Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2019. (XII.2.) önkormányzati rendelete

temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 01

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2019. (XII.2.) önkormányzati rendelete

temetőről és a temetkezésről

2022.12.01.

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés érdekében, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) 1A rendelet hatálya kiterjed Bakonyszentlászló község közigazgatási területén lévő köztemetőre (hrsz: 0404/1) valamint ennek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére, és a temetőt látogatókra.

2. A temető fenntartója, üzemeltetője

2. § (1) A temető és létesítményei fenntartásáról, üzemeltetéséről a Bakonyszentlászló Községi Önkormányzat gondoskodik. E feladatait saját maga, illetve – szerződés alapján – gazdálkodó szervezet útján is elláthatja.

(2) A fenntartó köteles gondoskodni a temető kegyeleti méltóságának megőrzéséről, tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek megépítéséről és karbantartásáról.

3. Értelmező rendelkezések

3. §2 E rendelet alkalmazásában:

1. egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel;

2. kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsók, valamint hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel;

3. síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény;

4. sírhely: minden olyan temetési hely, amelyet meghatározott számú koporsó, vagy urna elhelyezésére jelöltek ki;

5. temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállítási járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik;

6. urnasírbolt: a nyilvántartó könyvben megjelölt helyen fenntartói engedéllyel és a hatályos építésügyi hatósági jogszabályi előírásoknak megfelelően épített, al- illetve felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú urna talajszint alatti és feletti elhelyezésére létesített építmény;

7. urnasírhely: a hamvasztásos temetés esetén két elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely;

8. közös sírhely: több halott együttes eltemetésére kijelölt terület, amelyet az önkormányzat szükség szerint közérdekből (egészségügyi, temetőrendezési stb.) létesíthet.

II. Fejezet

A temetési helyekre és a temetkezési tevékenységekre vonatkozó szabályok

4. A temetési helyek kialakítása

4. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temető fenntartójának képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet. A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban a rendelet 1. függelékét képező formanyomtatványon.

(2) Az Önkormányzat a temetkezési helyeket használatra átengedi azoknak, akik a használati jogot e rendeletben foglaltak alapján megváltották. A temetkezésre használt helyek feletti használati jog nem képezheti további jogügylet tárgyát.

(3) Temetkezésre szolgáló helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) urnasírhely,

d) urnasírbolt,

e) díszsírhely.

(4) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki. A fenntartó határozza meg, hogy az egyes sírhelytáblák, sírsorok milyen temetési célra vannak fenntartva.

(5) A parcellákat és a sorokat számozni kell, amit a térképen és lehetőség szerint a helyszínen jelölni kell.

(6) A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket a nyilvántartással való azonosíthatóság érdekében folytatólagos sorrendben sorszámozni kell. A számozást lehetőség szerint a helyszínen is fel kell tüntetni. Az elhaltakat a halálozás bejelentésének időpontja szerinti sorrendben a következő sírhelyre kell temetni. Ez alól kivétel a rátemetés és az újratemetés.

(7) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelyre rátemetéssel engedélyezhető.

(8) Sírboltok, egyes, kettes és urna sírhelyek részére az egységes gondozás biztosítása érdekében külön sírhelytáblát, vagy sorokat célszerű kijelölni.

5. A temetési helyek használata

5. § (1) Egy személynek csak egy sírhelye lehet, amit előre is meg lehet váltani.

(2) Kettes sírhelyű parcellák esetében lehetőség van a temetett sírhely mellett még egy temetési hely előre történő megváltására.

(3) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnákat a temetőn belül koporsós sírhelyre rátemetéssel, urnasírhelyben, sírboltban lehet elhelyezni.

(4) A temetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(5) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna kiadásához a temetésről gondoskodótól kell hozzájárulást beszereznie a kérelmezőnek.

(6) Egy urnafülkében lévő adott urnahelyre csak egy urna helyezhető el. A sírhelybe és sírboltba elhelyezhető urnák számát a temetési hely befogadó mérete határozza meg.

(7) A korábban családi sírhelyként eladott, egynél több, egymás mellett fekvő, még fel nem használt sírhelyeket a jogosult kérelmére, vagy közérdekből az Önkormányzat igénybe veheti úgy, hogy köteles a sírhelyek akkori megváltási díját az újra értékesítést követő 30 napon belül kell visszatéríteni.

(8) Az Önkormányzat – felajánlás esetén – bármely megváltozott, de igénybe nem vett temetési helyet, a temetési hellyel rendelkezni jogosult személytől köteles visszaváltani a megváltáskor érvényes áron. Az összeget az újraértékesítéstől számított 30 napon belül kell megtéríteni.

(9) Exhumálás esetén kiürült sírhellyel az Önkormányzat rendelkezik. A sírhely árát a (8) bekezdésben foglaltak alapján kell megtéríteni a jogosultnak.

(10) Az előre megváltott sírhely gondozásáról a megváltó személy köteles gondoskodni.

6. § (1) A síremlék alapozásának méreteit és alapozási anyagát az Önkormányzat ellenőrzi. A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) Szegélykő, síremlék, sírbolt nem terjedhet túl az erre a célra megállapított területen.

(3) A sírok fölé emelt síremlékek és fejfák karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén a létesítő, illetve annak örökösei, hozzátartozói kötelesek gondoskodni. Kötelesek továbbá a síremlékek állapotát folyamatosan ellenőrizni annak érdekében, hogy baleset- vagy életveszélyes helyzet ne alakulhasson ki, ezért a teljes felelősséget ők viselik.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5) A síremlék, sírbolt szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető fenntartója ellenőrzi. A rá- és mellétemetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani, kivéve, ha az visszaépítésre kerül.

(6) A régi sírkövek kegyeletből és kultúrtörténeti érték miatt a kerítés mentén, vagy egy erre a célra kijelölt helyen (síremlék park) feállítandók.

6. A temetési helyek méretei

7. § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sír hossza 2,10 m, szélessége 0,90 m, mélysége 1,8 m;

b) felnőtt kettes sír hossza 2,10 m, szélessége 1,90 m, mélysége 1,8 m;

c) mélyített sírhely hossza 2,10 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,5 m

d) 14 éven aluli gyermeksír hossza 1,30 m, szélessége 0,60 m, mélysége 1,6 m;

e) urnasír hossza 0,80 m, szélessége 0,60 m, mélysége 1 m;

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága

a) a sírhelyek oldaltávolsága 0,60 m

b) gyereksírok oldaltávolsága 0,30-0,60 m

c) sorok közötti távolság 0,80-1,0 m.

(3) A sírdombok magassága legfeljebb 0,5 m lehet. A sírdomb felhantolása nem kötelező.

(4) Felnőtt sírhelyre vonatkozó díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 14 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(5) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől mért maximum 15 cm, a sírkeret magassága a járdaszinttől mért 40 cm lehet. A síremlék magassága a járdaszinttől 150 cm lehet.

7. A temetkezési hely feletti rendelkezési jog

8. § (1) A temetési helyek használati idejének, azaz a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltásának napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes és kettes, valamint gyermek-sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó rátemetéstől számított 25 év,

b) urnasírhely és urnafülke esetén 25 év,

c) urnasírbolt esetén 25 év.

(3) Az egyszeri megváltás időtartama meghosszabbítható. A hosszabbítás időtartama megegyezik a (2) bekezdésben foglaltakkal. A temetkezési hely díja és az újra megváltás díja megegyezik.

(4) A kettes sírhely használati ideje a második temetés napjától számított 25 év.

(5) Ha a kettes sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második betemetés, a kettes sírhely további használati jogát – az első 25 év elteltétől számítva – csak újraváltással lehet fenntartani.

(6) A korábban 25 évnél hosszabb időre megváltott egyes és kettes sírhelyek használati ideje a betemetéstől számított 25 év.

(7) A temető megszüntetése, áthelyezése esetén a még be nem temetett, vagy exhumálással megüresedett temetési hely le nem járt használati jogát, az új temető területén kell biztosítani.

(8) Ha a használati idő leteltét követően a temetkezési helyek használati jogát 5 éven belül nem váltják meg, az Önkormányzat jogosult azt minden térítési igény nélkül újból felhasználni.

9. § (1) A helyi temetőben Bakonyszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testülete díszsírhelyet adományozhat azon elhunyt személyeknek, akik a község közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjmentes. További közeli hozzátartozó – az özvegy kivételével – a díszsírhelyen csak díj ellenében temethető el.

(4) A díszsírhely gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, hozzátartozó hiányában az Önkormányzat köteles gondoskodni.

10. § (1) A temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, vagy az eltemetésre kötelezettnek, ezek hiányában az eltemettetőnek sírhelymegváltási díjat kell fizetnie. A sírhelymegváltási díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A díjat minden esetben a temetést, a kihantolást, vagy rátemetést megelőzően kell kifizetni.

(3) A már betelt sírboltoknál az esetleges sírboltrendezés után felszabaduló hely, vagy helyek újbóli betemetés esetén a személyek számához viszonyítottan arányos díjat kell a betemetéskor megfizetni.

(4) Rátemetésnél a teljes sírhelyet kell megfizetni. Ez esetben a sírhely használati díja 25 évig tart.

(5) Hamvakat tartalmazó urnának sírba temetése és rátemetése esetén annak a sírhelynek a díját, illetőleg időarányos díját kell megfizetni, amelybe az urnát betemetik.

8. Nyilvántartások

11. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján anyakönyvezést követően szabad eltemetni.

(2) A temető fenntartó Önkormányzat az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép aktualizálásáról. A temetőtérképet a temetőnyilvántartó könyvvel összhangban az Önkormányzat vezeti.

III. Fejezet

Temetési szolgáltatások

9. A temetkezési szolgáltatók

12. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának a munkálatot előzetesen bejelentette.

(2) A temető területén külön jogszabályban meghatározott ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni.

13. § (1) Az Önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(2) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Ugyanazon a napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(3) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó a temetés időpontját köteles legalább 48 órával a temetés előtt a fenntartónak bejelenteni.

(4) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

(5) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó, a törvényben meghatározott személy rendelkezése az irányadó.

(6) Amennyiben a temetés az Önkormányzat költségén történik, a temetés módját az Önkormányzat határozza meg.

10. A ravatalozó használatának rendje

14. § (1) Ravatalozni csak a temetőben az arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

(3) A ravatalozó használatáért külön díjat nem kell fizetni.

IV. Fejezet

A temető rendje

11. A temető nyitvatartása

15. § (1) A temető nyitvatartása egész évben folyamatos.

(2) A temető teherforgalmi nagykapuja alapesetben zárva van. A temetőben munkát végző temetési és egyéb szolgáltatók az Önkormányzat megbízottjától kérhetik a kapu nyitását, valamint a munka végeztével kötelesek távozásukat bejelenteni a megbízottnak.

(3) A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók a rendelet 2. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni a temető fenntartójának.

(4) Az Önkormányzat engedélye szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(5) A (3)-(4) bekezdésben foglalt munkálatokat a megkezdésük előtt minimum 5 nappal korábban be kell jelenteni az Önkormányzatnak.

(6) A temető fenntartójának engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető fenntartója a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére.

(7) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az nem sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos temetkezési hely sérülése esetén, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(8) Temetés esetén a temetés idejére a munkálatokat fel kell függeszteni.

(9) A munka elvégzését követően a munkaterületet a vállalkozónak rendezett, tiszta állapotban kell átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot a vállalkozó köteles elszállítani.

(10) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a fenntartónak történő előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(11) A temető folyamatos tisztántartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról a fenntartó Önkormányzat gondoskodik. A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata.

(12) A temető használati rendről szóló tájékoztatót a rendelet 2. függeléke szerint a temető területén jól láthatóan el kell helyezni.

12. A temető használati és gondozási rendszabályai

16. § (1) A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári vagy évelő lágyszárú virág ültethető, amelynek növekedési magassága nem haladja meg az 1,2 métert, és nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a fenntartó Önkormányzat ültethet.

(2) Amennyiben a sírhelyre ültetett növény a sírhely határán túlnő, a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a növényt a sírhelyről eltávolítani.

(3) Az egyes sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azokat a kijelölt hulladéklerakóban kell elhelyezni. Az építési anyag nem helyezhető el a növényi hulladéktárolókba.

(5) A temetőben a sírhelyek között pad elhelyezése tilos. A rendelet hatályba lépése után létesített új sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sír feltöltésére használni.

(7) Tilos a sírokra elhelyezett kegyeleti tárgyakat, a díszítésre használt anyagokat, a sírokra ültetett növényeket beszennyezni, megrongálni, eltulajdonítani.

(8) A temetőben tüzet rakni tilos. Gyertyát égetni a tűzvédelmi szabályok betartása mellett lehet.

(9) A temető területére állatot bevinni vagy beengedni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(10) A nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni tilos.

(11) A temetőben keletkező hulladék kezeléséről, elszállíttatásáról a fenntartó Önkormányzat gondoskodik.

(12) A temetőben reklámot, hirdetést – a gyászjelentés kivételével – elhelyezni tilos.

(13) A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszerek, nemesfémek, érmék, pénz stb.) a fenntartót haladéktalanul értesíteni kell. A fenntartó intézkedéséig a találónak a talált érték biztonságos őrzéséről gondoskodni kell.

17. § (1) A temetőbe gépkocsival, motorkerékpárral, kerékpárral behajtani és közlekedni – a kijelölt parkolóba történő ki-és behajtás kivételével - tilos. Ez alól kivétel a temetkezési szolgáltató halottszállító gépjárműve, a mozgáskorlátozott, vagy az idős, beteg személyeket szállító gépjármű, továbbá az engedélyezett munkát végzők gépjárműve.

(2) A temető területén 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek által okozott károkért a gyermeket felügyelő felnőtt tartozik felelősséggel.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) A rendelet 2020. január 1. napjától lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Bakonyszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 9/2006. (V.2.) számú rendelete.

1

Módosította a 15/2022. (XI. 17.) 1. §-a. Hatályos: 2022.12.01-től.

2

Módosította a 15/2022. (XI. 17.) ÖR 2. §-a. Hatályos: 2022.12.01-től.