Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 04. 28- 2020. 08. 19

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2017.04.28.

Bakonyszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Bakonyszentlászló Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések létesítésére terjed ki..

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Anyakönyvi esemény: a házasságkötés.

2. Hivatali helyiség: az Önkormányzat által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyisége (8431 Bakonyszentlászló, Vak Bottyán utca 1. - Hivatal nagyterme, illetve Vak Bottyán utca 4. - Művelődési Ház).

3. Hivatali munkaidő: a Bakonyszentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) Anyakönyvi esemény – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Anyakönyvi tv.) 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – munkanapokon, valamint szombaton engedélyezhető.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget, amelyben a házasságkötés létesítése történik.

(3) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az e rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőn belül, csak ügyfélfogadási időn kívül lehet lebonyolítani.

(5) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(6) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző az Anyakönyvi tv. 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételek teljesítése esetén engedélyezi.

(7) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésénél, ha a jegyző a (6) bekezdésben foglalt engedélyt megadta.

(8) A házasság hivatali helyiségen kívüli, és hivatali munkaidőn kívül történő megkötéséhez a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg írásbeli kérelmet kell benyújtani.

(9) Amennyiben az esemény a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történik, erre elég egy kérelmet beadni.

(10) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között (pl. víz alatt, föld alatt, levegőben, mozgó járműben, szabadtéren, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között), illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.

Az anyakönyvi esemény díjazása

4. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolításáért 10.000,- Ft díjat kell fizetni.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításáért 30.000,- Ft díjat kell fizetni.

(3) A (1) bekezdésben meghatározott díjat nem kell megfizetni, amennyiben a házasulók közül az egyik fél Bakonyszentlászló községben lakcímmel rendelkezik.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díj befizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg a feladóvevény, vagy hivatalos számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.

(5) Rendkívüli körülmény esetén – különös tekintettel a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára – az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető díjazása

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 5.000,- Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

6. § 1. Ez a rendelet 2017. április 28-án lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérésekben az Anyakönyvi tv. rendelkezései irányadóak.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidőben hatályát veszti Bakonyszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 12/2011. (IV. 15.) önkormányzati rendelete.