a rendelkezésre álló keret függvényében kell elbírálni. Keret hiányában a kérelmeket el kell utasítani.

A támogatás visszafizetésének szabályai

8. § (1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes - amennyiben a támogatott:

1. a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,

2. a támogatással létesített, vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől, vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegeníti és a vételárat nem Bakonyszentlászló község területén fordítja lakásszerzésre vagy lakásépítésre,

3. a támogatással létesített, vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől, vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül nem házastársa, vagy gyermeke részére ajándékozza el.

(2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

Záró rendelkezés

9. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.